Mai multe diguri au fost rupte de apele Dunarii in cursul zilelor de duminica si luni, in trei judete. A inceput evacuarea localnicilor din zonele de pericol in localitatea Spantov, din Calarasi si la Oltina, in judetul Constanta. Jandarmeria si armata, impreuna cu voluntari din aceste zone lucreaza la ridicarea unor noi diguri in calea apelor.

"Presedintele in amonte, premierul in aval", a spus Traian Basescu care a facut duminica primul popas la Bistret, judetul Dolj judet unde, in ultimele 24 de ore au cedat doua diguri. Seful statului a declarat ca in unele zone,din judetul Dolj, Dunarea a crescut si cu doi metri.

El a facut apel la localnicii afectati, sa respecte deciziile de evacuare luate de autoritati. Seful statului a precizat si ca se lucreaza la o ampla evaluare a pagubelor pentru a se putea dispune eventuale despagubiri.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a deplasat in comuna Spantov, acolo unde Dunarea a crescut pana la doi metri si de asemenea s-a dispus evacuarea a peste o mie de persoane.

O situatie speciala este in judetul Dolj, unde pe de-o parte s-a creat o bresa in digul de la Bistret, iar pe de alta parte, un dig din apropierea localitatii Dabuleni s-a rupt pe o lungime de 100 de metri.

Prefectul judetului Dolj, Nicolae Giugea, a declarat la BBC ca e posibila evacuarea a cateva mii de oameni.

Autoritatile pregatesc evacuari masive

Primarul comunei Bistret, Constantin Raicea, spune ca digul din localitate s-a rupt in jurul orei 5, in dimineata de luni, dar ca apa avanseaza lent pentru ca bresa este doar in zona unde s-au pus pietre in ultimele zile si ca apa intra doar pe acolo si nu pe toata portiunea de la baza digului pina la coronament.

Populatia din zonele de risc a fost evacuata saptamana trecuta. Autoritatile spun ca o parte din localnici participa la operatiunile de construire si inaltare a noi diguri dar ca pe de alta parte din cei evacuati o parte se intorc la casele lor neglijand avertismentele.

La Galati, Dunarea e mai umflata ca oricand
Intre timp la Galati, Dunarea a atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata. Hidrologii au anuntat ca fluviul a ajuns la cota de 657 de centimetri, cu doi centimetri mai mult decat in urma cu o zi si cu 57 de centimetri peste nivelul estimat de inundatie.

Dunarea a depasit astfel maximul istoric, inregistrat in 1897 si 1921. Sunt afectate, in continuare, mai multe intreprinderi economice, transmite corespondentul BBC in regiune, Marius Grama.

In primul rand Santierul Naval, care este inundat pe mai bine de jumatate din suprafata, astfel incat o buna parte din activitate este paralizata.

Deja peste o mie de angajati au fost trimisi in concediu, iar pierderile estimate de directorul santierului, Gelu Stan, depasesc un milion de euro si cresc, in fiecare zi, cu aproape 10 mii de euro.

Zona Portului - paralizata

Apa s-a mai infiltrat si la Vama Galati si la Portul Docuri, unde, deocamdata, nu se mai lucreaza. Ultima interventie de amploare a celor de la Inspectoratul Judetean Pentru Situatii de Urgenta a fost in Zona Libera Galati unde apa a inundat o mare parte din teren.

Valea Orasului, cartierul situat cel mai jos, fata de nivelul Dunarii, este, deocamdata, in siguranta, fiind protejat si de peste 8 kilometri de dig improvizat din saci umpluti cu nisip.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.