La Navodari, gripa aviara a venit direct din Delta, unde aviara a lovit toamna trecuta.

Gainile infectate cu virus au fost aduse ca pomana pentru un parastas. Acest lucru a facut ca 300 de case din mahalaua Recoltei sa stea acum izolate in carantina. Navodari arata ca si cum ar fi in stare de razboi. Sute de oameni sint sechestrati pina in martie.

Cartierul marginas din Navodari, atins de gripa aviara, te intimpina cu covor rosu la intrare, ca la Premiile Oscar. "Cine intra nu mai iese", aceasta este conditia politistilor de la cordonul care pazeste zona afectata. Mahalaua Recoltei a intrat in carantina totala in urma cu doua zile si va ramine asa inca zece zile, dupa ce toate pasarile vor fi euthanasiate. Virusul a fost confirmat intr-o singura gospodarie, dar inca se asteapta rezultatele de la Bucuresti, care vor stabili daca e vorba despre varianta mutanta H5N1, cea transmisibila la animale, dar si la om.

Ermilov si parastasul virusat

Aviara a patruns pe litoral prin curtea localnicului Ermilov. "A avut loc un parastas si au venit rude din Jurilovca, din Tulcea. Obiceiul e sa aduci pasari vii si i-au adus niste gaini", spune primarul din Navodari, Doru Calapod. Asa a fost izolat un cartier intreg si 6.000 de pasari au inceput sa fie sacrificate cind gainile lui Ermilov au murit subit de ceea ce s-a adeverit a fi gripa aviara. Si localnicii stiu de Ermilov si de parastasul din curtea lui, dar se indoiesc ca de la el a venit aviara in Navodari. "Dom’le, pasarile mor de cind sint eu mic. Nu s-a alarmat nimeni pina acum. Eu va zic ca asta e spionaj industrial. Pai ia sa vezi cum vinde acum carnea de pui Avicola din Lumina", spune unul cu casa chiar la granita carantinei. "Nu mi-e frica, eu maninc in continuare gaini", sare altul, in timp ce un vecin o ia pe baba Gherghina in raspar: "Ai vazut, daca nu le-ai taiat pina acum, ti le ard astia!". Strategia localnicilor din carantina a ramas cea cunoscuta: oamenii primarului au gasit carne proaspata de gaina in congelatoarele localnicilor, iar Timofei, soferul, stie ca gainile le poti ascunde in pod: "Da’ cind incepe cocosul sa faca cucurigu, nu mai ai ce face!".

"Am venit si eu sa cumpar trei gaini, ca am auzit ca-s mai ieftine acum", face pe desteptul un norocos din partea libera a orasului. "Pai, hai ca-ti dam pe gratis, la tomberon!", ii raspunde un lucrator de la dezinfectie.

Omul care a prins carantina si la Ceamurlia

"Eu azi-dimineata trebuia sa fiu la munca. A venit seful la cordon, i-am dat cheile de la camion si i-am zis - gaseste-ti alt sofer!", isi accepta soarta si Timofei, care a mai prins trei zile de carantina si asta-toamna, la Ceamurlia, unde venise sa sarbatoreasca majoratul finului sau. O tinara asistenta medicala se plinge jandarmilor ca nu i-a spus nimeni ca nu mai poate reveni in oras, dar au lasat-o sa intre in zona izolata. Altul, bine aghezmuit de dimineata, a fost mai istet: "Eu am intrat aseara, m-am dus sa vad ce-mi face gradina, si am iesit noaptea peste sinele de tren!". Aprovizionarea cu alimente a cartierului are loc tot la granita, unde lazile cu piine si baxurile cu apa si ulei ies dintr-o furgoneta si intra in alta.

Rafinaria lui Patriciu lupta cu aviara

Primarul din Navodari, Doru Calapod, spune ca oamenii nu s-au impotrivit cind a venit vorba despre omorirea gainilor pentru ca i-a informat din vreme despre cum o sa-si piarda pasaretul. In plus, localnicii vor fi despagubiti: 250.000 pe gaina, 300.000 pe rata, 400.000 pe gisca sau curcan. "E un pret foarte bun. Daca si-ar fi propus sa le vinda, n-ar fi scos atit!", spune primarul. Grija cea mare a locuitorilor din Recoltei e ca-si pierd serviciul, fortati sa stea acasa 10 zile. "S-a aprobat un model de adeverinta si nici un agent economic nu are dreptul sa dea vreo sanctiune. Nu stiu daca vor fi platiti, dar unele firme au promis ca vor acorda concedii medicale, ca sa-si ia oamenii banii", ii linisteste Doru Calapod.

Toate cheltuielile pentru echipamente si plata lucratorilor anti-aviari vor atinge un miliard de lei, pe care primarul nu stie inca de unde ii va scoate.

