Comisarul pentru Extindere a avertizat ieri ca reformele initiate au in continuare nevoie de consens politic si de disciplina parlamentara

Aflat ieri la Bucuresti, comisarul Olli Rehn a laudat reforma judiciara si lupta anticoruptie, dar a atras atentia ca e nevoie de un larg consens politic si de disciplina parlamentara pentru ca reformele sa fie "ireversibile". "Este clar deja azi ca Romania a realizat progrese semnificative in ultimul an, mai ales in reforma sistemului judiciar, prin rezultatele preliminare obtinute pina acum si prin crearea unor structuri de combatere a coruptiei si a crimei organizate", a spus Rehn.

Consens politic

Referitor la organizarea de alegeri anticipate, Rehn a spus ca "pentru a asigura ca reforma va continua pina la aderare, dar si dupa, trebuie un grad inalt de stabilitate politica si de disciplina parlamentara". Intrebat la ce se refera exact, comisarul a raspuns ca "cred ca stiti mai bine decit mine la ce ma refer. Cind e nevoie de votul Parlamentului pentru aprobarea legii DNA, trebuie acel larg consens parlamentar care sa sprijine acest lucru, pentru a concretiza lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, pentru a-i da instrumentele necesare. Vreau sa spun ca trebuie sa existe cvorumul necesar atunci cind trebuie votata o lege legata de cerintele UE. Acesta a fost doar un exemplu, dar stiti ca in orice tara, inclusiv in Romania, trebuie un consens politic larg pentru a obtine rezultate concrete intr-o foarte scurta perioada de timp".

Bulgaria, in corzi

Desi a repetat ca "data-tinta de 2007 este fezabila pentru Bulgaria si Romania", comisarul a subliniat ca fiecare tara adera pe meritele proprii si ca este posibila o decuplare, in functie de realizari. "I-am spus azi (ieri - n.r.) premierului Stanisev ca trebuie sa elimine orice ambiguitate privind independenta si responsabilitatea sistemului judiciar referitor la amendamentele constitutionale. Si ca trebuie sa vedem rezultate concrete privind lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate". Rehn a precizat ca saptamina viitoare se va deplasa la Sofia pentru o ultima vizita inainte de raport si pentru a le trasa clar oficialilor bulgari ce le ramine de facut, pentru o evaluare corecta in mai.

Sistemul TVA, problema urgenta

La convorbirile cu premierul Tariceanu, Rehn a atras atentia asupra faptului ca misiunile expertilor UE au constatat ca Romania e in intirziere la implementarea sistemului informational privind taxa pe valoarea adaugata. "Ne asteptam ca Guvernul sa ia masuri urgente in acest domeniu", a subliniat Rehn.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, afirmase ca intirzierile s-ar datora procedurilor de aprobare din partea Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, explicatie respinsa dur de Delegatie: "Daca criticile atribuite ministrului de Finante se refera la rolul delegatiei in refuzarea aprobarii unui raport de evaluare deficitar, asta inseama pur si simplu neintelegerea acestui rol", se arata intr-un comunicat al Delegatiei.

Parlamentul European ne toaca inaintea Comisiei
Europarlamentarii vor dezbate, pe 26 aprilie, situatia Romaniei si Bulgariei inaintea aderarii. Legislativul a dorit initial ca dezbaterea sa fie finalizata cu un preraport, dar se pare ca vor avea loc doar interpelari, europarlamentarii primind pe loc raspunsuri de la comisarul Olli Rehn si de la raportorii Moscovici si Van Orden. Parlamentul European si-ar fi dorit sa ia, alaturi de Comisia Europeana, decizia privind aplicarea sau nu a clauzei de salvgardare, ce poate duce la aminarea cu un an a aderarii, dar va avea doar un rol consultativ, recomandarea finala apartinind Comisiei. "Nu cred ca aceasta dezbatere ar putea influenta in vreun fel raportul Comisiei", ne-a declarat Marian Marinescu, seful delegatiei observatorilor romani la PPE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.