Romånia plateste tribut participarii sale, alaturi de fortele americane, la coalitia antiterorista din Irak. Politistul militar Bogdan Hincu a fost ucis pe 27 aprilie, intr-un atentat revendicat de doua cunoscute grupari teroriste ce opereaza pe teritoriul anticului Babilon.

Este primul militar romån care si-a pierdut viata in misiune, in Irak, alaturi de alti trei militari italieni. Oficialii din Peninsula au anuntat deja ca-si vor retrage trupele din Irak pina la sfirsitul acestui an, decizie luata anterior producerii atentatului. La Bucuresti, mesajul este complet diferit si foarte ferm: trupele romånesti nu se vor retrage din Irak decit atunci cind armata irakiana va putea asigura securitate tarii respective. O tara in care si-au dat mina cele mai temute organizatii teroriste din lume. La aproape trei ani de la sosirea primelor trupe romånes ti in infernul irakian, tragicul incident de saptamina trecuta, soldat cu moartea unui militar romån, reprezinta totusi un incident izolat. Pentru ca, desi are desfasurati peste 1.800 de militari profesionisti in Afganistan si Irak, armata romåna a suferit printre cele mai putine pierderi de vieti omenes ti dintre trupele coalitiei, in conditiile in care se plaseaza pe locul sapte ca participare la campania de lupta impotriva terorismului.

Pina in prezent, trei militari romåni si-au pierdut viata, in timpul misiunii, in Afganistan, si un altul in Irak. Alti citiva au fost raniti, dar au scapat cu viata din diferite atacuri sau ambuscade. In urma cu o luna, un alt militar romån s-a sinucis in Irak, insa nu este considerat erou si a fost inmormintat fara onoruri militare.

CA ZUTI LA DATORIE

Pentru sacrificiul suprem, militarii romåni morti in misiuni internationale sint considerati eroi nationali. I n ultimii trei ani, pe rind, sicriele ostasilor care s-au jertift pentru o cauza asumata de Romånia, au fost transportate, pe calea aerului, pentru a fi ingropate in Cimitirul Eroilor. Una dintre cele mai grele misiuni din cariera pilotilor militari: sa aduca acasa rama- sitele romånilor cazuti victime ale terorismului.

S-a intimplat din nou joi noaptea cind, la bordul unei aeronave Hercules, trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Catalin Hincu (28 de ani) a fost transportat din Irak in Romånia, si inmormintat, duminica, la Cimitirul Eternitatea din Iasi, alaturi de eroii cazuti in cele doua razboaie mondiale. I n acordurile marsului funebru, sicriul acoperit de drapelul national a fost purtat pe brate de militari. O ceremonie solemna si incarcata de durere. Imnul national, salve de tun, Ordinul National "Steaua Romåniei" in grad de Cavaler, cu insemne de razboi, oficiali si mii de oameni care au aratat ca sint alaturi de familia greu incercata.

VICTIMELE ATENTATELOR

Un alt front, cel din Afganistan, a facut deja trei victime in rindul militarilor romåni. Sublocotenentii post-mortem Iosif-Silviu Fogarasi (33 de ani) si Mihail-Anton Samuila (35 de ani) au fost impuscati, in data de 11 noiembrie 2003, pe drumul de intoarcere dintr-o misiune desfasurata la granita cu Pakistanul. Sint primii militari romåni profesionisti ucisi intr-o misiune externa dupa al doilea razboi mondial. Batalionul din care faceau parte cercetasii este acelasi care a reusit sa captureze, la inceputul lunii noiembrie 2003, in cadrul operatiunii "Justified Penetration", cel mai mare arsenal descoperit pina la acel moment de fortele coalitiei internationale in Afganistan.

La o zi diferenta, talibanii si-au asumat responsabilitatea actiunii. I n aprilie 2005, un alt militar romån a fost ucis in Afganistan. Sergentul Narcis Sonei a murit chiar de ziua lui, iar doi camarazi ai sai au fost raniti in explozia unei bombe detonate prin telecomanda, in timpul unei misiuni de patrulare desfasurate in sudul provinciei Kandahar.

IN IRAK, PINA LA FINAL

Au trecut mai multi ani de la declansarea operatiunilor militare in Afganistan si Irak. Iar daca in Afganistan redresarea situatiei depinde enorm de ajutorul economic substantial pe care comunitatea interna- tionala nu l-a oferit inca, Irakul se afla acum in plin razboi civil. Pe care oficialii il neaga, iar analistii il vad fara iesire pentru moment. Si de lunga durata. Cind mai multe tari fac planuri pentru o retragere treptata (inclusiv in SUA exista dezbateri aprinse pe aceasta tema), Romånia nu are un calendar al retragerii militare din Irak. Nici macar o estimare graduala. In schimb, si-a tot suplimentat trupele. Iar costurile participarii militare sint extrem de mari (11% din bugetul armatei), generind sincope in restructurarea si modernizarea armatei. Romånia considera lupta impotriva terorismului o prioritate, dar o dezbatere publica privind numarul trupelor si costurile suportate de romåni este totusi necesara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.