Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a acordat „Cotidianului“ un interviu avind drept subiect situatia de la Compania Nationala Loteria Romana, institutie aflata in subordinea acestui minister.

Domnule ministru, care sint criteriile pe baza carora ati numit o serie de consilieri de-ai dumneavoastra, precum Dan Regman si Nicolae Rotileanu, in AGA si CA la Loterie?

Faptul ca-i cunosc, ca am incredere in ei, faptul ca sint inteligenti, ca au experienta, inclusiv experienta de viata. Intr-o institutie care a intrat in vizorul presei si in bataie mediatica, am considerat ca e nevoie de cineva care sa ma ajute sa inteleg cum functioneaza Loteria Romana si daca aceasta institutie are probleme de functionare imediata.

In opinia dumneavoastra, cum a functionat pina acum Loteria Romana?

Loteria Romana si conducerea Loteriei Romane nu au fost pina in prezent obiectul unei anchete judiciare. Au existat controale de la Curtea de Conturi si de la organele competente din Ministerul Finantelor, coordonate de predecesorii mei. Tot ceea ce s-a sesizat in aceste controale a fost public si in acest moment exista o ancheta judiciara impotriva conducerii. Astept rezultatul anchetei si, in functie de rezultat, voi lua deciziile necesare.

Sa termine Parchetul ancheta

In ce masura luati in calcul dispunerea unui control pe partea administrativa si care sa vizeze achizitia de spatii comerciale de catre Loteria Romana de la firma Ana Electronic, tranzactie ce face acum obiectul unei anchete penale?

Intrucit exista o ancheta penala in acest moment, intrucit aceasta componenta a activitatii Loteriei a facut obiectul unor controale anterioare, consider ca o noua investigatie care sa se suprapuna peste activitatea Procuraturii n-ar fi decit o activitate paralela. Toti cei indrituiti sa faca controale din cadrul Ministerului Finantelor coopereza cu organele de ancheta. Au fost efectuate, inclusiv de catre Garda Financiara, la cererea Procuraturii, investigatii.

Cind?

Acum trei saptamini.

Ne puteti spune care au fost concluziile acestei anchete?

Este o ancheta juridica si concluziile sint puse la dispozitia Procuraturii.

Controlul s-a terminat?

Din cite stiu, cooperarea intre Procuratura si Ministerul Finantelor continua pe acest subiect. Nu e nevoie ca eu sa mai dispun o ancheta.

Sa nu diferentiem statul de privat

Fostul ministru Ionut Popescu a declarat pentru "Cotidianul" ca contractul de management al conducerii Loteriei se afla la Ministerul Finantelor. Care este motivul pentru care acest contract nu poate fi facut public?

Este posibil contractul de management sa se afle la MF. Pentru 2006, contractul nu a fost semnat. Trebuie verificat daca exista vreo clauza de confidentialitate si, daca nu, n-am nimic impotriva ca acest contract sa fie facut public.

Pai contractul are clauze confidentiale. Cum explicati ca la o institutie de stat exista un contract de management cu clauze confidentiale?

Clauzele de confidentialitate, banuiesc, se refera la anumite persoane implicate in managementul companiei. Daca persoanele au dorit ca veniturile lor din contractul de management sa nu fie facute publice, ci doar pe baza declaratiilor de avere, care sint publice, atunci pot face acest lucru. Veniturile celor care conduc Loteria sint totusi publice. Daca dvs. vreti sa vedeti care sint parametrii pe baza carora au fost remunerati, este un lucru care poate fi verificat si facut public.

Asta am dorit si noi. Considerati normal ca la o companie de stat, angajatii sa cistige bani pe baza unor clauze confidentiale?

Eu consider normal ca la o companie eficienta, cei care conduc compania sa fie remunerati pe baza de principii de eficienta, nefacind separatia, pentru ca mi se pare o separatie retrograda, intre companie de stat si companie privata.

De ce vi se pare o comparatie retrograda?

Pentru ca ne intoarcem la o vreme in care existau diferentieri intre activitatile societatilor de stat si cele private. In momentul de fata, toate societatile trebuie sa aplice un singur principiu, principiul eficientei.

Cum caracterizati dvs. acest management eficient la Loterie, in contextul in care aceasta companie are monopol pe piata? Cum de o comparati cu o companie privata, care are concurenta?

In toata lumea, statul are dreptul de a institui monopol pe anumite tipuri de activitati. Loteria este una dintre ele. Chiar si in conditii de monopol, poti sa dormi pe tine si sa ai premii de 50.000 de euro la un joc, sau poti sa fii foarte activ si sa ai premii de doua milioane. Aici este o diferenta de eficienta. Exista parametri de eficienta chiar si la o companie cu monopol.

Li se da un plan, sa-l realizeze

Cum comentati faptul ca daca simpli angajati nu-si fac planul lunar, iau salariul minim pe economie, in timp ce membrii din conducerea Loteriei aveau cota-parte din profitul Loteriei?

Nu sint convins ca ceea ce spuneti dvs. este exact realitatea. E un subiect pe care am sa-l verific, dar nu cred ca este chiar asa. Daca cineva are niste indicatori de eficienta, o agentie trebuie sa aiba 1.000 de jucatori si el e platit la citi jucatori are...

Li se da un plan de incasari, pe care angajatii nu pot sa-l realizeze si iau salariul minim pe economie.

E normal. Este acelasi principiu al eficientei translatat la nivel micro. Conducerea este platita pe ansamblul activitatilor, fiecare componenta a activitatilor trebuie sa functioneze ca un centru de profit. Daca nu functioneaza, inseamna ca nu e nevoie si e problema conducerii sa desfiinteze punctele care nu au suficienti jucatori, iar cei care lucreaza acolo trebuie sa depuna eforturile necesare pentru a avea numarul de jucatori prognozati. Agentiile care isi fac planul sint remunerate si primesc o prima.

La noi, la redactie, au sunat oameni care se pling ca li se da un plan mare de incasari ce nu poate fi realizat, iar daca nu-si fac planul, iau salariul minim pe economie.

Dvs spuneti ca exista, in asamblul Loteriei Romane, agentii in care planul poate nu a fost bine dimensionat? Eu si domnul Bodu impunem planuri de venituri la nivel de administratie, prin bugetul de stat, care spune ca trebuie sa avem venituri in valoare de atit. Bugetul se defalca pe luni, iar apoi pe localitati, pe zone.

Bugetul Loteriei il semnez eu

Planul de incasari al Loteriei va este propus de conducerea Loteriei?

Exista un buget al Loteriei care trece prin CA si care este aprobat inclusiv de catre Guvern. Dupa care acest buget, pe partea de venituri, se defalca pe agentii, dupa cum noi il defalcam pe administratii financiare.

Bugetul il semnati si dvs.?

Bugetul asta il semnez si eu.

Si consilierii dvs. din AGA si CA?

Au rolul de a-mi spune daca acest buget a fost facut bine sau nu. Bugetul pentru 2006 inca nu a fost facut, abia acum se lucreaza.

In ce stadiu se afla proiectul de privatizare a Loteriei?

Nu exista un proiect de privatizare a Loteriei. Fondul Proprietatea va primi 20% din actiunile Loteriei. Asta nu inseamna ca Loteria devine privata. Cit voi fi ministru al Finantelor, Loteria nu se va privatiza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.