Incepand cu luna mai a acestui an, spitalele neperformante vor fi nevoite ''sa traga tare'' pentru a face fata concurentei. Sistemul de finantare a unitatilor spitalicesti, propus de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, va reprezenta un avantaj pentru spitalele cu adresabilitate mare si un dezavantaj pentru cele cu numar mic de pacienti.
Potrivit declaratiilor ministrului Nicolaescu, ''daca pana acum finantarea unei unitati spitalicesti se facea luand in calcul 75 la suta bugetul istoric si 25 la suta realizarile spitalului, prin noul contract-cadru, se va lua in calcul 50 la suta bugetul istoric si 50 la suta realizarile unitatii''.

Atat directorii spitalelor, cat si medicii sustin ca acest sistem este un pas inainte pentru finantarea unitatilor. Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, ne-a declarat ca ''fostul sistem de finantare a spitalelor, in care bugetul istoric reprezenta 75 la suta, nu a facut altceva decat sa acopere slabul management al unitatilor spitalicesti. Sistemul ce urmeaza a fi introdus din luna mai a.c. va obliga spitalele neperformante, pentru a supravietui, sa-si dezvolte serviciile. In acelasi timp, prin noul contract-cadru trebuie sa se dea posibilitatea spitalelor sa-si gestioneze bugetul astfel incat, daca se fac economii la un capitol, banii economisiti sa fie folositi la alt capitol''.

''Ademenirea'' pacientilor

La randul sau, Bogdan Jansen, directorul Spitalului "Caritas", afirma ca noul sistem va reprezenta un dezavantaj pentru spitalele care nu respecta, din punct de vedere al cazurilor rezolvate, contractul-cadru: ''Interesul spitalului va fi sa traga cat mai tare pentru a se incadra in indicatori si sa-i creasca tariful pe caz rezolvat. Astfel, va incepe concurenta intre spitale. Vom incerca sa ne 'furam pacientii>>''.

Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, ne-a spus ca ''este perfect de acord cu noul sistem de finantare. Noi suntem un spital performant. Numai anul trecut am avut 14.500 de internari. A fost incorect fostul sistem: unitatile neperformante primeau bugete asemanatoare cu cele performante.

In acelasi timp, Claudiu Turculet, directorul Spitalului ''Bagdasar-Arseni'', este de acord cu colegii sai: ''Este un sistem bun. Pentru inceput, tariful pe caz ponderat pentru unitatile performante nu va creste spectaculos, dar este un inceput. Cat despre unitatile neperformante, ele vor trebui sa atraga pacienti pentru a obtine un buget satisfacator. Totodata, managerii tuturor spitalelor vor trebui sa identifice sursele de pierderi''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.