Cel mai spectaculos fenomen astronomic din 2006, eclipsa partiala de Soare a fost observata ieri dupa amiaza si in Romania, fiind favorizate localitatile din sud-estul tarii, unde acoperirea maxima a astrului a fost de 80%. Pe bucuresteni eclipsa i-a tinut cu ochii in soare in Capitala de la ora 12:44, cand luna a intrat pe discul solar din partea dreapta si pana la ora ora 15:09, faza maxima atingandu-se la 13:57.

Pe strazi, pe unde s-au nimerit sau i-a nimerit, dar mai ales la observatorul Astronomic din Capitala s-au strans cateva zeci de bucuresteni pentru a observa fenomenul. Prin ochelari de soare, prin zumurile aparatelor de fotografiat, prin cioburi de la sticlele de bere sau cu mana streasina la ochi, bucurestenii au incercat sa surprinda cat mai bine celebrul fenonen astronomic.

Este cea de-a patra eclipsa totala de Soare din acest secol, care poate fi observata si in tara noastra ca eclipsa partiala. Soarele va fi acoperit complet de Luna timp de cateva minute. Eclipsa poate fi observata pe o fasie destul de ingusta din nord-estul Braziliei pana in Asia Centrala.

Astronomii amatori romani, dar si cei profesonisti, vor pleca in doua expeditii de observare a totalitatii, in Turcia, la Side si Manavgat. Traseul umbrei Lunii pe globul pamantesc Eclipsa va fi totala de pe un coridor foarte ingust, numit banda de totalitate, ce se incepe in estul Braziliei, trece peste Oceanul Atlantic, prin Africa de nord si Asia centrala si se termina in Mongolia.

La Bucuresti eclipsa partiala a inceput la ora 12h 44m 28s,6, si a atins maximul de 71,4% acoperire a discului solar la ora 13h 57m 21s,2 si s-a terminat la ora 15h 09m 18s,7. Eclipsa totala a fost vizibila in estul Americii de Sud, Europa, Africa (cu exceptia zonei de sud si de sud-est), jumatatea vestica a Asiei si in Oceanul Atlantic.

O eclipsa totala de Soare are o faza partiala si o faza de totalitate. Faza de totalitate a intregii eclipse de ieri dureaza 3h 13m,6. Traseul proiectiei umbrei Lunii pe suprafata Pamantului (banda de totalitate) se desfasoara pe aproximativ 14.500 km, acoperind aproape 0,41% din suprafata Pamantului. Ieri, oamenii de stiinta din intreaga lume s-a intalnit cu publicul pentru a explica cele mai noi teorii in legatura cu modul in care Soarele afecteaza viata pe Pamant. Cercetatorii de la Institutul Astronomic al Academiei Romane au urmarit alaturi de public desfasurarea eclipsei de Soare. Cu acest prilej, a putut fi vizitata si expozitia "Soarele - steaua sistemului nostru planetar" si au fost audiate conferinte despre Soare si efectele sale in spatiul din jurul Pamantului.

Cu masca de sudura pe fata

Pentru a observa o eclipsa de Soare, de orice tip ar fi ea, nu este nevoie de un instrument astronomic. Discul Soarelui este destul de mare pentru a putea fi observat fara instrumente. Singurul lucru de care avem nevoie este FILTRUL solar. Fara acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, ajungandu-se pana la orbire. Nu este permisa privirea la discul foarte stralucitor al Soarelui fara a va proteja ochii.

Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudura. Daca filtrul nu este dens, Soarele se va vedea stralucitor si va afecta privirea. Filtrul ideal (numit Mylar) este o pelicula aluminizata, prin care radiatiile periculoase nu trec. In cazul in care nu se gaseste asa ceva, se pot folosi ochelarii speciali pentru eclipsa (insa in nici un caz ochelarii de soare). Un alt mod de observare a eclipsei, ce nu implica privirea directa a Soarelui, este metoda proiectiei. Se poate folosi un carton gaurit, prin al carui orificiu (de 1-2mm) se lasa sa treaca lumina Soarelui pe un ecran improvizat. Indicatiile de mai sus sunt utile cand se observa eclipsa fara instrument.

Daca vrem sa folosim un mic instrument: binoclu, luneta sau telescop, trebuie sa folosim neaparat un filtru mylar. Acest filtru trebuie montat obligatoriu in fata obiectivului instrumentului. Nu asezati niciodata un filtru solar la ocularul instrumentului (locul pe unde privim). Filtrele de sticla se vor sparge, iar celelalte se vor topi instantaneu producand accidente oculare grave, ireversibile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.