Dinu Patriciu a renuntat la administrarea firmelor pe care Rompetrol Group le detine in Romania. El a ramas insa presedintele grupului care este inregistrat in Olanda si in care este cel mai important actionar.

Dinu Patriciu si Philip Stephenson si-au incetat mandatele de administratori ai societatii Rompetrol Rafinare Constanta (rafinaria Petromidia), potrivit unei hotariri a Adunarii Generale a Actionarilor, transmisa ieri Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii companiei au stabilit, de asemenea, o noua componenta a structurii de conducere.

Dinu Patriciu declarase inca de vinerea trecuta, inainte de desfasurarea AGA, ca nu mai conduce de multa vreme nici una dintre societatile din Romania care fac parte din grupul Rompetrol. El admite insa ca nu-si lasa balta afacerea: "Am pastrat functia principala de conducere executiva (la Rompetrol Group NV) tocmai pentru ca prin credibilitatea de care ma bucur fata de partenerii nostri sa asigur bunul mers al afacerilor".

Retragere de forma

Faptul ca Patriciu nu mai detine nici o functie executiva nu inseamna mare lucru. El ramine principalul actionar al Rompetrol Group NV, unde este si presedinte. Rompetrol Group NV este o societate inregistrata in Olanda, care detine insa pachetele majoritare de actiuni la societatile din Romania, inclusiv la Petromidia. Asadar, chiar daca Patriciu nu mai are vreo functie executiva la Petromidia, tot el decide, pentru ca administratorul pune in opera deciziile aprobate in AGA. Or, actionarul majoritar este Rompetrol Group NV, controlat de Patriciu personal.

Insa nici Patriciu, nici reprezentantii mediului de afaceri pe care i-am contactat ieri nu au vrut sa ne dea raspunsul la o intrebare: de ce un om de afaceri renunta, chiar si formal, la administrarea afacerii sale? Motivele se pot doar intui: fara un Patriciu care are probleme cu justitia in administrare, societatile romanesti controlate de Rompetrol Group NV ar putea evita pierderile de imagine si de capitalizare bursiera. Pierderi care s-ar traduce inclusiv intr-un rating mai slab pentru banci finantatoare si, implicit, in costuri mai mari pentru imprumuturi. In plus, Patriciu s-a protejat oarecum pe viitor de justitie: potrivit legii romane, daca sint sesizate ilegalitati in legatura cu activitatea unei companii, primii care raspund sint administratorii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.