Tribunalul Bucuresti i-a condamnat la sapte ani de inchisoare pe Ioana Maria Vlas si la 18 ani de inchisoare pe Nicolae Popa, in dosarul FNA. Instanta a hotarit ca SOV Invest, Banca „Ion Tiriac“, CEC, SVM Gelsor si CNVM sa restituie peste 40 de miliarde de lei pagubitilor. Din acest dosar, Vintu a scapat deocamdata.

Ioana Maria Vlas i-a multumit ieri judecatorului dupa ce a terminat de citit sentinta in dosarul prabusirii Fondului National de Acumulare (FNA). Cei sapte ani de inchisoare la care a fost condamnata pentru inselaciune se adauga altor 20 de ani primiti in dosarul prabusirii mult mai cunoscutului Fond National de Investitii (FNI). Nicolae Popa, fost mina dreapta a lui Sorin Ovidiu Vintu, acuzat de mai multe infractiuni economice, a primit si el 18 ani de inchisoare. Nicolae Popa, care mai are o condamnare de 24 de ani in dosarul FNI, este in prezent urmarit prin Interpol, ultima data fiind localizat in Indonezia. Cea mai blinda pedeapsa a primit-o Gavril Batrin, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest: doi ani de inchisoare cu suspendare.

CEC trebuie sa dea sapte miliarde de lei

Tribunalul Bucuresti i-a obligat tot ieri pe Ioana Maria Vlas si pe Nicolae Popa, impreuna cu SC SOV Invest SA, Banca Comerciala "Ion Tiriac", CEC, SVM, Gelsor SA si Comisia Nationala de Valori Mobiliare, la restituirea sumei de 40,4 miliarde de lei vechi catre cei 13.200 de investitori FNA si catre statul roman reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare. Aceleasi parti mai sint obligate sa plateasca cinci miliarde de lei cheltuieli de judecata si costul expertizelor efectuate in acest dosar. Tribunalul a mai decis ca trei societati sa inapoieze comisioanele incasate de la FNA: SOV Invest - peste un miliard de lei, BCIT peste 700 de milioane, iar CNVM peste 1,5 miliarde de lei.

Potrivit magistratilor, CEC trebuie sa restituie FNA peste sapte miliarde de lei, suma care ar fi fost incasata necuvenit. "(…) Anuleaza conventia incheiata intre CEC SA si SOV Invest, deoarece CEC nu a respectat regulamentul de functionare al Fondului si prospectul de oferta publica continua", se arata in hotarirea judecatoreasca. FNA a fost lansat, pe 11 ianuarie 1999, de societatea financiara SOV Invest, administratorul FNI, si si-a intrerupt activitatea in luna mai 2000, in urma prabusirii FNI.

SOV a scapat la mustata de FNA

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a scapat in extremis din dosarul FNA, in care era acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu. In iulie 2004, partea ce cuprindea faptele lui SOV a fost separata din acest dosar si trimisa la Parchetul General pentru a fi reanalizata si completata de procurori. Surse judiciare ne-au declarat ca, in prezent, SOV are in acest dosar calitatea de inculpat, iar procurorii ar verifica si o presupusa spalare de bani.

Vintu are un singur dosar pe rol, la Judecatoria Sectorului 1, cel privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare, in care este acuzat de fals si uz de fals. Acesta este chiar primul dosar deschis, in martie 2002, pe numele omului de afaceri. SOV declarase, la infiintarea bancii, ca actiunile sale in aceasta afacere provin din bani personali.

In asteptarea prescrierii

O expertiza a Ministerului Finantelor, confirmata de una a Bancii Nationale a Romaniei, arata insa ca SOV a cumparat 90% din BID cu bani imprumutati de la Grupul de firme Gelsor, fapt care ar incalca Legea bancara. Potrivit expertizei si martorilor, acesti bani proveneau din FNI. In acest dosar, SOV a fost condamnat la trei ani de inchisoare, dar Tribunalul Bucuresti a decis rejudecarea intregului dosar. Vintu are mari sanse sa scape si de acest dosar, deoarece fapta comisa in urma cu sase ani se apropie de termenul de prescriptie speciala. La ultimele termene, dosarul s-a aminat din cauza neprezentarii la audieri a mai multor angajati din grupul de firme SOV Invest. SOV a fost audiat in acest proces, dar a declarat ca este nevinovat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.