"Speram ca azi-miine, sa terminam cu euthanasierea pasarilor. In prima zi am omorit in jur de 1.250, cam 20% din total. Dupa ce terminam cu pasarile, urmeaza dezinfectia strazilor si a curtilor", mai spune primarul. Pentru a omori pasarile, in ajutorul autoritatilor au venit si angajatii de la Petromidia, rafinaria omului de afaceri, Dinu Patriciu. "Ne-au ajutat si oameni de la Petromidia, ca altfel nu razbeam. Ei au multi muncitori in cartierul asta, e si interesul lor sa se termine cit mai repede", spune Ionel Posacianu, inspector principal la primarie. Chiar daca majoritatea localnicilor din cartier au fost doctoriciti cu Tamiflu, primarul crede ca paza buna trece primejdia rea: "Ai grija cu cine dai mina, ca nu stii daca e clinic sanatos!".

Gripa se intinde pina la sina de tren

"Mare noroc am avut cu calea asta ferata, care desparte cartierul de oras, ca altfel inchideam tot Navodariul", vede jumatatea plina a paharului un lucrator la dezinfectie. "E gripa pina la sina de tren, dup-aia gata", stie un localnic ca virusul zboara liber, nu opreste la bariera. In timp ce oamenii de la Protectia Civila a orasului si medicii de la Directia Sanitar-Veterinara Constanta se echipeaza in combinezoane albe, la granita dintre cartierul gripat si orasul sanatos se poarta negocieri dure.

"Pai cine imi da mie bani sa maninc zece zile? Doamne fereste!", nu intelege carantina un localnic.

La Tuzla, aviara doboara si Codul rutier

Localitatea Tuzla a intrat in carantina, dar, din cauza Drumului European care o traverseaza, accesul nu a putut fi interzis. Exista un filtru dezinfectant la iesirea din Eforie Sud, unde politistii iti dau bilet de intrare. Daca nu ajungi in cinci minute la celalalt filtru, de la iesirea din Tuzla, intri in carantina. "E ceva de cosmar cu atitea masini pe care trebuie sa le verificam", zice agentul sef Ionel Moise, de la filtrul de dezinfectie dinspre Eforie Sud. Biletul pe care-l primesti la intrare are scris pe el data, ora, numarul de inmatriculare al masinii si numarul de persoane din masina. "N-are cum sa ne pacaleasca cineva, pentru ca sint si patrule mobile prin oras. Doar in maxi-taxi nu putem verifica, dar se uita patrulele prin statii. Daca prindem pe cineva ca nu se incadreaza in cele cinci minute, nu mai iese din Tuzla", mai spune Ionel Moise.

Un calcul simplu arata ca parcurgerea in doar cinci minute a drumului dintre cele doua filtre, cel de la intrarea si de la iesirea din oras, inseamna depasirea vitezei legale. Multi soferi incearca sa se incadreze in cele cinci minute stabilite de politie impreuna cu autoritatile locale, politistii acceptind sa nu plaseze vreun radar in Tuzla.

Ieri, la Tuzla au fost omorite 5.541 de pasari si autoritatile estimeaza ca joi se va termina eutanasierea tuturor pasarilor. "Am inceput dezinfectia totala in curti si pe strazi, iar directia agricola a inceput deja sa dea banii pentru despagubiri la pasari", spune doctorul Constantin Florin de la Directia Sanitar-Veterinara din Constanta, cel care conduce operatiunile de dezinfectie in Tuzla si pe cei 85 de oameni organizati in sase echipe. Ca si la Navodari, echipajele sint formate din politisti, jandarmi, medici veterinari si un reprezentant al primariei care face inventarul pasarilor eutanasiate din fiecare curte, ca sa stie exact cit ii revine fiecarui localnic drept despagubire.

37 de focare in doar cinci luni

In prezent, opt focare de gripa aviara mai sint active din 37 cite au fost inregistrate din luna octombrie a anului trecut si pina in prezent. Localitatile Navodari si Tuzla sint cele mai recente zone intrate in carantina.

Opt zone din Romania sint izolate, in prezent, din cauza virusului H1N5. Cele mai multe sint din judetul Constanta: Topraisar, Valahii, Ostrov, Navodari si Tuzla. Tot in acest judet cel mai recent focar de gripa aviara este cel din orasul Navodari. Astfel, o parte din localitate este in carantina. "De anul trecut si pina acum, am avut 37 de focare de gripa aviara. Am reusit sa stingem 29 dintre ele. In cele active nu poate intra nimeni. Totodata, localnicii nu au voie sa paraseasca zona aflata in carantina", spune Gabriel Predoi, directorul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Celelalte trei focare de gripa aviara active sint in Salcioara si Sarinasuf, din judetul Tulcea, in localitatea Cetate si in judetul Dolj.

Tulcea si Braila, cele mai afectate

Pe primul loc, in ceea ce priveste numarul focarelor de gripa aviara, este judetul Tulcea cu zece zone contaminate cu virusul H1N5. Pe locul al doilea este judetul Braila cu noua focare. Cele doua sint urmate de Constanta si Ialomita, unde autoritatile au descoperit cite cinci zone contaminate cu acest virus, in fiecare judet. Alte judete unde s-a confirmat virusul H1N5 sint Vilcea, Buzau si Calarasi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.