Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, s-a prezentat ieri in fata procurorilor anticoruptie pentru a fi audiat in calitate de invinuit in legatura cu lucrarile de extindere a casei mamei sale, realizate de o firma care face parte din grupul condus de Sergiu Sechelariu.

Potrivit propriilor declaratii, el este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite.
La finalul intalnirii cu procurorii, care a durat aproape doua ore, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat ca a fost chemat la DNA pentru a da explicatii privind modul in care a fost platita si executata o lucrare de extindere a casei mamei sale, situata in Baneasa, de catre o firma din grupul lui Sergiu Sechelariu.

"Mi s-au prezentat invinuirile si am fost intrebat daca vreau sa dau declaratii. Le-am dat. Apoi am raspuns interogatoriului pe care l-au pregatit procurorii", a afirmat fostul ministru in fata ziaristilor, precizand ca a fost acuzat de luare de mita si obtinere de foloase. "Am fost intrebat despre lucrarea pe care a facut-o firma lui Sergiu Sechelariu la casa mamei mele, cat a costat, cand s-a facut, si le-am spus ca le trimit toate documentele saptamana aceasta. Ei vor sa afle daca s-au facut platile, cand si cum s-au facut acestea", a mai spus Mitrea, afirmand ca, din punctul sau de vedere, totul este legal. "Nu am ce sa-mi reprosez", a mai spus fostul ministru, subliniind ca toate platile s-au facut corect, valoarea lucrarii ridicandu-se la 3,5 miliarde de lei vechi, suma fiind achitata in 2001. Secretarul general al PSD a declarat ca "este o alta cauza in dosarul Zambaccian" si ca regreta ca a ales firma Percom, parte din grupul condus de Sergiu Sechelariu, pentru efectuarea lucrarilor de extindere.

Potrivit propriilor declaratii, procurorii anticoruptie s-au aratat interesati si de numirea lui Sergiu Sechelariu ca secretar de stat in Ministerul Transporturilor si a Irinei Jianu (acuzata in dosarul Zambaccian - n.r.) la Inspectoratul de Stat in Constructii.

"O neintelegere care va fi clarificata"

Miron Mitrea s-a prezentat insotit de aparator la sediul DNA in jurul orei 10.00, raspunzand astfel citatiei ce i-a fost trimisa de procurorii anticoruptie in urma cu o saptamana. Inainte de audiere, el le-a declarat jurnalistilor ca a primit o citatie pe care era trecut doar numarul de dosar referitor la care este citat de procurorii anticoruptie (8/P/2005) si ca a venit sa vada ce anume cuprinde dosarul la care au facut referire procurorii in citatie. La data de 14 februarie, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, declara ca citarea sa de catre procurorii anticoruptie pentru data de 22 februarie provine, de fapt, dintr-o neintelegere. "Cred ca este o neintelegere, dar o sa clarific in scurt timp acest lucru, daca lucrurile merg normal. Si cred ca o sa mearga normal", a precizat Mitrea.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase in 7 februarie, alaturi de el fiind cercetate penal alte cinci persoane. Astfel, fostul premier este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, in timp ce sotia sa, Dana Nastase, este invinuita de complicitate la luare de mita, Irina Jianu, fost presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii, de dare de mita, iar fostul consul al Romaniei la Hong-Kong, Ioan Paun, de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. In acelasi dosar a fost audiat, deocamdata in calitate de martor, Sergiu Sechelariu, urmand probabil sa fie interpelat si Gabriel Bivolaru.

Potrivit notei prin care ministrul Justitiei cere incuviintarea pentru perchezitionarea imobilelor lui Adrian Nastase din strada Zambaccian si din comuna prahoveana Cornu, in schimbul acestor foloase, "invinuitul Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)".

"Din actele premergatoare efectuate pana la aceasta data, rezulta ca invinuitul Adrian Nastase ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)", se precizeaza in documentul trimis Camerei Deputatilor de catre ministrul Justitiei.

Potrivit actelor premergatoare efectuate in cauza, "exista indicii temeinice ca in imobilele proprietatea domnului deputat Adrian Nastase, situate in Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, etaj 3, sector 1 si sat Cornu de Jos, Aleea Trandafirilor nr. 47, comuna Cornu, judetul Prahova, se afla bunuri obtinute in perioada 2001-2004 in modalitatea descrisa anterior", se precizeaza in documentul ministrului Justitiei.

Morar: Procurorii DNA stiu ce cauta in Zambaccian si, in parte, au si gasit

Procurorii anticoruptie au efectuat, ieri, cea de-a treia perchezitie consecutiva in imobilul din strada Zambaccian. Referitor la acest lucru, seful DNA, Daniel Morar, a declarat ca "in parte, au si gasit ce cautau". "Stim exact ce cautam. Si am si gasit, in parte. Avem mandate de perchezitie de la judecator si le vom pune in executare", a declarat Morar jurnalistilor care-l asteptau la iesirea de la sedinta CSM. Morar a refuzat sa dea detalii legate de perchezitia care a avut loc in cursul zilei de marti, in blocul din strada Muzeul Zambaccian nr.16, sustinand ca aceste date nu trebuie deocamdata facute publice.

Motivandu-si refuzul de a comenta, Morar a explicat ca cei cercetati in acest dosar s-au plans in repetate randuri ca le-ar fi afectate drepturile, in momentul in care la presa ajung informatii privind desfasurarea anchetei. "Vedeti ca tot timpul fac scandal si ne dau in judecata pentru ca le afectam drepturile. Nu este asa. Cel putin in acest dosar, cu siguranta, nu a mers nici o informatie la noi, ca nu avem interesul. In acest dosar se lucreaza de patru-cinci luni de zile. De ce nu a iesit absolut nimic pana in momentul in care s-au trimis citatiile? Aceiasi procurori si aceiasi politisti... ", a spus Morar.

Amenintari de tip mafiot

Pe de alta parte, Morar a informat ieri Consiliul Superior al Magistraturii ca o persoana audiata cu o zi inainte in dosarul Zambaccian ar fi fost amenintata in legatura cu declaratiile pe care le-a facut anchetatorilor, el sustinand ca asupra acesteia s-ar fi aruncat cu motorina. Persoana vizata de amenintare este, potrivit declaratiilor lui Morar "o persoana audiata marti in dosarul Zambaccian". "Au amenintat-o in legatura cu declaratiile date. S-a intamplat intocmai cum am povestit in plenul CSM, a fost stropita cu motorina", a declarat Daniel Morar jurnalistilor care-l asteptau la iesirea din sala de sedinte a CSM.

In ciuda insistentelor jurnalistilor, Morar a refuzat sa ofere mai multe detalii, sustinand ca nu stie cine ar fi autorul faptei si ca nu poate face publica identitatea persoanei vizate de aceste amenintari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.