Parlamentul Romaniei, reunit in sedinta comuna, a votat joi lista noilor membri ai Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Cei 11 membri ai CNSAS sunt candidati propusi de presedinte, prim-ministru si partidele politice.

Dezbaterile au fost tensionate.

Partidul Romania Mare a incercat sa opreasca discutarea intregii chestiuni in parlament, invocand motive juridice, procedurale si apoi criticandu-l pe Constantin Ticu Dumitrescu, cel care, dupa toate probabilitatile, va deveni presedintele CNSAS.

O intrebare venita din partea senatoarei PSD Rodica Stanoiu a fost reluata apoi si de Gheorghe Funar de la PRM- cine-i verifica pe cei 11 membri ai CNSAS, care apoi ii vor verifica si pe parlamentari.

Lista membrilor CNSAS

Dragos Petrescu-Presedintie
Constantin Ticu Dumitrescu-Guvern
Mircea Dinescu- PNL
Claudiu Secasiu- PNL
Corneliu Turianu- PD
Dan Lazea- PD
Florian Chiritescu- PSD
Cazimir Ionescu- PSD
Constantin Buchet- PRM
Ladislau Csendes- UDMR

Dar, in pofida discutiilor aprinse, votul s-a desfasurat rapid si din 281 de parlamentari prezenti, 277 au votat pentru cei candidatii propusi la CNSAS.

S-au inregistrat numai patru voturi impotriva.

Dupa vot, noii membri ai Colegiului CNSAS au depus juramantul in fata Parlamentului.

Sedinta Camerelor reunite a fost prima condusa de noul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Constantin Ticu Dumitrescu, care va deveni, probabil, presedintele CNSAS a declarat ca va incerca sa schimbe din temelii institutia si relatiile acesteia cu serviciile secrete, in special cu SRI.

Constantin Ticu Dumitrescu doreste si schimbarea organigramei si angajarea altor 60-70 de persoane pentru a reusi sa descurce kilometri de dosare pe care CNSAS le-a primit recent de la SRI.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati a fost infiintat in 1999.

Scopul declarat al institutiei este "punerea la dispozitia societatii a dosarelor, documentelor si a tuturor materialelor intocmite la fosta Securitate pana la data de 22 decembrie 1989."

Cine sunt membrii CNSAS?

Cel propus de guvern pentru functia de presedinte al CNSAS este Constantin Ticu Dumitrescu.

El este initiatorul legii deconspirarii fostei securitati, fost detinut politic, fost senator PNTCD dupa revolutie si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Pe lista celor alesi figureaza si fostul disident anti-comunist, poetul Mircea Dinescu, mai vechi membru al Colegiului CNSAS, aflat de mai multe ori in opozitie cu vechea conducere a institutiei.

Mircea Dinescu a fost propus de PNL, la fel ca si Claudiu Secasiu- de profesie istoric- care a facut parte, de asemenea, din vechiul colegiu.

Partidul Democrat a avut doua propuneri: Corneliu Turianu, fost judecator si fost parlamentar PNTCD in legislatura 1996 si 2000 si Dan Lazea, care a facut parte din vechiul colegiu si a fost consultant la presedintia Romaniei intre 1998 si 2000 in probleme de educatie si cultura.

PSD a propus trei membri in colegiu: Laurentiu Tanase, membru al Colegiului inca de anul trecut, fost secretar de stat pentru culte intre anii 2001 - 2004.

PSD l-a propus si pe Florian Chiritescu, fost sef al departamentului economic al Confederatiei CNSLR Fratia si care s-a remarcat prin absenta timp de un an la lucrarile Colegiului.

Prin aceasta atitudine, Florian Chiritescu a contribuit la blocarea functionarii institutiei, alaturi de un alt membru cu mandat reinnoit, Constantin Buchet, propus de PRM.

Un nou membru al CNSAS propus de PSD este Cazimir Ionescu, figura cunoscuta din perioada revolutiei, fost deputat si candidat la Primaria Capitalei in 1992 din partea FSN.

UDMR l-a sprijinit pe mai vechiul sau reprezentant in Colegiu, Ladislau Antoniu Csendes.

Presedintia l-a propus pe Dragos Petrescu, licentiat in istorie si lector la Facultatea de stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

La prima sedinta, noul Colegiu isi va alege presedintele, vicepresedintele si secretarul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.