Intrunit in cadrul Comitetului National pentru situatii de Urgenta, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu, guvernul a decretat stare de alerta in toate judetele aflate de-a lungul Dunarii, ceea ce insemna ca sinistratii pot fi evacuati cu forta din calea apelor.

Masura a fost luata urmare a cotelor record pentru ultimii 100 de ani, inregistrate de Dunare, fluviul inregistrand un debit de 15.500 mc/s, la intrarea in tara (sectiunea Bazias). Evacuarea fortata a populatiei este necesara deoarece localnicii din mai multe zone au refuzat sa-si abandoneze gospodariile cu pretul vietii.

De asemenea, starea de alerta permite Guvernului sa apeleze la rezerva statului pentru alimente, materiale de constructii si combustibil. Se pare, deci, ca situatia nu mai pare atat de roza sau, ma rog, asa cum au vazut-o presedintele si premierul din elicopter.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ieri specialistilor sa identifice preventiv zonele in care trebuie sa se intervina si ce masuri trebuie luate pentru a proteja cetatenii si bunurile acestora in cazul in care debitele Dunarii depasesc 15.500 de metri cubi pe secunda.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a decis ieri declararea starii de alerta in toate judetele riverane Dunarii, avand in vedere faptul ca debitul fluviului va atinge, conform estimarilor specialistilor, un maxim istoric de 15.800-16.000 metri cubi pe secunda.

"Am decis, in prezenta domnului presedinte, ca nu este necesara decretarea starii de urgenta, acest nivel al starii de urgenta extrem de ridicat nu se justifica. Dar, in acelasi timp, tinand cont de anumite riscuri si de nevoia de a preveni efectele inundatiilor am decis declararea starii de alerta in toate judetele din lungul Dunarii", a spus premierul.

El a explicat ca starea de alerta permite autoritatilor evacuarea celor care locuiesc in zone potential inundabile. Masurile de evacuare vor fi decise de autoritatile locale, impreuna cu inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta si prefectul. Din cauza situatiei critice existente pe Dunare in aceasta perioada, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cu acordul primului ministrul al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a decretat starea de alerta in 12 judete riverane Dunarii, printre care se numara si Galatiul.

In perioada urmatoare, prefectii, reprezentantii Comitetelor pentru Situatii de Urgenta locale si ai Ministerului Agriculturii vor face evaluari privind pagubele produse de inundatii, a mai declarat ministrul Administratiei si Intenelor. Acesta spune ca "maximul istoric, de cand sunt masuratori in statele dunarene, a fost atins la Portile de Fier in 17 aprilie 1895. Atunci au fost 15.900 de mc/s, se pare ca, din pacate vom ajunge acolo". In starea de alerta societatile comerciale care detin utilaje de transport sau constructii sunt obligate sa le puna la dispozitia autoritatilor. In cadrul reuniunii CNSU s-a decis, totodata, inundarea controlata a unei suprafete de 92.000 de hectare din Lunca Dunarii pentru a preveni deversarile accidentale care pot duce la pierderi de vieti omenesti si la importante pagube materiale.

Tariceanu: "Prioritatea noastra este protejarea si salvarea vietii oamenilor"

Premierul a precizat ca s-a decis inundarea controlata a patru zone. Doua se afla in Dolj: Ghibici-Rast-Bistret si Bistret-Nedea. O a doua zona unde se va produce o inundare controlata este in judetul Giurgiu: Gostinu-Greaca-Arges, iar a patra in Ialomita: Borcea de Jos, portiune situata intre cele doua brate ale Dunarii. Solutia de inundare controlata a fost propusa de specialistii din Ministerul Mediului care spera ca astfel, sa salveze localitatile aflate pe malul fluviului. Pentru a diminua din amploarea inudatiilor in zonele populate, apele vor fi dirijate in zonele unde pagubele produse sunt minime. Inundarea controlata se va face din amonte spre aval. In Dolj, vizate sunt zonele Ghidici-Rast-Bistret si Bistret-Nedeia.

Seful executivului a adaugat ca in aceste zone se vor acumula volume de aproximativ doua miliarde de metri cubi de apa "ceea ce va permite evitarea deversarii accidentale peste diguri".

Tariceanu s-a deplasat ieri dupa-amiaza in judetul Dolj pentru a face o evaluare a situatiei existente la fata locului. Seful executivului a facut de asemenea, o vizita-surpriza la MMGA, unde a discutat cu ministrul de resort, Sulfina Barbu, cu responsabili din minister, precum si cu presedintele Administratiei Nationale Imbunatatiri Funciare, despre evolutia si prognozele debitelor pe Dunare. De asemenea, a fost evaluata aplicarea masurilor dispuse de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta care a avut loc in 12 aprilie si in cadrul caruia s-a stabilit ca obiectivul prioritar in acest moment pentru toti responsabilii din administratia centrala si locala este sa supravegheze sa nu se produca prabusiri mecanice ale unor diguri, asa cum s-a intamplat la Isaccea.

