Castigatori Lozul cel mare din reforma sistemului de pensii il va lua chiar statul. Alaturi de el vor mai avea de castigat domenii precum piata de capital, bancile, asigurarile, publicitatea, sindicatele, IT-ul si chiar piata imobi

Doua miliarde de euro vor intra in sistemul financiar romanesc dupa implementarea pensiilor obligatorii administrate privat, estimeaza Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor. Acesti bani, alaturi de sumele atrase din sistemul de pensii facultative, vor pune umarul la dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei si, in final, chiar la cresterea PIB. Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, afirma ca, in momentul integrarii in UE, "trebuie sa avem un sistem de pensii diversificat".

De aceeasi parere este si Banca Mondiala, care a semnat deja un acord de imprumut cu statul roman, o mare parte din bani urmand a fi folosita pentru reformarea sistemului. Trecerea de la sistemul bazat pe solidaritate sociala, care nu aduce avantaje economiei, la unul bazat pe investitii va aduce noi investitori pe bursa, mai multi bani in sistemul bancar, zeci de milioane de euro cheltuite in publicitate si mass-media, afaceri noi pentru segmentul IT si chiar pentru sindicate. Ca sa nu mai vorbim de pensii de cel putin doua ori mai mari decat cele din prezent.

Scenarii pentru o batranete in Hawaii

Daca reforma sistemului de pensii ar fi avut loc mai demult, probabil ca o parte din pensionarii romani de peste cativa ani s-ar fi putut plimba in croaziere de lux pe Mediterana sau in excursii in Hawaii, asemenea celor din tarile vestice. Randamentele din ultimii opt-noua ani ale fondurilor de investitii arata clar acest lucru. Fondul diversificat Capital Plus, cu un portofoliu apropiat de cel al unuia de pensii, a crescut, spre exemplu, in ultimii noua ani, cu 875% in lei, in termeni reali. Acest lucru a fost posibil ca urmare a randamentelor foarte mari oferite de o piata financiara inca lipsita de maturitate.

Estimarile administratorilor fondului merg catre un randament anual mediu de 10% in euro, in urmatorii zece ani, destul de mare. Pentru investitori mai prudenti, estimarile ar fi in jurul a 5-6%, bazate pe plasamente in instrumente cu venit fix. Cam acestea ar putea fi si randamentele fondurilor de pensii, in functie, bineinteles, de profilul investitorului.

Comparand cu ce s-a intamplat in celelate state in care s-a facut reforma, putem estima ca, in zece ani, ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB va ajunge la 10%.
Dragos Neacsu, managing partner Dragon Finance

Speram ca, la jumatatea lunii mai, vom putea trimite in Parlament Proiectul de modificare a Legii nr. 411/ 2004, referitoare la aplicarea pilonului II.
Silvia Limbidis, consilier Ministerul Muncii

Ar trebui sa existe scheme de pensii aprobate de Comisie. Pentru inceput, vad trei categorii de scheme: pe instrumente cu venit fix, diversificate sau de actiuni.
Eugen Voicu, presedinte Certinvest


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.