Coruptia nu mai are stegulet rosu in proiectul raportului de tara al Comisiei Europene privind Romania.

Potrivit unor surse europene, Romania va ramane cu patru puncte care necesita masuri urgente, in domeniul agriculturii si impozitarii, in timp ce Bulgaria va avea sase.

Alte surse subliniaza insa ca proiectul mai poate suferi schimbari pana la 16 mai, cand va fi discutat de toti cei 25 de comisari europeni inainte de a fi prezentat plenului Parlamentului European la Strasbourg.

Din cele 14 puncte marcate cu stegulete rosii in raportul din octombrie, Romania a mai ramas acum doar cu patru.

Potrivit unor surse europene, e vorba in primul rand de nevoia ca agentia de plati pentru subventiile europene in agricultura sa fie pe deplin operationala, la fel ca si sistemul computerizat de administrare si control care asigura aceste plati.

Al treilea stegulet rosu in agricultura se refera la masurile de control a bolilor animale, in special facilitatile de colectare si tratare a carcaselor.

In sfarsit, al patrulea punct care necesita masuri urgente este implementarea sistemului computerizat de colectare a TVA.

Din lista Romaniei a disparut insa un punct crucial si anume lupta impotriva coruptiei, care primeste acum un stegulet galben.

Problemele Bulgariei

Acest punct se numara insa in continuare printre cele sase subiecte de ingrijorare serioasa in cazul Bulgariei, alaturi de alte domenii cheie, si anume obtinerea de rezultate tangibile in lupta impotriva crimei organizate si masuri de combatere a spalarii banilor.

Bulgaria intampina si ea probleme privind sistemul computerizat de plati in agricultura si controlul bolilor animale, dar si oprivind agentia de plati a subventiilor regionale.

De aceea, ambele tari sunt avertizate ca Uniunea Europeana ar putea ingheta sume importante.

Un inalt oficial european imi declara recent ca Romania si Bulgaria risca sa piarda miliarde de euro daca nu pun pe picioare agentiile de plati in agricultura.

Polonia a primit un avertisment similar inainte de aderare, dar in cele din urma a reusit sa creeze sistemele necesare, cu succes evident.

Posibile restrictii

O alta sursa europeana sublinia insa ca proiectul de raport mai poate fi schimbat la urmatoarea sedinta a sefilor de cabinete ai celor 25 de comisari luni, si mai ales la sedinta comisarilor de marti de la Strasbourg.

Potrivit aceleiasi surse, e insa evident ca raportul pentru Romania va fi calitativ mai bun decat cel al Bulgariei, in special privind lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei.

Raportul detaliaza si cateva din clauzele de salvgardare care ar putea fi aplicate, chiar daca nu le recomanda inca.

E vorba de posibile restrictii asupra exporturilor de produse de carne datorita bolilor animale, si de mentinerea granitei fiscale cu Romania daca nu sistemul computerizat de colectare a TVA nu functioneaza.

Se vorbeste si de o monitorizare speciala in domeniul justitiei si afacerilor interne in primii trei ani dupa aderare pentru ambele tari.

Data aderarii

Proiectul de raport nu contine in aceasta faza nici o recomandare privind data aderarii, dar la Bruxelles se vorbeste despre un 2007 conditionat.

Daca spunem ca ceva e conditionat de altceva, atunci trebuie sa verificam implinirea acelor conditii, declara o sursa comunitara.

Aceasta verificare se va face probabil printr-un nou raport in octombrie, cand se va vedea daca au disparut toate steguletele rosii.

Comisia Europeana insista ca nu are nici un termen pentru recomandarea amanarii, deci ea poate fi facuta si in toamna.

Dar ea va fi facuta numai daca exista ingrijorari importante in domenii precum coruptia, pentru care nu exista nici o clauza eficienta de salvgardare.

Ori, daca acest punct dispare de pe lista steguletelor rosii, aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 va deveni practic sigura.

Si in privinta Bulgariei e previzibila aderarea la timp, in ciuda ingrijorarilor persistente.

Amanarea cu un an ar necesita insa votul unanim al guvernelor europene, o situatie greu de imaginat.

Comisia Europeana doreste totusi sa mentina presiunea pana la ultimul moment.

E posibil ca unele state importante, precum Germania, sa o secondeze intarziind ratificarea tratatului de aderare.

O indicatie mai clara va veni la summitul de luna viitoare, cand liderii europeni vor discuta raportul comisiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.