Bogdan Olteanu, deputat PNL si fost Ministru al Relatiei cu Parlamentul, a fost ales Presedinte al Camerei Deputatilor, inlocuindu-l pe Adrian Nastase, care a demisionat saptamana trecuta, ca urmare a retragerii sprijinului politic de catre PSD.

Candidatul Aliantei DA a obtinut o victorie detasata, cu 196 de voturi din totalul de 306 deputati prezenti la vot, fatat de 88, cate a obtinut Valer Dorneanu, PSD si 22 de voturi ale candidatei Partidului Conservator, Daniela Popa.

Victoria lui Bogdan Olteanu a fost posibila datorita sprijinului de ultim moment al Partidului Romania Mare, care s-a alaturat PNL, PD, UDMR, dar si deputatilor neafiliati, care i-au oferit sprijin fostului membru al cabinetului Tariceanu.

Cel mai tanar Presedinte de Camera parlamentara

In varsta de 34 de ani Bogdan Olteanu a fost pana la inceputul acestei legislaturi un nume familiar doar pentru membrii PNL. Momentul de cotitura in scurta sa cariera politica a fost acela in care a intrat in cabinetul Tariceanu ca detinator al portofoliului de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Un post fara greutate la nivelul executivului dar care i-a asigurat domnului Olteanu o buna vizibilitate. El a avut posibilitatea sa reprezinte guvernul atat in Parlament cat si in fata opiniei publice.

Un loial al Premierului Tariceanu

Initial, Mona Musca era favorita pentru inclocuirea lui Adrian Nastase

Analistii politici au explicat adesea ascensiunea lui Bogdan Olteanu prin loialitatea acestuia fata de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Loialitate care a fost valorificata inclusiv in incercarea esuata de inlaturare a presedintelui Camerei Deputatilor. Luni de-a randul in randurile PNL si nu numai s-a vehiculat numele Monei Musca drept posibil candidat pentru inlocuirea lui Adrian Nastase.

Mona Musca a intrat insa in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu inainte de alegerile din grupul PNL care au fost castigate in cele din urma de Bogdan Olteanu.

In paralel cu postul de ministru, reprezentantul PNL a mai ocupat si un loc in comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Bogdan Olteanu a incasat in aceasta calitate aproximativ 4500 de lei noi pe luna.

Coordonator al Fondului "proprietatea"

Adept al unui sistem politic parlamentar, candidatul Aliantei la presedintia Camerei este un sustinator al votului uninominal si un participant activ la eforturile de rezolvare a problemelor legate de restituirea proprietatilor confiscate de stat.

Sub coordonarea sa a fost elaborata legislatia privind infiintarea Fondului Proprietatea, o institutie care ar trebui sa acorde despagubiri acolo unde nu este posibila restiruirea in natura.

Primita cu rezerve de fostii proprietari, legislatia nu si-a produs inca efectele, intrucat termenele prevazute pentru cotarea la bursa a companiilor din portofoliul Fondului nu au fost respectate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.