Vladimir Tismaneanu a fost numit seful Comisiei prezidentiale de analiza a dictaturii comunismului. El ne-a acordat un interviu

Cind ati fost contactat si de cine pentru a conduce aceasta comisie?

Am fost contactat joia trecuta, de la cabinetul presedintelui Basescu, si mi-a spus scurt: "Am nevoie sa creez o sinteza care sa documenteze de o maniera irefutabila crimele si restrictiunile comuniste, de la lagarele de concentrare pina la crimele legate de avorturi. Eu stiu ca au avut loc, dar sint mai multe materiale, unele dau o cifra, altele dau alta cifra, eu am nevoie de un raport plin de autoritate". Noi ne cunoastem, ne-am vazut aici, la Washington, am scris despre domnul Basescu, sint unul dintre cei care cred in vocatia politica democratica a domnului Basescu, asta e… Zic, bun, cu ce va pot ajuta eu? Si mi-a spus: "Vreau sa va rog sa prezidati aceasta comisie".

Deci veti fi presedintele comisiei?

Dar nu pot sa o conduc eu, ca e comisie prezidentiala si o conduce el. O coordoneaza presedintele tarii. Plus ca eu nu ma pot pune presedinte, ca i-am invitat pe Sorin Antohi si pe Horia-Roman Patapievici, cum sa fiu eu presedintele lor? Voi fi coordonator.

Pe cine ati mai contactat pina acum in echipa?

Pe Sorin Iliesiu, care a acceptat, pe Mircea Raceanu, fost diplomat din perioada Ceausescu, arestat pentru tradare de patrie si condamnat, care a acceptat si el, pe Marius Oprea, care nu mi-a raspuns inca, dar am citit ca isi va da tot sprijinul, pe Dragos Petrescu, reprezentantul CNSAS, pe Romulus Rusan, pe Dorin Tudoran si pe Paul Goma. Vreau sa avem reprezentanti care sa ancheteze si crimele care s-au comis impotriva populatiilor minoritare, maghiare sau germane. Si vreau sa-l invite si pe IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. Si pe un tinar istoric, Cristian Vasile, ca secretar stiintific. Eu am venit cu o lista de nume, presedintele a facut si el niste adaugiri, dar a fost un consens.

Pe cine a recomandat domnul presedinte?

Eu uitasem de Dragos Petrescu si l-a propus Presedintia. Si cred ca si pe istoricul Lucian Boia. Lista e lunga, dar am decis sa nu sarim de 19 persoane. Ne vom intilni de doua ori: in iunie si in octombrie, cind vom termina.

Vom mai avea, probabil, un grup de opt-zece experti. Nu pot sa-i cer domnului Patapievici sa scrie. Membrii comisiei vor da legitimitate si validare acestui raport.

De ce ati acceptat sa conduceti comisia?

Pentru ca este o urgenta. Comisia nu este un institut de cercetare, nici o fundatie, ci o comisie prezidentiala, cu un mandat pe care eu l-am asumat foarte scurt, pina in octombrie 2006, care sa vina cu un raport sintetic, de 50-70 de pagini, nu stiu.

Comisia aceasta nu va concura cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, condus de Marius Oprea?

Nu. Cred ca vom converge, daca avem nevoie de documente pe care sa le punem la dispozitia domnului Oprea. Noi nu sintem platiti, nu sintem functionari, nici salariati ai statului roman si vom opera cu documente care sint de acum disponibile, in timp ce institutul domnului Oprea este infiintat prin ordonanta guvernamentala, cu o durata de sase ani, prelungibili. Comisia noastra are doar sase luni. Eu am decis acest lucru si domnul Basescu a acceptat. Nu vreau ca Romania sa intre in UE purtind, in continuare, aceasta povara, a amneziei si a necondamnarii deliberate a comunismului.

Si ce va face domnul Basescu cu aceasta sinteza?

Va fi asumata si va duce la condamnarea publica ceruta de societatea civila a regimului comunist, pentru crime si abuzuri. Ar putea urma o rezolutie parlamentara.

Ce ar trebui condamnat? Crimele sau comunismul? Sau amindoua?

Amindoua. Crimele n-ar fi existat daca n-ar fi fost proiectul utopic comunist.

Ii va aduce lui Basescu un plus de capital politic?

Cred ca da.

Ati putea la final sa condamnati persoane?

Da. Eu personal am spus ca vreau ca tinara generatie sa stie cine au fost: Nicolae Ceausescu, membrii Biroului Politic, Comisia controlului de partid, sefii sectiilor Comitetului Central, vom da liste. Nu toti, ci cei care au instrumentat. Sefii propagandei, ai Securitatii, membrii Colegiului Director al Ministerului de Interne.

Nu vor lipsi nume ca Pantiusa, Nicolski, Draghici, Postelnicu, Iulian Vlad. Comunismul n-a fost pe Marte, ci in Romania. N-a functionat pe pilot automat, ci cu oameni. Unii vor spune ca insusi Vladimir Tismaneanu provine dintr-o familie de comunisti.

Urma sa va intreb daca va veti condamna tatal…

Totdeauna am afirmat asta. In momentul cind vom face structurile aparatelor ideologice si vom da principalele institutii care au contribuit la indoctrinare, evident ca eu voi fi primul care voi spune ca printre persoane va figura si numele tatalui meu, care a fost director adjunct al editurii partidului si profesor de Marxism la Universitatea Bucuresti. Nu am nici un fel de inhibitii in raport cu nici un nume.

Reprosuri

Tismaneanu isi reproseaza acum ca, in cartea de dialoguri cu Ion Iliescu, controversata "Marele soc din finalul unui secol scurt", a avut o excesiva incredere in interlocutor. "Am subestimat talentul lui Ion Iliescu de a ocoli raspunsurile transante. Probabil ar fi fost o carte normala in 2002, fata de un an electoral 2004, cind a provocat valuri de reactii care nu stiu cit erau legate de carte, cit de persoana lui Iliescu, un militant politic pentru un partid politic." Tismaneanu spune ca Iliescu a folosit fiecare lansare de carte pentru un miting electoral al PSD, motiv pentru care el i-a cerut sa opreasca propaganda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.