Cu zece zile inainte raportului Comisiei Europene care va evalua progresele facute de Romania pentru aderarea la Uniunea Europeana, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a facut un nou bilant al activitatii institutiei pe care o conduce. Bilantul vine la putin timp dupa ce un raport al filailei din Romania a organizatiei Transparency International arata ca mai sunt multe de facut la capitolul lupta impotriva coruptiei si ca eficienta DNA se va confirma numai daca dosarele instrumentate de aceasta institutie se vor finaliza cu trimiteri in judecata.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a reafirmat ca institutia pe care o conduce lupta eficient impotriva coruptiei. O dovada ar fi cele doua dosare de demnitari finalizate cu trimitere in judecata si altele a caror solutionare se apropie de sfarsit, in numai 7 luni, de cand DNA si-a recapatat atributiile de cercetare penala a demnitarilor.

"In perioada octombrie 2005 - aprilie 2006 au fost incepute anchete, au fost demarcate investigatii, si s-a ajuns la punerea sub invinuire a unui numar de noua actuali si fosti parlamentari, iar din aceste dosare intr-un numar de doua cazuri s-a dispus trimiterea in judecata fiind sesizata inalta Curte de Casatie si Justitie pentru judecarea lor", a anuntat Daniel Morar.

Cei doi trimisi in judecata sunt deputatii Dumitru Ion si Vasile Cuteanu. in alte doua dosare, privindu-i pe serban Mihailescu si Savu Vasile cercetarile s-au incheiat si se va emite o solutie in zilele urmatoare.

Procurorul sef Daniel Morar nu a specificat daca solutia va fi data pana la Raportul Comisiei Europene si nici daca cei doi vor fi trimisi in judecata. in celalate 5 dosare solutiile se vor da in urmatoarele luni.

Dosarul Copos - Loteria Romana

Procurorul sef DNA a mai spus ca au fost pusi sub invinuire un ministru si trei secretari de stat, fosti sau actuali. in primul caz, este vorba de vicepremierul Gheorghe Copos, o solutie este asteptata foarte curand.

"Este vorba despre dosarul privind pe invinuitul George Copos, este foarte probabil sa se emita solutie in mai putin de o luna de zile", a spus domnul Morar.

"Au fost audiate destule persoane, au fost ridicate acte, s-a facut un act de constatare al Garzii Finaciare, s-au verificat apararile invinuitilor - pentru ca nu este singurul invinuit acolo", a adaugat seful DNA.

Gheorghe Copos este cercetat penal pentru o serie de tranzactii ilegale intre firma sa si Loteria Romana. Alaturi de el este anchetat si fostul sef al Loteriei Romane.

Tot in dosare de mare coruptie au fost pusi sub invinuire secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Ioan Mantog si fostul secretar de stat Traian Panait, invinuit in dosarul privind achizitiile publice de la SNCFR.

Cazul Zambaccian

Despre dosarul Zambaccian, in care este invinuit fostul premier si presedinte executiv al PSD Adrian Nastase, procurorul sef DNA s-a rezumat la a spune ca ancheta continua in acelasi ritm si o solutie este asteptata in curand.

"Este o problema de cateva luni. Ca sunt trei, sau ca sunt patru, sau ca sunt cinci luni …"

"Ce stiu este ca au loc saptamanal audieri, poate si mai des, ridicari de acte si asa mai departe. Cercetarile nu s-au incheiat si nici nu s-a slabit ritmul", a spus domnul Morar.

La aceste dosare se adauga si altele, care nu privesc demnitari, ci directori de institutii publice sau regii nationale unde s-au inregistrat prejudicii de peste 1 milion de euro.

Printre cei cercetati pentru posibile fapte de evaziune fiscala se numara si finantatorul clubului Steaua, Gigi Becali.

Impotriva mai multor directori si sefi de sectie din spitale a fost deja urmarirea penala in legatura cu achizitiile publice de aparatura medicala. Pe lista figureaza si Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infectioase Matei Bals, si serban Bradisteanu, sef de sectie de la Spitalul de Urgenta Floreasca.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.