Anchetatorii din dosarul „Rompetrol“ au pus ieri sub acuzare doi membri ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru operatiuni pe piata de capital cu actiuni emise de societatea lui Dinu Patriciu.

Cei doi, Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM, si comisarul Victor Eros, membru in CNVM, au fost citati ieri in calitate de invinuiti in dosarul "Rompetrol". Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care precizeaza ca, fata de cei doi membri ai CNVM, urmeaza a se incepe urmarirea penala pentru savirsirea infractiunii de favorizare a infractorului, in care sint cercetati pentru infractiuni de natura economica Dinu Patriciu, Phil Stephenson, Florin Aldea si altii. Informarea a fost trimisa Parlamentului pentru ca, potrivit statutului CNVM, aceasta institutie se afla in subordinea Legislativului. Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor au decis ca scrisoarea sa fie trimisa, spre informare, comisiilor juridice si de buget ale Parlamentului.

Unul din acuzati s-a imbolnavit

Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM, ne-a confirmat ca a fost citat pentru infractiunea de favorizare a infractorului. El ne-a spus ca nu poate face declaratii despre ce fapte se face vinovat, deoarece ar periclita ancheta. "Consider ca sint nevinovat. Plec de la prezumtia de nevinovatie care este aplicabila si procurorilor. Este o greseala citarea mea ca invinuit", ne-a marturisit Miclaus. El a mai spus ca saptamina viitoare se va prezenta la Parchetul General cu probe care ii sustin nevinovatia. Miclaus este membru CNVM din septembrie 2000 si vicepresedinte din iulie 2005. Miclaus este profesor de relatii economice internationale la ASE.

Comisarul Victor Eros a luat si el la cunostinta de acuzatiile pe care i le-au adus procurorii. Imediat dupa ce a iesit de la audieri, potrivit sefului sau de cabinet, s-a dus la medicul de familie pentru un control. El a fost, ieri, de negasit, colaboratorul sau explicindu-ne ca ancheta procurorilor a provocat in sediul CNVM vilva, iar lui Eros probleme de sanatate. Victor Eros este membru al CNVM din iulie 2001. Intre februarie 1998 - ianuarie 1999, el a fost secretar de stat in Ministerul Privatizarii.

In ce priveste consecintele directe la nivelul CNVM ale acestor noi inculpari, Titu Gheorghiof, secretar al Camerei Deputatilor, ne-a declarat: "Conducerea Camerei a luat act de informare pentru ca asa spune legea. Nu sintem abilitati acum sa luam vreo masura in ceea ce-i priveste pe cei doi. Numai in cazul in care va exista o sentinta definitiva, Parlamentul va trebui sa desemneze alti doi membri in locul acestora".

Dosarul incepe cu Patriciu

Potrivit procurorilor, pe 5 aprilie 2004, Dinu Patriciu si Philip Stephenson au semnat pentru si in numele SC Rompetrol SA un contract de investitii financiare cu SSIF Alpha Finance. Doua zile mai tirziu, Hart Colin Richard, reprezentant al Saltville Limited Cipru, a lansat un ordin de cumparare pentru un miliard de actiuni Rompetrol Rafinare - la pretul de 116 lei pentru o actiune. Peste numai 4 minute, ordinul de vinzare a fost preluat de firma de brockeraj si introdus in sistemul de tranzactionare. Analizind ordinele de bursa, anchetatorii au observat ca, inainte ca Rompetrol sa introduca in sistem ordinele de vinzare a actiunilor la pretul de 116 lei, restul participantilor la tranzactii afisau ordine de vinzare pentru actiuni Rompetrol la preturi cuprinse intre 440 si 1.500 lei.

Anchetatorii spun ca ordinele de vinzare si cumparare lansate de Stephenson si Hart ar fi influentat si condus la fixarea si mentinerea unui pret nejustificat si anormal de deschidere si tranzactionare al actiunilor Rompetrol, pret care a asigurat transferul unui numar de un miliard de actiuni Rompetrol la firma Saltville Limited din Cipru. Potrivit procurorilor, firma din Cipru a transferat, in aceeasi zi, actiunile cumparate cu 116 lei, la preturi cuprinse intre 250 si 300 de lei. Printre clienti s-au numarat Camelia Voiculescu, Verestoy Attila, Sorin Rosca Stanescu si Calin Popescu Tariceanu.

Comisie pentru anchetarea interceptarii telefoanelor

Dinu Patriciu a fost audiat ieri de catre deputatii din Comisia pentru Drepturile Omului in contextul in care omul de afaceri a reclamat ca de mai bine de doi ani de zile ii sint ascultate abuziv telefoanele. Presedintele comisiei, Nicolae Paun, a anuntat ca va propune constituirea unei comisii parlamentare speciale care sa ancheteze presupusele abuzuri reclamate magnatului liberal. Dinu Patriciu a reclamat ascultarea nelegala a telefoanelor sale, procedurile de anchetare, o serie de noi acuzatii ce i-au fost aduse, precum si faptul ca nu s-a tinut cont de solutiile unor instante. Patriciu nu a dat nume, singurul pronuntat fiind cel al lui Ioan Talpes, autorul memoriului care a stat la baza unora dintre faptele pentru care este acuzat. Daca Biroul Permanent al Camerei va accepta propunerea lui Paun, plenul va decide prin vot constituirea comisiei speciale de ancheta.

Noua invinuiti in numai trei zile

De la inceputul acestei saptamini, in dosarul "Rompetrol" noua persoane au fost puse sub acuzare pentru diferite infractiuni legate de manipularea pietei bursiere. Dinu Patriciu, Phill Stephenson si Colin Richard Hart sint acuzati de divulgare de informatii cu caracter preferential. Primii doi sint reprezentantii Rompetrol in Romania, in timp ce Hart reprezinta firma din Cipru in favoarea careia s-ar fi facut tranzactia bursiera. Fostul ministru al Telecomunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipularea bursei, in timp ce Claudiu Simulescu si Cerasela Rus, angajati ai unei cunoscute firme de brokeraj, sint acuzati de complicitate la aceasta infractiune. Directorul cotidianului "Ziua", jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, este acuzat de utilizare de informatii cu caracter privilegiat. Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM, si comisarul Victor Eros, si el angajat al CNVM, sint acuzati de favorizarea infractorului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.