Procurorii au propus ieri arestarea pentru 30 de zile a lui Ovidiu Tender, urmind ca judecatorii Tribunalului Bucuresti sa decida astazi daca ii vor da sau nu mandat. Omul de afaceri este acuzat de prejudicierea statului de 2.700 de miliarde de lei.

Procurorii DIICOT au inaintat Tribunalului Bucuresti propunerea de inlocuire a masurii preventive de interdictie de a parasi tara cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de Ovidiu Tender.

A vrut sa influenteze un expert

Potrivit unor surse judiciare, Parchetul a decis sa ceara arestarea preventiva a lui Tender, dupa ce acesta ar fi incercat sa influenteze un expert care lucra in dosarul "RAFO". Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, pe 20 februarie, inceperea urmaririi penale impotriva lui Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu, in dosarul "RAFO". Cei doi sint acuzati de mai multe infractiuni de natura economica, avind ca rezultat crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 2.700 de miliarde de lei.

Procurorii spun ca la dosar exista probe din care rezulta ca Ovidiu Tender si Alexandru Marian Iancu au constituit o grupare de criminalitate organizata in care au cooptat si alte persoane - invinuite sau inculpate in aceeasi cauza penala - in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma a fi disimulata.

Acuzatii cu nemiluita

Tender este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Iancu este acuzat, la rindul lui, de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Tender invoca lipsa de aparare

Avocata lui Ovidiu Tender, Mariana Stefan, aflata in Italia, ne-a declarat ieri, telefonic, ca astazi, la Tribunalul Bucuresti, se va formula o cerere de aminare, pe motiv de lipsa de aparare. Se va solicita, de asemenea, un termen pina la care Tender sa-si poata consulta dosarul si sa-si poata construi apararea.

Internare strategica la "Sf. Ioan"

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost internat pina ieri in clinica de cardiologie a Spitalului "Sfintul Ioan".

Pe 11 februarie, Tender a ocupat o rezerva la celebrul etaj patru, condus de dr. Dan Georgescu, etaj cunoscut drept refugiu al VIP-urilor ajunse la ananghie. Fiind in tratament, procurorii n-au reusit sa-i prezinte acuzatiile si sa-i schimbe statutul de invinuit in cel de inculpat, ceea ce a facut imposibila trimiterea la instanta a dosarului "RAFO". Marti, Tender a raspuns in sfirsit citatiilor Parchetului General, a dat declaratii si s-a reintors la "Sf. Ioan" avind insa calitatea de inculpat. Ca multe alte personaje notorii ascunse la "Sf. Ioan", nici Tender nu a fost inregistrat corect in scriptele spitalului.

Personalul a negat ca omul de afaceri s-ar afla acolo, declarind ca "nu avem nici un Tender". Lucru partial adevarat, deoarece el era inregistrat doar cu prenumele: Lucian Ovidiu, Lucian figurind la rubrica "numelui bolnavului". Ca era vorba chiar despre ultimul inculpat din RAFO o dovedeste data nasterii, notata in dreptul pacientului Lucian Ovidiu - 11.07.1956.

Spital pentru inculpati

Aici s-a internat, in 1997, George Constantin Paunescu, chiar cind urma sa fie trimis in judecata inainte de a pleca la tratament in America. Paunescu a revenit in tara abia la sfirsitul lui 2000 si a participat la receptia data de Ion Iliescu pentru a sarbatori inceperea unui nou mandat de presedinte. La "Sf. Ioan" au poposit si generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac, cind s-au pronuntat pedepsele in dosarul "Timisoara". Tot la "Sf. Ioan" i s-au prezentat invinuirile si fostului primar taranist Marin Lutu.

In acelasi spital ar fi intrat weekendul trecut si Sergiu Sechelariu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor implicat in dosarul "Zambaccian" si in extinderea de la vila mamei fostului ministru Miron Mitrea. (Mariana Bechir)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.