Persoane care detin control mediatic au tot interesul sa intretina scandalul Dinu Patriciu, pentru ca in felul acesta obtin profituri de zeci de milioane de euro din tranzactionarea actiunilor Rompetrol la Bursa

Aceasta este una dintre acuzatiile aduse de trei dintre cei care conduc mai mult de jumatate din imperiul Rompetrol. Teodor-Dorin Gherman, directorul general al Rompetrol SA, Alexandru Bucsa, directorul financiar al grupului Rompetrol Olanda, si Sorin-Sebastian Potanc, consultant de management al Rompetrol Group, vorbesc in exclusivitate pentru Capital despre criza pe care o traverseaza firma lui Dinu Patriciu.

Bucsa sustine ca exista cicluri de manipulare a opiniei publice pe subiectul Dinu Patriciu, pentru ca anumite persoane care detin si un control mediatic manipuleaza, direct sau indirect, evolutia actiunilor Rompetrol la bursa. "Eu nu spun ca o persoana anume a vrut sa faca acest lucru intentionat, ca sa ne provoace noua o paguba, dar cineva are grija sa fructifice ciclul de zece zile si sa bage in buzunar macar 10% dintr-o suma investita. Fluctuatiile se cheama daca nu speculatie, cel putin manipulare", spune directorul financiar al Rompetrol Olanda. "Degeaba te duci la un partener si ii spui ca actiunile tale valoreaza in realitate 2.000 de lei, daca ele se tranzactioneaza cu 500 de lei la bursa", explica Gherman. Sorin Potanc sustine ca se doreste sa fie atacat Dinu Patriciu, urmarindu-se de fapt sa fie lovita compania Rompetrol.

Bucsa admite ca este posibil ca in acest razboi sa se fi implicat si forte oculte, din moment ce "am avut posibilitatea sa vad faxuri transmise de la mine din birou pe mesele altora.

M-am mirat, dar ce era sa spun?" Intrebati de ce sediul social al holdingului este in Olanda, cei trei raspund la unison: "Imaginati-va ca, in timpul acestei investigatii, holdingul era in Romania. Pai nu eram morti pana acum? Norocul nostru ca am avut sediul in Olanda si ca am fost investitie straina olandeza". Bucsa adauga ca partenerii externi ne cred foarte greu ca este vorba de un razboi politic. "Ei sunt obisnuiti "afara" ca in momentul in care are loc o investigatie, este vorba de o chestie serioasa. Este foarte bine aici ca avem exemplul Yukos, pentru ca putem sa le aratam ca multe lucruri nu sunt adevarate".

Bucsa: "Unii fac profit din scandalul Rompetrol"

Bucsa, Gherman, Potanc. Unul vorbaret, celalalt putin mai retras, spre introvertit, iar cel de-al treilea inspira experienta. Echipa din spatele lui Dinu Patriciu care administreaza o parte importanta a grupului Rompetrol vorbeste despre conducerea unui grup petrolier in perioada de criza totala.

Teodor-Dorin Gherman este din luna martie directorul general al Rompetrol SA, companie care administreaza rafinaria Vega. Directorul financiar al grupului Rompetrol Olanda, Alexandru Bucsa, si Sorin-Sebastian Potanc, consultant de management al firmei mama, sunt, din aceeasi luna, membrii in Consiliul de Administratie al Rompetrol SA. Dar acestea sunt doar o parte din rolurile pe care cei trei le joaca in afacerea patronata de Dinu Patriciu. Bucsa, cercetat in o parte din dosarele Rompetrol, este individul scolit, cu MBA, stapan pe sine, putin guraliv, dar ferm pe pozitii, conduce o discutie centrata pe modul in care au afectat dezvoltarea companiei scandalurile din ultimul timp. "Mergem la aeroport ca sa plecam in Franta, dar aflam de la televizor ca nu mai putem sa plecam pentru ca o amenintare externa a aparut chiar in acea zi.

Ne intoarcem de la aeroport si venim la birou", prezinta Gherman o zi de lucru in plina criza Rompetrol. Bucsa il completeaza sustinand ca a avut un caz concret in care la Statuia Aviatorilor a trebuit sa faca stanga imprejur si sa nu mai plece in Olanda. "Saptamana asta trebuia sa plecam la Amsterdam, dar norocul meu ca mi-am luat bilet separat, pentru ca altfel ramaneam la Bucuresti", mai spune Bucsa. Gherman completeaza oftand, "asa ca trebuie sa fim de zece ori mai aglomerati pentru a finaliza ceea ce ne-am propus".

"Toate companiile din grup au pierdut un timp important cu chestiunile neproductive. Toate raspunsurile catre Parchet si nenumaratele interpelari ne-au ocupat o perioada lunga de timp. In stilul asta nu ai cum sa lucrezi, pentru ca sunt doar 24 de ore pe zi. Din punctul asta de vedere, eu zic ca este o infranare. Mai ales ca am fost tot timpul in situatii de stres major. Trebuia sa-mi aman sau sa anulez programul obisnuit si sa ma ocup prioritar de investigatiile procurorilor", mai spune Bucsa.

El sustine ca inainte de lansarea acestei investigatii, grupul Rompetrol avea un ritm de dezvoltare intens, dar dupa aceea rezultatele foarte bune au fost franate. "Daca nu exista aceasta investigatie, eram cu cel putin 30% mai mari, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cat si in ce priveste cota de piata".


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.