De-a lungul Romaniei, Dunarea si-a creat intr-o luna de zile o noua albie, iar autoritatile asista neputincioase cum fluviul continua sa faca ravagii. Solutia de compromis gasita de ele este una paradoxala. Dupa ce s-au chinuit, fara succes, sa tina Dunarea in matca, acum acestea dinamiteaza digurile ramase in picioare pentru a se scurge apa in Dunare.

In Dolj si in Calarasi, Dunarea inunda satele pe de-o parte, dar se scurge inapoi pe de alta parte. Asa se intampla, spre exemplu, la Bistet-Nedeia. Cu 15 kilomteri in amonte, nivelul Dunarii este cu 8 centimetri peste cel din incinta, insa in aval, aceasta diferenta nu mai exista, astfel ca apa se poate scurge inapoi in fluviu. Luni seara a avut loc prima actiune de dinamitare a digului de aparare de la Nedeia, iar ieri a avut loc alta, pentru a se putea crea o bresa destul de larga. Initial, actiunea nu a fost incununata de succes. Cele 500 de kilograme de trotil aduse de armata nu au fost suficiente. in schimb a fost creat un crater de cateva sute de metri.

In final, spargerea s-a facut, iar apele au inceput sa se scurga din nou in Dunare. Al doilea dig aruncat in aer a fost cel de la Manastirea, din judetul Calarasi, unde nivelul apei este cu 30 de centimetri mai mare decat pe Dunare. "Masuratorile topografice au aratat ca nivelul este mai mare in incinta inundata si acolo s-a luat decizia crearii unei brese", ne-a declarat Madalin Mihailovici, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.