Aflat in vizita la Chisinau, ministrul de externe al Romaniei a promis usurarea trecerii frontierei, in perspectiva aderarii Romaniei la UE.

Romania doreste o flexibilizare maxima a regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, regim care va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat oficialul roman.

Mihai Razvan Ungureanu a lasat sa se inteleaga ca vizele pentru basarabeni vor fi de lunga durata si vor fi oferite gratis - un sistem care nu are precedent in Europa.

La o intalnire cu studentii si profesorii de la Universitatea de Stat din Chisinau, ministrul Ungureanu a afirmat ca tinerii basarabeni vor avea prioritate la acordarea vizelor.

"Tinerii care merg la studii, care sunt la varsta in care au nevoie de expunere culturala si la alte moduri de educatie, in alte sisteme de educatie: in Romania sau in Franta, Belgia, Italia, unde vreti dumneavoastra in Europa sau in State - sa poata trece granita nestanjenit, sa poata obtine viza foarte usor, sa-si poata valorifica aceasta sansa acolo unde ii mana interesele academice. Este ceea ce va pot permite si fiti convinsi ca voi avea grija de aceasta. /…/ si veti avea evident un sprijin din clipa in care veti trece granita", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Ministrul Ungureanu a dat asigurari ca autoritatile romane nu se gandesc la regimul de vize ca la un mod de a cenzura calatoriile cetatenilor din Republica Moldova in Romania si folosirea Romaniei ca un stat de tranzit pentru atingerea unor destinatii occidentale.

Ce isi doresc basarabenii?

O femeie care tocmai si-a luat pasaportul de la consulatul Romaniei din Chisinau spune ca isi doreste "sa fie mai usor de trecut granita, sa fim ca fratii. Sa ne fie noua mai usor si lor mai usor."

Un pensionar: "Vrem sa mergem in Franta, la copii si doar cu pasaportul romanesc putem pleca mai usor. Cu al nostru dureaza pana iti da viza. Dar copii trebuie sa-i vedem. Mai simplu ne-ar fi daca ne-am uni cu Romania."

In ce priveste procedura de redobandire a cetateniei romanesti, ministrul Ungureanu a declarat ca este anevoioasa si de lunga durata.

El a promis ca va cere schimbarea procedurilor.

"Vom propune ministerului justitiei cateva modificari de ordin procedural ale legii, nu de ordinul continutului, continutul e perfect, in asa fel incat capacitatea de prelucrare a cererilor de redobandire a cetateniei sa fie mult mai mare."

Romania a acordat celor din Republicii Moldova cetatenia romana in regim de urgenta pana in 2001, cand, odata cu ridicarea regimului de vize Schengen, prevederea a fost suspendata.

Nu exista date exacte, dar numarul persoanelor din Republica Moldova care au redobandit cetatenia romana se ridica la cel putin 100.000.

Conflictul cu Transnistria

in ceea ce priveste Transnistria, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca este nemultumit de modul in care se discuta problemele legate de acest conflict in actualul format de negocieri.

La discutii participa, cu drepturi depline, reprezentantii Chisinaului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei si OSCE, iar cei ai SUA si Uniunii Europene au statut de observator.
"Noi credem ca, in ceea ce priveste problema transnistreana, prioritara este rezolvarea situatiei trupelor rusesti stationate in Republica Moldova. Pentru aceasta exista nenumarate posibilitati. Exista posibilitatea inlocuirii lor cu o forta multinationala aflata sub un mandat multilateral acceptat de toti cei care sunt implicati aici. Credem ca este nevoie de o implicare mult mai consistenta a Uniunii Europene. Acest subiect ne preocupa si as vrea sa fie limpede inteles pentru toti cei care incearca sa-si faca un capital politic ieftin din aceasta chestiune: atata vreme cat Transnistria se afla la 200 de km de granita romaneasca, este o preocupare de securitate pentru Romania", a subliniat Mihai Razvan Ungureanu.

La randul sau, ministrul de externe de la Chisinau, Andrei Stratan, le-a multumit autoritatilor romane pentru asistenta acordata in cadrul unor organizatii internationale si s-a aratat optimist cu privire la solutionarea crizei transnistrene.

"Am discutat si subiectul legat de reglementarea conflictului transnistrean si cu aceasta ocazie as dori sa multumesc autoritatilor Romaniei pentru pozitia adoptata in cadrul organizatiilor internationale - OSCE, Consiliul Europei - si este deosebit de important ca in anul 2005 au avut loc evenimente politice deosebite care pana la urma au impulsionat si vor aduce la reglementarea problemei transnistrene cu care se confrunta Republica Moldova de 14 ani".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.