Dunarea va fi survolata permanent pentru a identifica la timp situatiile create de cresterea debitelor, cum ar fi infiltratiile in diguri, iar specialistii de la Apele Romane si Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare vor interveni cu utilaje si materiale. O alta masura luata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta este ca ministerele care fac parte din acest organism, precum si prefecturile sa aiba celule operative 24 de ore din 24 pentru a putea sa intervina la nevoie. Prefectii vor primi dispozitii pentru a lua masurile necesare in zonele unde s-ar impune actiuni rapide, iar Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca armata este gata de interventie daca va fi nevoie, a informat un comunicat al Guvernului.

Daca nu le sparge Dunarea, le sparg oameni...

Ultimul bilant al inundatiilor arata ca Dunarea a inundat pina acum peste trei mii de hectare de terenuri, 11 locuinte, 77 gospodarii si anexe, 99 fantani, 18 drumuri judetene si comunale si opt poduri si podete din 21 de localitati. La Fetesti, Dunarea a spart doua diguri in doua zile si mai multe familii au fost evacuate. Conform Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in ultimele ore, autoritatile au evacuat peste 400 de persoane din zonele de risc din judetele Mehedinti, Caras-Severin si Ialomita.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a survolat ieri fluviul, al carui debit a atins cota record de 15.300 de metri cubi pe secunda.

Ministrul a vizitat si cateva zone din Dolj si si-a exprimat temerea ca, in scurt timp, apa va trece de digurile de protectie. In decurs de numai o ora si cel de-al doilea dig a cedat. El a fost acoperit aproape in intregime de apa. Cateva gospodarii au fost inundate deja, iar autoritatile au evacuat cele sapte familii care locuiau acolo.Prefectura Dolj a apelat la ajutorul Scorpionilor Rosii si Negri, care intaresc cu saci de nisip si pamant digurile din zona Ciupercenii Vechi.

Debitul mare al Dunarii afecteaza si activitatea portului Calafat, unde rampele de acces sunt inundate.Tot in Dolj, pe lacul unei ferme piscicole din cauza vantului puternic s-au format valuri foarte mari. Autoritatile se pregatesc sa dinamiteze digul din zona, pentru ca malul lui este deja erodat, iar daca cedeaza toate satele din aval vor fi inundate. In Delta, in dreptul localitatii tulcene Dunavat, digurile au fost sparte chiar de oameni.La Dunavat, digul a fost reparat, iar politia ii cauta pe faptasi.

Evacuati din calea inundatiilor

35 de familii din Braila au fost evacuate in aceasta dimineata dintr-un bloc brailean din cauza ca apele le-au intrat in apartamente, informeaza AMOS News. Oamenii locuiesc intr-un bloc aflat pe faleza Dunarii, iar de cateva zile apa a inceput sa intre in apartamente. In aceasta dimineata autoritatile au hotarat sa ii evacueze dupa ce Dunarea a pus stapanire pe cladire. Oamenii si-au luat cateva lucruri si si-au abandonat agoniseala de-o viata. Pompierii au fost nevoiti sa foloseasca o barca improvizata pentru a-i scoate pe oameni din case. Femei, copii, batrani, cu totii au fost dusi cu un autobuz in tabara de copii de la Lacu Sarat unde vor dormi in urmatoarele zile. Pana cand apele se vor retrage, jandarmii si politistii comunitari vor ramane in zona pentru a pazi bunurile.

Sulfina Barbu: "Pana marti, nu exista riscuri majore de depasire a debitelor pe raurile interioare’’

Ministrul Mediului a declarat vineri, la guvern, dupa incheierea sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca prognozele sunt optimiste pana saptamana viitoare. "Pana marti nu vom avea, din prognozele de pana acum, precipitatii importante. Pentru miercuri exista probabilitatea unor precipitatii de 30 - 40l/mp, tot in zona de sud-est a Romaniei", a subliniat Sulfina Barbu. "In acest moment, daca discutam pana marti, saptamana viitoare, nu exista riscuri majore de depasire a debitelor pe raurile interioare. Stim sigur ca avem, pe Jiu, o crestere de debit in acesta dimineata, prognozata de ieri, pentru o valoare de 1000 - 1100 de mc/s, pe celelalte rauri exista o rezerva suficienta, pe lacurile de acumulare, pentru a prelua eventualele surplusuri. De miercuri va vom spune, in cursul zilei de luni si marti, daca exista riscuri in zona de sud, sud-vest, in Banat, de crestere a debitelor raurilor. Pana marti nu avem riscuri pe raurile interioare, in acest moment", a declarat Ministrul Mediului.

Autoritatile au intrat joi seara in posesia documentatiei digurilor contruite de-a lungul Dunarii. "Institutul care a proiectat digurile de la Dunare ne-a prezentat o solutie tehnica privind lucrarile de interventie pentru a efectua aceste deversari controlate, afirma ministrul Mediului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.