In comuna Berislavesti pamantul a inceput sa alunece in valuri care pe alocuri atingeau si un metru si jumatate. Peretii caselor s-au crapat, iar pe ulitele satului nu se mai poate circula n Doua familii au fost deja evacuate, iar alte sapte urmeaza sa isi paraseasca locuintele n Instabilitatea terenului pune in pericol si cimitirul, si biserica din comuna

In urma cu mai putin de o saptamana in comuna Rosia de Amaradia, judetul Gorj, ca urmare a alunecarilor de teren 180 de case s-au prabusit sau au fost grav avariate, iar 500 de persoane au luat drumul pribegiei care cu ce a mai apucat sa salveze de pe buza prapastiei. Din cele sapte sate ale comunei gorjene Rosia de Amaradia, sase au fost grav afectate de alunecarile de teren existand si acum pericolul producerii de noi surpari. Localnicii sustin ca fenomenul s-a produs din cauza exploatarii miniere din zona, in timp ce autoritatile locale afirma ca pamantul se surpa pentru ca panza freatica, al carei nivel a crescut in timpul ploilor de anul trecut, revine acum la normal. Nu si viata oamenilor. Si ca si cum nenorocirea din Gorj nu era de ajuns iata ca de ieri pamantul a inceput sa crape si in judetul Valcea.

Noua case dintr-o comuna din Valcea au fost serios avariate in urma unei alunecari de teren. Drumurile sunt impracticabile, iar cimitirul este la un pas de a fi inghitit de pamant. De cateva zile, in comuna Berislavesti din judetul Valcea pamantul a inceput sa alunece in valuri care pe alocuri atingeau si un metru si jumatate. Peretii caselor s-au crapat, iar pe ulitele satului nu se mai poate circula. Doua familii au fost deja evacuate, iar alte sapte urmeaza sa isi paraseasca locuintele. Instabilitatea terenului pune in pericol si cimitirul si biserica din comuna.

Viceprimarul comunei Berislavesti spune ca: "Este o situatie fara precedent: desprinderea unei falii pe o lungime de 300 de metri si o latime de 40 de metri ameninta in mod accentuat cimitirul". Reprezentantii primariei sustin ca nu sunt nici bani si nici spatii de cazare disponibile pentru mutarea sinistratilor si ca acestia trebuie sa stea pe la rude si prieteni. Singura masura concreta luata de Primaria Berislavesti a fost aceea de a nu mai elibera autorizatii de constructie in zona fara un studiu geologic prealabil. Si in Gorj, situatia este departe de a se stabiliza. Oamenii privesc neputinciosi in fata nenorocirii care s-a abatut aupra lor, batranii fiind convinsi ca ea se datoreaza maniei Domnului. Unii dintre ei au acceptat sa stea in corturile amenajate de autoritati, altii s-au refugiat pe la rude.

De recuperat cate ceva e greu, intrucat pamantul continua si aici ca si in Valcea sa le fuga de sub picioare. Autoritatile gorjene au pregatit doua tabere de corturi pentru 400 de evacuati. Paza in zona este asigurata de politisti si jandarmi. Directia de Sanatate Publica a instalat si un cort sanitar pentru a preveni aparitia unor epidemii, iar Ambulanta e in permanenta in zona. Intr-un final erau instalate doar 20 de corturi, pentru 80 de sinistrati, cu posibilitatea extinderii taberei pentru inca 20 de persoane. Restul persoanelor au preferat sa se cazeze la rudele din localitatile apropiate.

In Rosia de Amaradia, pamantul inca nu s-a stabilizat, alunecari masive continuand si ieri. In aceste conditii, exista riscul ca si restul de 55 de case sa se prabuseasca. De alunecarile de teren nu a scapat nici centrul civic al comunei, unde dislocarile au determinat fisurarea a 10 locuinte si a sediilor mai multor institutii publice. De altfel, autoritatile locale analizeaza deja unde sa mute comuna, pentru ca alte 700 de familii vor trebui mutate in urmatoarea luna, a anuntat primarul localitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.