Presedintele si premierul s-au confruntat ieri la scena deschisa, in fata procurorilor. Basescu a acuzat controversata hotarire de guvern ce putea conduce la acordarea unor contracte, fara licitatie, catre firme elvetiene. In schimb, presedintele a avut doar cuvinte de lauda la adresa procurorului general, Ilie Botos.

Seful statului a spus ca, "in 2005, nivelul coruptiei la nivel inalt este infinit scazut fata de ceea ce s-a intimplat in guvernarile anterioare, dar asta nu inseamna ca pericolul nu exista, si institutiile statului trebuie sa-si faca incontinuu datoria, pentru ca Romania sa fie un stat guvernat de cei care legitim exercita puterea". Aratind ca grupurile de interese nelegitime, care ar putea influenta deciziile politice, nu mai au ce cauta "in jocul de putere din Romania", seful statului a declarat: "Este si primul-ministru aici. Vorbeam acum o luna despre o ordonanta legata de adoptarea unui acord cu Elvetia, in care se creau conditiile atribuirii de contracte in sectorul energetic, in multe alte sectoare fara licitatie. Am primit atunci o replica, nepoliticoasa as spune, pentru ca, de curind, sa fie anulata ordonanta, sa se constate ca, de fapt, asa se negociase". Concesiv, Basescu a mentionat ca episodul elvetian a fost "un accident la nivelul Guvernului".

A lovit si a plecat

Disputa dintre cei doi a avut si o derulare interesanta. Dupa ce a lansat aceste critici seful statului a spus: "Imi pare rau, dar trebuie sa plec". Basescu se grabea la consultarile pe care le convocase la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pe tema DNA. Tariceanu a parut luat putin prin surprindere, iar la debutul discursului nu a mai reusit sa spuna decit ca "imi pare rau ca a plecat, dar trebuie sa raspund acestei acuzatii".

Tariceanu incearca bancuri

In replica, premierul Tariceanu a justificat adoptarea controversatei hotariri de guvern, prin faptul ca se aproba, astfel, un protocol dintre Ministerul Economiei din Romania si Departamentul de Afaceri Economice din Elvetia. Premierul a subliniat ca textul nu facea referire la un contract comercial propriu-zis. Tariceanu spune ca a acceptat semnalul tras de mass-media, in sensul ca hotarirea de guvern a fost "o eroare".

"Sigur, exista o eroare semnalata de presa si imediat am luat masurile ce se impun. Eroarea era ca acest acord se putea materializa prin contracte facute cu incredintare directa", a spus premierul. Seful executivului a aratat ca Guvernul a decis, tocmai pentru a elimina semnele de intrebare, suspendarea acordului inainte de intrarea sa in vigoare. El a incercat mai apoi o gluma pe aceasta tema: "Din pacate, as fi tentat sa fac o mica comparatie cu celebrul banc cu Ivan Ivanovici, pentru care, cind se discuta despre ce era invinuit, s-a ajuns la concluzia ca nu era o Volga, ci era o bicicleta, si ca nu i s-a dat, ci i s-a luat". Premierul Tariceanu a insistat asupra faptului ca, "pentru a nu lasa ca semne de intrebare sa planeze, am notificat Guvernului elvetian ca nu dorim punerea in aplicare a acordului in forma in care a fost convenit".

Istoria unui Acord anulat

• 26 ianuarie. "Cotidianul" publica articolul "Guvernul se pregateste sa dea 1,2 miliarde de euro fara licitatie". Premierul Tariceanu spune ca "n-are habar" ce contine hotarirea pe care o semnase. Ministerul Economiei ne asigura ca nu este vorba despre contracte fara licitatie, ci despre o traducere gresita.

• 27 ianuarie. "Cotidianul" arata ca e vorba totusi despre atribuire fara licitatie.

• Guvernul decide suspendarea Acordului romano-elvetian pina la lamurirea termenului "oferta unica".

• Ministrul Seres demite doi directori.

• 1 februarie. Basescu acuza "grupurile de interese" din preajma Guvernului, exemplificind cu "Acordul romano-elvetian".

• 16 februarie. Acordul e anulat.

