Magistratii Curtii de Apel au amanat judecarea dosarului FNI din cauza lipsei de procedura privind citarea unor parti, ne-au informat surse judiciare precizand ca urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 8 mai.

Mai exact, la termenul de ieri s-au prezentat aproximativ 200 de investitori FNI, in speranta ca vor putea participa la proces, dar nici un reprezentant al Gelsor SA.

Majoritatea investitorilor prezenti ieri in curtea instantei de judecata, care au auzit prin difuzor toata sedinta, sunt persoane de varsta a treia venite atat din Bucuresti, cat si din alte judete ale tarii.
Din cauza lipsei de spatiu, magistratii au cerut ieri participarea la proces numai a persoanelor inculpate in dosar si a aparatorilor acestora, precum si a partilor care au facut apel si a celor responsabile civilmente.

Tot ieri, instanta a facut apel catre reprezentantii asociatiilor de investitori sa-i anunte pe acestia ca nu este necesar sa se prezinte la fiecare termen in proces si ca acest lucru nici nu ar fi posibil, avand in vedere numarul mare de persoane. In acest proces sunt citate aproximativ 130.000 de persoane.

Cu toate acestea, in sala de judecata au reusit sa intre cativa dintre pagubitii FNI, care au facut apel in cauza invocand faptul ca hotararea instantei Tribunalului Bucuresti i-ar fi nedreptatit din punct de vedere material.

Amintim ca, la data de 13 octombrie 2005, toate persoanele cercetate in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii au fost condamnate la pedepse totalizand aproape o suta de ani de inchisoare, instanta Tribunalului Bucuresti dispunand si despagubirea a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile in fata urmaririi penale dar si in faza cercetarii judecatoresti.

Cei 12 condamnati sunt fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, Stefan Boboc (fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare - CNVM), Gavril Batrin (membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest), Mihaela Sima (director economic al SOV Invest), Ion Dita (membru al Consiliului de Administratie al societatii), Marius Andrei (cenzor extern independent al SOV Invest, atestat de CNVM), Cezara Cecilia Bebis (comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM), Marian Petrescu (presedinte al societatii SOV Invest), Camenco Petrovici (fost presedinte al CEC, fata de care s-a dispus incetarea urmaririi penale din cauza decesului acestuia), Mihaela Zora Mincu (vicepresedinte coordonator al Directiei Trezorerie si membru al Consiliului de Administratie al CEC), precum si Mircea Costescu, Gheorghe Negura si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu, ultimii trei fiind membri ai Consiliului de Incredere al FNI.

Astfel, pe latura penala, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, urmand sa o execute pe cea mai mare, in speta 20 de ani, sub aspectul savarsirii de inselaciune. Celelalte pedepse sunt doi ani de inchisoare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, si de 10 ani pentru abuz in serviciu. Prin aceeasi hotarare judecatoreasca, Mariei Vlas ii sunt interzise, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, mai multe drepturi civile.

Nicolae Popa a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Popa va executa pedeapsa cea mai mare, de 20 de ani, la care instanta a aplicat un spor de patru ani in cazul in care va fi adus in tara. Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva.

In ceea ce-l priveste pe Marian Petrescu, acesta va executa pedeapsa de opt ani, pentru inselaciune, in timp ce Mihaela Sima a fost condamnata la cinci ani pentru inselaciune. Instanta i-a mai condamnat la cate sase ani de detentie pe Marius Andrei, Gavril Batrin si Ioan Dita, in timp ce Stefan Boboc si Cezara Cecilia Bebis au primit cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu.

Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu au primit pedepse de cinci ani si de cate patru ani pentru inselaciune.
Toti inculpatii au fost condamnati la plata cheltuielilor judiciare catre stat in valoare de 1,3 milioane de lei. Din aceasta suma, 260.000 de lei vor fi platiti de Maria Vlas, iar 310.000 de lei de Nicolae Popa. Masurile asiguratorii luate asupra conturilor Mariei Vlas, a bunurilor celorlalti inculpati si a conturilor SOV Invest deschise la Banca Comerciala Romana au fost mentinute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.