Se pare ca Dunarea nu mai de este demult albastra si nici linistita, pentru ca zeci de case din mai multe localitati riverane fluviului din judetul Constanta sunt inundate iar sute de hectare de gradini si culturi agricole sunt acoperite de ape. Ministerul Mediului avertizeaza ca, in perioada urmatoare, Dunarea va fi in crestere la intrarea in tara. Daca debitul va depasi 13 mii 500 de metri cubi pe secunda, toate judetele de pe malul fluviului vor fi inundate. Este vorba de peste o suta de localitati din judetele: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea. Nivelul fluviului a ajuns la 643 de centimetri, cel mai mare nivel atins pana acum in ultimii 30 de ani.

Viitura de pe Dunare ar putea produce pagube uriase, in perioada 9-11 aprilie, in cazul in care debitele prognozate la intrarea in tara - sectiunea Bazias - ar depasi 13.500-13.600 de metri cubi pe secunda. Potrivit listei cu obiectivele potential afectabile pe Dunare, aflate in incinte indiguite (conform Planurilor de aparare), in peste o suta de localitati situate pe malul fluviului, din zece judete, ar putea fi inundate aproape 21.000 de case si gospodarii, aproape 290.000 de hectare de terenuri agricole, porturi, obiective socio-economice si industriale, drumuri.

Debitul la intrarea in tara era, marti, stationar - 12.100 mc/s, situandu-se peste media multianuala lunara - 7.900 mc/s. Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectoarele Gruia-Bechet si Oltenita-Tulcea, stationare la Corabia si in scadere usoara pe sectorul Turnu Magurele-Giurgiu, a informat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. De asemenea, conform unei prognozei hidrologice transmise cu o zi in urma, debitul Dunarii la Bazias va fi in crestere, iar depasirea valorilor de 13.500-13.600 mc/s, din ultima zi a saptamanii in curs si primele doua ale saptamanii viitoare, pot pune in pericol 105 localitati si zone din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea. In judetul Mehedinti, cea mai mai afectata zona ar fi Gruia - unde ar putea fi inundat portul din localitate si anexele acestuia, 100 de hectare de teren agricol si cinci ferme piscicole. Totodata, in judetul Dolj, la Cetate - cele mai importante obiective afectate ar fi portul si 20 de gospodarii, Calafat - gara, 59 de case, 1.500 de hectare de teren agricol si portul, incinta Ghidici-Rast-Gistret - 18.450 de hectare de teren agricol si sistemul de desecare, Bechet - portul cu anexe si 9.900 de hectare de teren agricol. In judetul Olt, Corabia - portul si anexele, doi kilometri de cale ferata si 1.320 de hectare de teren agricol. Judetul Teleorman, in Turnu Magurele - 200 de gospodarii, 5.100 de hectare de teren agricol, statia de alimentare cu apa, cale ferata, drumuri si o societate comerciala, Ciuperceni - 400 de gospodarii si 700 de hectare de teren, Seaca - 635 de case si 1.300 de hectare de teren, Zimnicea - portul cu anexe si statia de alimentare cu apa. in acelasi timp, in judetul Giurgiu, in zona indiguita Giurgiu, 3.000 de gospodarii, terenuri agricole, fabrica de zahar, Vama Giurgiu, cale ferata si o benzinarie, la Oinacu - 450 de gospodarii, 5.400 de hectare de teren, un depozit si drumuri, case, obiective economice si terenuri putand fi inundate si la Gostinu, Ganeasa, Prundu si Greaca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.