Transparency International, filiala din Romania, a dat publicitatii raportul asupra coruptiei in perioada martie 2005-martie 2006.

Concluzia raportului este ca 1 ianuarie 2007 poate fi data la care Romania ar putea deveni membra a Uniunii dar ca, pe de alta parte, mai sunt multe de facut in domeniul combaterii coruptiei.

Comisia Europeana ar putea recomanda ca, dupa momentul aderarii, Romania sa fie in continuare monitorizata pentru ca reformele sa nu fie incetinite.
Principala problema pentru Romania in lupta impotriva coruptiei, spune Victor Alistar, directorul Transparency Romania, este continuarea reformelor, mai ales aplicarea lor dupa aderare, pentru ca exemplul celorlalte 10 state foste comuniste care au aderat acum 2 ani arata ca dupa aderare, reformele au incetinit.

Divort intre executiv si legislativ?

La capitolul legislatie, Transparency Romania a ajuns la concluzia ca, in ultimul an, guvernul a aratat ca are vointa politica de a actiona impotriva coruptiei. Legea raspunderii ministeriale a fost modificata iar imunitatea fostilor ministri - eliminata. Insa nici un fost membru al guvernului nu a ajuns in fata vreunei instante de judecata, pentru fapte comise pe durata mandatului.

Declaratiile de avere sunt mai amanuntite, si deci mai transparente, ba chiar au fost cateva cazuri de demnitari care au avut de dat explicatii despre cum si-au dobandit averile. Ca de exemplu, Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor din guvernul Nastase.

Problema este insa ca guvernul nu a reusit sa puna pe picioare agentia care sa controleze daca ceea ce au scris in declaratiile de avere demnitarii coincide cu realitatea.

Mai grav e insa ca parlamentarii n-au sprijinit masurile anticoruptie la fel de mult ca guvernul, sustine raportul Transparency Romania. Membrii legislativului s-au opus aprobarii perchezitiei in cazul lui Adrian Nastase in celebrul dosar Zambaccian si au respins, intr-o prima faza, ordonanta de infiintare a DNA.

Raportul Transparency Romania apreciaza ca adevarata eficienta a DNA se va vedea daca asemenea dosare se vor transforma in condamnari in instanta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.