Comisiile Camerei Deputatilor au acceptat fara nici un vot impotriva aderarea ambelor tari, iar problema va fi dezbatuta, in curand, in plenul Camerei.

Aderarea celor doua tari va costa Polonia 99 de milioane de euro pe an. Cu atat se va mari contributia tarii la bugetul UE. Nu e mult fata de cele peste 8 miliarde de euro pe care Polonia le va primi de la Bruxelles incepand de anul viitor. Polonia conteaza pe primirea ambelor tari in principal din considerente politice. Romania si Bulgaria ar batatori drumul pentru alte tari, in principal pentru Ucraina. Cele doua state vor intari grupul tarilor UE interesate de o alinata stransa cu SUA. Largirea UE va fi favorabila si pentru economia poloneza. Volumul schimburilor comerciale dintre Polonia, Romania si Bulgaria creste de cativa ani, exportul devenind mult superior importului.

Dupa primirea in Uniune, ambele tari vor constitui o deschidere pentru firmele poloneze. Teoretic, guvernul polonez va putea mentine inca sapte ani interdictia de munca in Polonia pentru lucratorii romani si bulgari. ‘’Nu se va intampla asa. Ne pregatim sa anulam restrictia imediat dupa extinderea Uniunii’’, anunta Pawes Tieboda, director pe probleme UE in MAE. Va fi greu ca Polonia sa procedeze altfel, din moment ce noi insine militam pentru deschiderea pietelor muncii pentru polonezi in statele vechii Uniuni. Printre tarile care au ratificat pana acum Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE se numara Marea Britanie, Spania si Italia. Abia in luna mai, cand Comisia Europeana va publica raportul de monitorizare, se va dovedi daca cele doua tari vor intra in UE la 1 ianuarie 2007 sau un an mai tarziu. Romania si Bulgaria sunt acuzate de coruptia la scara larga si de faptul ca granitele pot fi usor fortate de imigrantii ilegali. In plus, romanii si bulgarii fac fata cu greu respectarii normelor europene de protectie a mediului, iar autoritatile, in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, sprijina intreprinderile de stat falimentare, printre care combinatele metalurgice.

Aceste lucruri sunt nelinistitoare si pentru intreprinzatorii polonezi, deoarece concurentii lor romani si bulgari le pot fi superiori in cadrul pietei comune, comenteaza Rzeczpospolita. In opinia diplomatilor occidentali, cea mai importanta este semnificatia strategica a ambelor state: aderarea lor inchide Balcanii in partile mai putin stabile dinspre Turcia, Moldova si Ucraina. Inseamna, de asemenea, si stabilirea pentru un deceniu a granitelor de SE ale Comunitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.