Ministrul Justitiei, Monica Macovei, este de acord cu noua forma a ordonantei de urgenta de infiintare a Departamentului National Anticoruptie, asa cum a fost ea negociata de liderii partidelor parlamentare invitati de presedinte la palatul Cotroceni.

Cu prilejul dezbaterii ordonantei la comisia juridica a Camerei Deputatilor, Monica Macovei a insistat asupra faptului ca DNA ar trebui sa isi pastreze autonomia - macar pe cea financiara - cu atat mai mult cu cat in bugetul acestei institutii ajung si bani din surse europene.

Este vorba despre documentul impotriva caruia au votat senatorii acum doua saptamani, vot in urma caruia presedintele Basescu a invitat partidele politice la negocieri. Departamentul National Anticoruptie este considerat de Uniunea Europeana si de ministrul Justitiei unul dintre organismele fundamentale ale luptei impotriva coruptiei.

Departamentul National Anticoruptie, spune ministrul Justitiei, are tot ce-i trebuie pentru a se ocupa de marii corupti: si bani, si specialisti, si tehnica, echipamentele, si politistii judiciari necesari. Nu conteaza ca e un departament in cadrul Parchetului General; atata vreme cat va avea personalitate juridica - e de parere Monica Macovei - va avea si autonomia necesara luptei cu marea coruptie.

DNA e vazut de opozitie ca o arma politica

Dar s-ar parea ca tocmai aceasta este temerea principala a opozitiei: autonomia DNA. Unii lideri ai opozitiei afirma ca, daca s-ar pastra acest tip de organizare, departamentul ar putea fi folosit ca arma politica.

Ideea de baza a partidelor din opozitie ar fi ca vocea cea mai autoritara a DNA sa fie procurorul general Ilie Botos, iar procedural, cum spun juristii opozitiei, ar trebui ca DNA sa fie subordonat Parchetului General, cu tot cu procurori, politisti, tehnica, bani si specialisti.

Parlamentarii opozitiei vor sa dea, acum, o alta greutate decat cea emotionala si politica votului prin care a fost respinsa, acum doua saptamani, ordonanta de constituire a DNA. Acest vot ar fi fost determinat de presupusa neconstitutionalitate a ordonantei.

Valer Dorneanu, presedintele comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor, a votat impotriva pentru ca, spune el, legea ar fi afectat regimul unei institutii fundamentale a statului. "Am votat astfel pentru ca aceasta reglementare continea premisele, ba chiar parghiile, prin care executivul putea sa controleze activitatea DNA".

Oricum, par sa spuna parlamentarii, partea dificila a procesului de adoptare a trecut. Raportul comisiei este consultativ. Noua forma a ordonantei, care nu difera prea mult de cealalta, va fi supusa din nou votului Senatului unde, teoretic, dat fiind acceptul partidelor, ar trebui sa fie adoptata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.