Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe reprezentantii partidelor parlamentare sa participe la consultari privind ordonanta de constituire a Departamentului National Anticoruptie respinsa joi la Senat. invitatia presedintelui vine dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui sa nu promulge legea de respingere a ordonantei. Consultarile vor avea loc in cursul saptamanii viitoare.

Proiectul de lege prezentat joi de coalitia de guvernamant nu a intrunit majoritatea de voturil la Senat. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca respingerea legii "nu este o problema de atitudine poltica".

Votul de la Senat a provocat numeroase reactii

Respingerea proiectului de lege pentru aprobarea ordonantei prin care Parchetul National Anticoruptie devenea Departamentul National Anticoruptie a provocat numeroase reactii.

Inca de joi - in ziua votului negativ de la Senat - institutii importante reprezentate la Bucuresti - cum ar fi Transparency International, Ambasada Statelor Unite sau Delegatia Comisiei Europene - si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu regresul in lupta anti-coruptie.
Reactiile la votul de joi au continuat si pe parcursul zilei de vineri. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, domnul Quinton Quayle, a declarat intr-un comunicat de presa ca, in opinia sa, "lupta impotriva coruptiei a ajuns intr-un punct critic".

"Lupta impotriva coruptiei a ajuns intr-un punct critic"

El a remarcat ca exista numeroase semnale de progres in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, sublinind in special eforturile presedintelui Basescu si ale ministrilor responsabili din guvern, dar a explicat ca aceasta lupta nu va avea succes daca nu va fi sprijinita prin cooperarea tuturor actorilor implicati, inclusiv Parlamentul, partidele politice, justitia si administratia publica.
"Din pacate, in aceasta perioada delicata a procesului de aderare la Uniunea Europeana, unele persoane sunt mai preocupate de propriile interese decat de interesul national. Unii pesti se zbat sa scape din navodul pe care Monica Macovei si Daniel Morar il construiesc", a conchis ambasadorul Marii Britanii.

Opt organizatii neguvernamentale solicita presedintelui sa nu promulge legea

Tot vineri, mai multe ONG-uri dintre cele care inaintea alegerilor din 2004 au format Coalitia pentru un Parlament Curat, au cerut si ele presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea prin care este respinsa ordonanta de infiintare a DNA.
E vorba, printre altele, de Asociatia Pro Democratia, de Grupul pentru Dialog Social, si de Societatea Academica Romana.
in acelasi timp, organizatiile care au semnat apelul cer guvernului sa isi asume raspunderea asupra unei legi speciale de organizare a Departamentului National Anticoruptie.

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a spus ca votul din Senat a produs o criza, si ca intoarcerea la situatia de dinanintea transformarii PNA in DNA ar pune in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, daca tinem cont de reactia Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Concret, semnatarii apelului sustin ca prin respingerea ordonantei s-ar urmari ingreunarea unor anchete ale DNA privind marea coruptie. Cristian Parvulescu a explicat de ce grupul de asociatii a cerut guvernului sa isi asume raspunderea pe o lege speciala pentru DNA

Asumarea raspunderii - o posibila solutie

"Noi, reprezentanti ai societatii civile din Romania si ai opiniei publice avem o mare neincredere ca parlamentarii sunt capabili de disciplina. Credem ca asumarea raspunderii guvernamentale e o solutie pentru rezolvarea rapida a acestei situatii."
"Daca exista vointa politica, se va dovedi prin aceasta procedura. Primul avantaj e ca se va vedea daca exista sau nu o majoritate parlamentara astazi. Este un avantaj si pentru opozitia din Romania, care se va pronunta clar asupra acestei ordonante fie ridicand o motiune de cenzura, fie permitand guvernului sa-si mentina activitatea."
Un prim raspuns la apel a venit din partea ministrului pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, care a spus ca in principiu, n-ar fi nici o problema ca guvernul sa isi asume raspunderea de doua ori intr-o sesiune parlamentara, stiut fiind ca luni, guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind reforma in domeniul sanatatii.

"Nefiind noi cei care sa luam o decizie in acest sens, prima propunere pe care am putea s-o facem, ar fi aceea de a organiza o consultare cu cei care au facut propunerea, la nivelul guvernului, si apoi, pe baza argumentelor si a mijloacelor constitutionale de care dispunem, sa luam decizia cea mai potrivita astfel incat actuala organizare a structurilor parchetului sa fie cea mai eficienta in lupta anticoruptie", a declarat Bogdan Olteanu.

Liderii partidelor raspund invitatiei presedintelui

Majoritatea liderilor partidelor parlamentare au reactionat prompt la invitatia presedintelui Basescu.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu spune ca social-democratii isi doresc ca seful statului sa tina cont si de sugestiile opozitiei.

"Presedintele ar trebui sa inteleaga foarte clar ca plimbarea unei institutii incoace si incolo nu reprezinta argumentul esential in fata romanilor si a organismelor europene, si nu are legatura cu faptul ca suntem hotarati sa combatem coruptia in Romania. Presedintele ar trebui sa-si exercite rolul si sa intervina in asa fel incat Justitia sa nu alunece definitiv in zona aservirii fata de politic".

PRM si-a schimbat atitudinea

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas spune ca partidul va participa la consultarile de la Cotroceni si chiar va vota pentru ordonanta de transformare a PNA in DNA, daca presedintele va retrimite legea in Parlament.

Liderul grupului din Senat al Aliantei PNL-PD, Puiu Hasoti, spune ca seful statului a ales cea mai potrivita varianta pentru depasirea blocajului de ieri. "Eu cred ca domnul presedinte a facut exact ce trebuia si ma bucur ca a facut-o atat de prompt. intalnirea va fi cat se poate de utila si am convingerea ca aceasta chestiune a ordonantei respinse ieri in Senat se va rezolva. Ma bucur daca PRM va vota ordonanta si sper ca si PSD - sau macar o parte dintre membrii PSD - sa o voteze. Nu vad ce amendamente de fond s-ar putea face la aceasta lege", a adaugat Puiu Hasoti.

Partidul Conservator in plin Congres

La randul sau, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca spune ca mandatul delegatiei care va participa la consultari va fi stabilit la congresul extraordinar al partidului, care va avea loc duminica, dar ca parlamentarii partidului sunt in favoarea ordonantei referitoare la DNA.

"Suntem pentru orice masura de transparenta in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si pentru orice masura buna menita a aduce rezultate in lupta impotriva coruptiei. Noi vom vota pentru aceasta masura, la fel cum vom vota pentru orice masura impotriva coruptiei, a declarat Bogdan Ciuca.
Presedintele UDMR, Bela Marko a anuntat ca la intalnirea de la Cotroceni va prezenta sefului statului punctul de vedere al formatiunii, ca ordonanta DNA ar trebui dezbatuta din nou in Parlament, dar il va informa pe Traian Basescu de conflictul aparut in coalitia de guvernare pe tema statutului minoritatilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.