Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe vor fi demilitarizate, iar lucratorii din aceste structuri vor primi statut de functionari publici daca pachetul de legi privind siguranta nationala va fi aprobat de Parlament.

Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), la care s-a discutat strategia nationala de securitate.
Dezbatute in prima lectura de CSAT, cele 6 legi privind siguranta nationala vor ramane strict secrete, pana cand forma lor va fi definitivata si trimisa parlamentului spre dezbatere.

Statutul ofiterilor de informatii, modificat

Totusi, presedintele Traian Basescu a facut cateva precizari in legatura cu continutul proiectului referitor la statutul ofiterilor de informatii. Astfel, acestora li se va oferi statutul de functionari publici, intrucat, spune Traian Basescu aceasta este cea mai buna solutie pentru pastrarea lor la dispozitia statului.
Potrivit sefului statului, pana in prezent, cunostintele si retelele de informatori ale ofiterilor concediati ajungeau sa serveasca interese dintre cele mai diverse.

Traian Basescu a precizat ca mai mult de 80% din ofiterii de dinainte de 1989 au fost scosi din serviciile de informatii. De asemenea seful statului a spus ca demilitarizarea preconizata de noua strategie de securitate nu va viza si Directia Generala de Informatii a Armatei.
Pe de alta parte Traian Basescu spus ca dupa adoptarea pachetului de legi, directorii SIE si SRI vor fi numiti, prin votul Parlamentului, la propunerea sefului statului, dar ca modul de numire a sefilor celorlalte servicii de informatii este o chestiune de decizie politica.

La finalul sedintei CSAT seful statului dat publicitatii si o serie de informatii referitoare la activitatea de ascultare a telefoanelor in anul 2005. Astfel, spune Traian Basescu, au fost interceptate convorbirile telefonice a 2.373 de persoane, respectiv 6.370 de posturi telefonicel.
Convorbirile a 2373 de persoane au fost interceptate
El a precizat ca interceptarile au fost facute cu mandat si ca 80 la suta dintre cei ascultati sunt cetateni straini.

"Cand o persoana a fost desemnata a fi ascultata, i s-a pus sub ascultare toate posturile telefonice pe care le avea. Unii au tri mobile, altii au sapte, altii au unu, din acest motiv este diferenta intre 2373 de persoane si 6370 de posturi telefonice", a explicat presedintele Basescu.
Traian Basescu a adaugat ca toate interceptarile au fost facute cu mandat de la judecatori insa nu a reusit sa precizeze cate dintre persoanele ale caror telefoane au fost ascultate au fost ulterior trimise in judecata. seful statului a precizat doar ca in cazul unor cetateni straini s-a luat masura expulzarii ca masura preventiva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.