Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care verifica modul de dobandire a averii lui Dan Ioan Popescu, au stabilit ieri un nou termen pentru a-i da acestuia posibilitatea de a aduce toate documentele prin care s-ar putea justifica modul de obtinere a unei parti din averea sa.

Completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a considerat ca membrii familiei Popescu trebuie sa depuna, "in masura in care pot", acte in completarea probatoriului, respectiv documente care sa ateste data la care s-a deschis contul curent in care s-au facut operatiuni, evolutia acestuia pana la 14 decembrie 2004, cand a fost inchis, cum s-au facut transferuri de bani din unele depozite.

De asemenea, la cererea presedintelui completului, sotia fostului ministru al Economiei (care a locuit in Italia intre anii 1975 - 1995) va trebui sa dea detalii despre conturile sale din strainatate si din tara si sa prezinte o lista a bunurilor proprii inainte de casatoria cu Dan Ioan Popescu.

Legat de aceasta solicitare, Dan Ioan Popescu a incercat sa le explice judecatorilor ca nu a depus lista cu tablourile si bijuteriile detinute intrucat acestea au fost dobandite de sotie inainte de casatorie, ca de altfel si conturile acesteia deschise in Italia.

Verificari ale averii din 1975

Insistentele presedintelui completului, potrivit caruia trebuie prezentate "date privind dobandirea lor", a starnit nemultumirea avocatului familiei Popescu, Ion Neagu, care a ajuns sa se intrebe a cui avere este cercetata. "Verificam averea doamnei din 1975. In ce cadru legal, ma intreb", a spus, citat de Mediafax, avocatul Neagu. El a prezentat un extras de cont al Elenei Popescu, de 500 de mii de euro, al unei banci din Italia, dar acesta a fost respins de judecator pentru ca nu era tradus.

Presedintele completului a mai spus ca sunt incomplete datele prezentate de familia Popescu in legatura cu "creditarea si incasarea costurilor actiunilor" Elenei Popescu, cei 49 de mii de euro din contul cercetat.

Pe de alta parte, judecatorul s-a mai referit la acte justificative privind o casa de vacanta (pretul acesteia fiind micsorat, suma despre care Popescu a afirmat ca se regaseste in cheltuielile de reparatii), precum si la o suma reprezentand "bani de cosnita" pentru paza unor terenuri din Azuga sau cheltuieli curente pentru intretinere, toate cuprinse in expertiza financiar-contabila dispusa de Comisia speciala a instantei supreme. Actele solicitate de ICCJ vor trebui depuse pana la 8 mai.

45 de miliarde de lei vechi

Tot ieri, instanta urma sa se pronunte si asupra solicitarii deputatului de ridicare a sechestrului pus pe cele opt terenuri din Azuga si pe apartamentul din Capitala, instituit de Comisia Speciala de Cercetare a Averii de la Curtea Suprema, insa acest lucru nu s-a intamplat din cauza absentei celui de-al doilea avocat al familiei Popescu. Potrivit purtatorului de cuvant al instantei supreme, judecatorul Madalina Buta, familia Popescu a cerut un nou termen, acordat tot pentru 8 mai, astfel incat sa fie prezent si avocatul Catalin Dancu, absent ieri din motive medicale.

La data de 16 ianuarie, Comisia speciala din cadrul instantei supreme a admis cererea procurorului general al Romaniei de verificare a averii lui Dan Ioan Popescu, constatand astfel ca fostul ministru si sotia lui nu pot justifica legalitatea modului in care au dobandit o serie de bunuri, in perioada 2000-2004.

Judecatorii au stabilit ca cei doi nu pot justifica banii cu care au cumpara bunurile sechestrate, a caror valoare este de peste 45 de miliarde de lei vechi, si au trimis dosarul in instanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.