Basescu, despre schimbarea Guvernului

Presedintele Traian Basescu a dat aseara, la emisiunea Rodicai Culcer de la TVR, semnalul unei posibile remanieri dupa Raportul de tara de luna viitoare. Raspunzind celor care-l acuza ca tot mai des critica Guvernul, seful statului a replicat:"Daca acest Guvern va da un rateu major, va trebui sa explic cum de am numit acest Guvern pentru ca eu l-am desemnat. Eu nu pot schimba Guvernul." Moderatoarea TVR l-a intrebat:"Dar daca ati putea, l-ati schimba?" Raspunsul lui Basescu a fost:"Nu e momentul acum. Remanierile si schimbarile de guvern sint o chestiune de tactica politica. Eu consider ca in momentul de fata nu este momentul sa...". Culcer a vrut sa afle:"Dar dupa Raportul de tara ?" Replica presedintelui a venit:"E prea devreme". Ziarista nu s-a lasat:"Vorbim atunci?" In stilul sau, seful statului a replicat: "Mai discutam".

Presedintele il gireaza pe Botos

Cu Ilie Botos la dreapta sa, Traian Basescu s-a declarat multumit de activitatea procurorilor Parchetului General, acuzind in schimb coruptia judecatorilor.

Prezent ieri la bilantul Parchetului General pe anul trecut, Basescu a apreciat munca depusa de procurori, insa le-a explicat ca "e clar ca mai avem un drum lung de parcurs". El a mentionat insa ca exista o mare diferenta intre cifrele din bilant si perceptia exterioara institutiei, aver-tizindu-i pe procurori ca Justitia este una dintre institutiile cu cea mai scazuta credibilitate.

Pentru judecatori, "ciuma"

Basescu i-a taxat fara mila pe judecatori. "In instanta inca avem un nivel ridicat de coruptie", a afirmat seful statului. El a mai apreciat o data ca munca procurorilor a inceput sa dea roade, "chiar daca uneori cu unele stingacii", insa a considerat ca "Justitia va incepe sa functioneze abia atunci cind ceea ce incep Parchetele se va reflecta in hotaririle instantelor".

Pe de alta parte, presedintele tarii le-a transmis procurorilor ca nu ar trebui sa-si faca griji in privinta declaratiilor cu care ies la rampa inculpatii. "Orice inculpat are dreptul de a spune ce doreste, ceea ce reprezinta un mare dezavantaj pentru procuror, deoarece acesta nu are si el libertatea de a vorbi despre dosarele la care lucreaza. Insa atit timp cit sinteti convinsi ca probele adunate in dosar arata adevarul, nu aveti de ce sa faceti un pas inapoi", a accentuat Basescu.

Recidiva anti-judecatori la TVR

Presedintele Traian Basescu a oferit, aseara, la TVR, citeva dovezi care, in opinia sa, justifica afirmatia potrivit careia "in instante exista coruptie". In context, el a oferit exemplul dosarului "Bancorex" in care, desi statul roman, contribuabilul cum a nuantat presedintele, a platit miliarde de dolari ca sa acopere delapidarea de acolo, "nimeni nu e vinovat; a fost 'voia Domnului>> ca banii aceia au disparut". O alta dovada, in opinia sa, e transferarea unor terenuri "din Baragan in centrul Bucurestiului sau la Baneasa". Insa dovada cea mai mare, in opinia sa, a perceptiei de coruptie la nivelul instantelor o reprezinta cele trei sferturi dintre romani care declara ca nu au incredere in magistrati, dar si numarul mare de scrisori pe care le primeste la Cotroceni si care reclama sentinte nedrepte.

Incurajari discrete in dosarul Patriciu

Traian Basescu a facut aluzii la dosarul Patriciu si la telefoanele date de premierul Tariceanu procurorului general Ilie Botos in ziua retinerii omului de afaceri. "Va rog, pe de o parte, va cer, pe de alta, sa va considerati absolut independenti si sa aplicati legea. Statutul pe care il aveti acum va face responsabili doar in fata celor 22 de milioane de romani, nu in fata oamenilor politici sau a oamenilor cu bani". Presedintele i-a avertizat pe procurori: "Aveti obligatia sa aplicati oricui legea: fie ca este politician, fie ca nu, fie ca este un om cu un potential economic extrem de ridicat. Toti sintem egali in fata legii. Orice interventie politica la nivel central, local trebuie facuta publica si nimeni nu are dreptul sa interfereze activitatea procurorilor si judecatorilor", a subliniat Basescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.