Chiar daca, pentru multi, poate parea ciudat, salariul nu reprezinta cel mai important indicator al atractivitatii unui loc de munca. Poti sa ai un venit mare, dar munca ta sa fie plictisitoare si fara perspective, si atunci, la ce folos? Sau, dimpotriva, poti sa cistigi mai putin, dar job-ul sa-ti permita sa-ti transpui in realitate cele mai indraznete vise, sa-ti ofere, permanent, noi provocari, sa-ti dea posibilitatea sa ajungi repede in virf. Ce varianta ati alege?

Un salariu mai mare?

Un studiu realizat de "Money Magazine" demonstreaza ca, in Statele Unite, cele mai dorite locuri de munca nu sint neaparat cele mai bine platite. Astfel, cele mai dorite zece job-uri sint cea de inginer software (salariu mediu anual, 80.427 dolari), profesor universitar (81.491 dolari), consultant financiar (122.462 dolari), manager de resurse umane (73.731 dolari), asistent medical (75.117 dolari), analist de marketing (82.317 dolari), analist IT (83.427 dolari), evaluator imobiliar (66.216 dolari), farmacist (91.998 dolari), psiholog (66.359 dolari).

Daca ar fi sa ne luam numai dupa indicatorul salariu, topul celor mai cautate job-uri, pentru ca ar fi cele mai bine platite, este alcatuit din directori executivi, cu salarii de aproximativ 254.643 dolari, urmati de medici chirurgi si de chirurgi esteticieni cu salarii cuprinse intre 211.766 de dolari si 247.536 de dolari anual. Avocatii, agentii de vinzari, managerii finaciari, dentistii, consultantii financiari si managerii stiintelor naturale ocupa restul pozitiilor topului 10 al celor mai bine platite slujbe din SUA, fiecare in parte avind un cistig de peste 100.000 de dolari anual.

Stres mai putin?

Dar daca salariul nu este criteriul cel mai important in evaluarea unui loc de munca, atunci ce conteaza? Pentru unii, nivelul de stres. Astfel, slujba cu cel mai ridicat nivel de stres este cea de evaluator imobiliar, urmata de cea de inginer software, profesor universitar, manager resurse umane si farmacist.

Slujbele cu cel mai redus nivel de stres sint cele de consultant financiar, analist de marketing, analist IT si psiholog. Cel mai mare grad de libertate la locul de munca este obtinut de catre profesorii universitari si managerii de resurse umane. La un nivel mediu de flexibili-tate a muncii se incadreaza slujbele de inginer software, consultant financiar, asistent medical, analist de marketing, evaluator imobiliar, farmacist si psiholog. In schimb, cel mai rigid loc de munca il are analistul IT.

Creativitate mai multa?

Pe de alta parte, job-urile care ofera cel mai ridicat nivel de creativitate sint cele de profesori universitari, psihologi si ingineri software. La un nivel mediu de creativitate se situeaza consultantii financiari, managerii de resurse umane si asistentii medicali. Cel mai redus nivel de creativitate se intilneste in cazul pozitiilor de analist de marketing, farmacist, analist IT si evaluator imobiliar.

Dar care sint cele mai dificile job-uri? Potrivit "Money Magazine", cel mai dificil loc de munca este cel al managerului de resurse umane, care trebuie sa atraga lucratori calificati, sa recruteze membrii noi in echipa de lucru, sa participe la crearea strategiei companiei.

Pe locul doi ca dificultate se afla pozitiile de evaluator imobiliar, analist de marketing, consultant financiar si analist IT. Cel mai redus nivel de dificultate a muncii se intilneste la inginerul software, profesorul universitar, asistentul medical, farmacistul si psihologul. Care va fi cel mai cautat loc de munca in urmatorii 10 ani? In urmatorii 10 ani, profesia cu cel mai mare grad de cautare in SUA va fi cea de asistent medical, cu un procent de 49,65% urmata de cea de inginer software (46,07%) si de cea de asistent medical terapeut (44,20%).


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.