Lupta anticoruptie incepe sa fie foarte bine vazuta in Europa.

Potrivit influentului saptamanal The Economist, sistemul judiciar romanesc a devenit independent, iar "pestii mari" au inceput sa intre in plase. "La Bucuresti se simte miros de peste prajit", isi incepe saptamanalul britanic articolul, unul extrem de elogios la adresa progreselor Romaniei. Deoarece Uniunea Europeana vrea lucruri concrete in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si pentru ca Bruxelles-ul inca se mai gandeste la data aderarii Romaniei, autoritatile "au inceput sa vaneze pesti impresionanti": un vicepremier, George Copos, un fost premier, Adrian Nastase, si un fost ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, arata The Economist.

"Toti neaga acuzatiile. Dar imaginea unei clase pana acum de neatins, iar acum luate la bani marunti, este binevenita. De la caderea lui Nicolae Ceausescu in 1989, politica in cea mai mare tara din Balcani i-a scos pe hoti curati ca lacrima. Nu si de acum inainte. Intr-o Justitie penala cu alta fata, Romania isi inlocuieste majoritatea judecatorilor si procurorilor. Sistemul judiciar este independent", noteaza autorul articolului.

Vilele au ajuns capete de acuzare

Saptamanalul aminteste ca noile legi obliga oficialii si familiile lor sa-si publice bunurile si veniturile si apreciaza ca acest lucru a devenit un instrument anticoruptie. "Vile, masini si alte jucarii nu mai sunt beneficii ale coruptiei, ci motiv de acuzare", arata The Economist apreciind ca "este mult ridicol in scuzele celor ce erau pana acum de neatins". "Domnul Nastase spune ca averea sa provine de la o matusa in varsta a sotiei, care si-a exersat pana nu de mult ascunsele talente pe piata imobiliara", exemplifica autorul.

Aceste succese sunt atribuite in principal "impresionantului ministru al Justitiei, Monica Macovei, care nu face parte din nici un partid politic" si care a impus alocarea variabila a cazurilor, "astfel incat acuzatii cu relatii sa nu se mai poata baza pe gasirea unui judecator sau procuror prietenos".

"Doua figuri simbolizeaza noua stare. Una este aceea a doamnei Macovei, care a condus Comitetul Helsinki Romania, o organizatie non-guvernamentala. Ca ministru al Justitiei, ea se confrunta cu moguli ai politicii, obisnuiti ca un ministru sa primeasca ordine, si nu sa le dea", afirma saptamanalul.

Basescu: o figura voioasa

Cealalta figura este presedintele tarii, Traian Basescu. "Un fost ofiter pe mare si un primar popular al Bucurestiului, acesta conduce acum Romania dupa 16 ani de reforme ratate. O figura voioasa, cu sare si piper, domnul Basescu este privit cu dispret de acei romani cu radacini in vechile structuri de conducere, care isi bat joc de discursul sau brutal si de tenta populista. Dar aceasta atitudine place unui numar mai mare de oameni care vor schimbare. El respinge in mod ciudat sa faca schimbari in serviciile secrete, spunand ca acestea sunt acum sub control si nu mai sunt influentate de trecutul comunist. El spune ca e nevoie de acestia pentru a lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Poate ca nu isi permite sa riste sa ii jigneasca", scrie The Economist.

De asemenea, saptamanalul mentioneaza si progresele facute in cazul protectiei copilului. "Orfelinatele de odinioara din tara au fost un fel de 'supermarketuri>> pentru perversi, pentru cei care faceau pornografie si pentru unele agentii de adoptii suspecte, a spus Emma Nicholson, un parlamentar european care s-a luptat pentru drepturile copiilor. Acum ea spune altor tari sa urmeze reformele din Romania. Saptamana trecuta, ea si J.K. Rowling, autoarea faimosului Harry Potter, a vizitat Romania pentru a-i felicita pe Basescu si pe colegii sai - si pentru a presa pentru reforme mai prietenoase mamelor in domeniul sanatatii, un alt serviciu public bolnav si corupt", mai afirma autorul articolului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.