Drama romanilor din judetele riverane Dunarii continua, iar toti mai multi s-au resemnat, obisnuindu-se de acum cu tragedia. Peste 15 mii de persoane din zonele riverane Dunarii au fost evacuate, pana miercuri dimineata, cel mai afectat fiind judetul Dolj, unde si-au parasit locuintele mai mult de zece mii de oameni. Conform unui raport al Ministerului Administratiei si Internelor, miercuri dimineata aproape 4.000 de angajati ai MAI si ai Ministerului Apararii au incercat sa salveze vietile oamenilor si sa inlature efectele inundatiilor devastatoare.

Ieri, pana la ora 8.00, 15.011 de persoane au fost evacuate, cele mai multe din judetele Dolj - 10.009, Calarasi - 4.172, Constanta - 378, Tulcea - 192 si Braila -103.

Oamenii au fost cazati la rude, in unitati scolare si sanitare, in corturi si chiar pe pontoane plutitoare. In acelasi timp, suprafata terenurilor inundate controlat se ridica la 21.000 de hectare. Conform situatiei centralizatoare, in cele 12 judete afectate au fost inundate 848 de case, alte 230 de locuinte au fost complet distruse si 129 de case sunt in pericol de prabusire. De asemenea, au fost inundate 3.944 de gospodarii si anexe gospodaresti si 47 de obiective socio-economice. Au fost acoperiti de apa si 5,6 de kilometri de drumuri nationale, 381 de kilometri de drumuri judetene si 123 de kilometri de drumuri comunale. Totodata, nu mai sunt practicabile 22 de poduri si 122 de podete. Totalul fortelor de interventie in zonele afectate este de 3.777.

MAI actioneaza cu 675 de mijloace, respectiv autoturisme, camioane, autospeciale, barci cu motor, buldozere, pompe, elicoptere, corturi etc. Totodata, Interventiile MAI sunt asigurate de1.506 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ai Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera, alaturi de 936 de angajati ai MApN si 1.335 de angajati ai altor structuri ale statului.

In cursul noptii de marti spre miercuri, digurile ridicate in judetele aflate de-a lungul Dunarii au continuat sa cedeze, numarul sinistratilor si valoarea pagubelor fiind in continua crestere. In comuna Spantov, din judetul Calarasi, sute de case sunt in pericol sa fie inundate, dupa ce apele fluviului s-au revarsat in cursul noptii peste drumul judetean care traverseaza satul. Si in localitatile doljene Carna, Sarata si Dabuleni apele au reusit sa depaseasca digurile. Apele inainteaza spre localitatile Macesu, Sapata si Nedeia, unde continua evacuarea populatiei. Satele Bistret si Plosca au fost deja evacuate. Armata, impreuna cu localnicii, incearca sa realizeze noi diguri de aparare. O situatie asemanatoare se regaseste si in Calarasi, in comuna Chiselet.

Digul de la Bechet a cedat, populatia evacuata
31 jandarmi din cadrul Inspectoratul Judetean de Jandarmi Dolj au fost detasati la Bechetu de Jos pentru a veni in sprijinul populatiei, ca urmare a faptului ca digul care proteja localitatea a cedat in noaprtea de miercuri spre joi. Digul care proteja soseaua ce leaga portul Bechet de oras a fost rupt in jurul orei 4 dimineata, iar apa a navalit in oras.
Intrucat pe una dintre strazile marginale din localitate a inceput sa patrunda apa, inundand sase gospodarii, jandarmii alaturi de celelalte forte implicate in actiunile de intrajutorare a populatiei sprijina efectiv localnicii la evacuare, incarcand si transportand, persoanele si bunurile acestora in alte zone, unde nu exista pericolul inundarii. In zona actioneaza atat forte din cadrul M.A.I. - Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Jandarmeriei - cat si din M.Ap.N., acestea avand ca principal obiectiv evacuarea populatiei de pe intreaga strada si mentinerea situatiei sub control.

A inceput dezinfectia in comuna doljeana Rast

Autoritatile au interzis accesul in localitatea Rast, din cauza pericolelor izbucnirii unor epidemii, care ar putea aparea dupa retragerea apelor. Mai mult decit atat, in cateva zile toti localnicii care s-au intors in gospodarii vor fi evacuati, iar localitatea va fi pazita de jandarmi. Desi apele incep sa se retraga din localitatea doljeana Rast, iar oamenii se intorc rand pe rand acasa sa vada ce a ramas in urma potopului, acestia nu se pot inca apuca de refacerea gospodariilor distruse. Autoritatile spun ca pericolul exista in continuare in localitatea doljeana. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj, au inceput de miercuri dezinfectia localitatii doljene Rast.

Echipe complexe, formate din medici veterinari si inspectori sanitari vor strange cadavrele animalelor si pasarilor si le vor incinera intr-o groapa comuna de la marginea localitatii. Totodata, toate magazinele din comuna vor fi controlate, iar produsele perisabile care au stat sub apa vor fi colectate si urmeaza sa fie distruse in cursul zilei de astazi. Autoritatile locale au luat in discutie si posibilitatea ca locuitorii din Rast sa fie stramutati pe un deal, acolo unde se afla acum tabara de sinistrati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.