Sindicalistii de la Cartel Alfa sustin ca jucatorii importanti din piata s-au inteles sa creasca pretul carburantilor.

CNS Cartel Alfa a aflat cu indignare de recenta decizie a marilor companii petroliere din Romania de a majora pretul carburantilor incepand cu luna iunie a acestui an, argumentul pe care acestea il aduc in favoarea cresterii respective - majorarea cu un dolar a pretului pe barilul de petrol brut - fiind unul "total lipsit de consistenta", se spune intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu de catre presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

Sindicalistii considera ca politica de preturi a companiilor petroliere de pe piata romaneasca este in defavoarea intereselor macroeconomice ale Romaniei deoarece majorarea tarifelor la combustibili in contextul economic actual va determina o explozie a inflatiei, scrie Rompres.

Presedintele CNS Cartel Alfa apreciaza ca din punct de vedere social este de-a dreptul revoltatoare o majorare de pret la combustibili pentru cetatenii romani care la ora actuala platesc deja unele dintre cele mai mari tarife din Europa pentru benzina sau motorina, in conditiile in care Romania are o rezerva naturala de petrol si gaze naturale.

Ar fi justificata o eventuala crestere?

CNS Cartel ALFA considera ca "simpla crestere" cu un dolar a pretului barilului de petrol nu justifica majorarea tarifelor la benzina si motorina pe piata interna romaneasca deoarece in ultimele luni moneda nationala a cunoscut o apreciere simtitoare in raport cu dolarul si cu euro, iar aceasta apreciere reprezinta un avantaj pentru companiile care comercializeaza combustibili in Romania.

Totodata, afirma sursa citata, 45 la suta din petrolul prelucrat in tara noastra este autohton, din rezervele naturale proprii, iar pretul lui nu este influentat de fluctuatiile de pe piata externa si nici de contractul de redeventa.

De asemenea, in strategia de dezinflatie a BNR, al treilea factor de risc major de netinere a nivelului de inflatie prognozat este variatia pretului la petrol si gaze naturale, tradus in variatia preturilor administrate.

CNS Cartel Alfa solicita de urgenta interventia primului-ministru in aceasta problema, precum si un control serios al modului in care companiile petroliere din Romania au stabilit preturile de vanzare ale produselor finite.

Ultima scumpire - marca Petrom

Ultima majorare de pret s-a produs pe 28 aprilie cand Petrom a anuntat ca preturile carburantilor comercializati in statiile proprii, cu 700 ROL/litru.

Noile preturi urmareau fluctuatia cotatiilor internationale ale carburantilor, care au crescut semnificativ in ultima perioada, ca si preturile de pe piata locala.

Astfel, un litru de benzina ECO Premium cost acum 34.500 ROL (3,45 RON), unul de Premium 95 fara plumb - 34.300 ROL (3,43 RON), iar cel de Top Premium 99+ - 37.500 ROL (3,75 RON).

De asemenea, motorina Euro Diesel s-a scumpit cu 700 lei/litru, pana la 33.900 ROL (3,39 RON)/litru, in timp ce Top Euro Diesel 4 a devenit mai scumpa cu 600 ROL, pana la 33.400 ROL (3,34 RON) litru.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.