Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut ieri ca detine de un an si jumatate pachetul majoritar de actiuni la Realitatea TV si ca in tot acest timp a operat prin interpusi. Tot printr-un interpus va opera si de acum inainte: Vitalie Dobinda, un fost oficial al Bancii Nationale a Republicii Moldova, care va fi reprezentantul sau in relatia cu autoritatile din Cipru, unde Vintu a stabilit resedinta fiscala a Realitatii TV.

"Am placerea de a va informa ca am incheiat negocierile pentru preluarea companiei Blue Link Comunicazioni, care detine pachetul majoritar in trustul de presa Realitatea", a anuntat ieri Sorin Ovidiu Vintu printr-un comunicat de presa. In vechea structura de actionariat, Blue Link Comunica-zioni, o firma cu sediul in Elvetia si reprezentata de Dario Colombo si Anna Crocci, detinea 54,9% din actiuni. FSLI Petrom si Petrom Service SA detineau 35%, Global Video Media SRL 10%, iar Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian (varul sotiei lui Luca) si Gheorghe Luha - cite 0,001%.

Acum, firma elvetiana Blue Link Comunicazioni a fost cumparata de o societate off-shore, cu nume identic, dar inregistrata in Cipru si detinuta de un cetatean modovean, Vitalie Dobinda, fost sef al Directiei de Operatiuni Valutare din Banca Nationala a Republcii Moldova. Potrivit lui Vintu, intre el si Dobinda a fost incheiat un asa-numit contract de "trustee" (incredere), in virtutea caruia pachetul de actiuni apartine, de fapt, lui Vintu. "Eu sint detinatorul final al statiei, Vitalie Dobinda executa insarcinarile mele", a precizat omul de afaceri. El sustine ca a pastrat aceeasi denumire cu a firmei elvetiene ca sa nu opereze modificari majore la Registrul Comertului, ci doar o schimbare de domiciliu fiscal.

Vintu a mai precizat ca zilele urmatoare va face oferte pentru a prelua si actiunile detinute de FSLI Petrom, Petrom Service si Global Video Media. "Voi face oferte de cumparare catre ceilalti actionari, Petrom Service, FSLI si Global Media, pentru ca vreau ca acest post sa fie integral al familiei mele", a declarat Vintu pentru "Cotidianul".

Doi ani vechime in munca

Ieri, postul Realitatea TV a gazduit o transmisiune in direct in care a fost intervievat Sorin Ovidiu Vintu, prilej cu care acesta a dezvaluit ceea ce se stia neoficial de mult: Vintu controleaza acest post inca din aprilie 2004. El a sustinut ca, acum aproape doi ani, nu a vrut sa se laude cu ceea ce urmeaza sa faca, ci a preferat sa stea in umbra pina ce performantele postului aveau sa-i dea prilejul de a arata ca a creat "un produs media valoros". Vintu ne-a declarat ca, din 2004 si pina acum, intre el si firma elvetiana Blue Link Comunicazione a existat o "optiune de cumparare" a actiunilor, in virtutea careia SOV putea in orice moment sa preia pachetul de actiuni. Aceeasi intelegere, spune Vintu, i-a dat lui intreaga putere de decizie asupra postului pe parcursul celor aproape doi ani.

Basescu a impus momentul

Cit priveste momentul asumarii calitatii de proprietar al Realitatii TV, Vintu a recunoscut ca ultimele declaratii ale presedintelui Basescu privind grupurile de interese din spatele trusturilor mass-media au avut un rol determinant in decizia sa catre transparenta. Altminteri, a declarat el, avea intentia de a-si dezvalui implicarea la sfirsitul acestui an, cind, spune el, postul ar fi inregistrat si profituri.

Misteriosul Dobinda

Dar cine este cetateanul moldovean caruia Vintu ii ofera atita incredere? Nascut in 1971, Vitalie Dobinda a fost, pina in 2002, seful Directiei de Operatiuni Valutare din cadrul Bancii Nationale a Republicii Moldova. Ulterior, el s-a stabilit in Statele Unite, fostii colegi de BNM sustinind ca isi are resedinta in Chicago. Vintu sustine ca il cunoaste pe Dobinda de prin anul 1998, din vremea cind el insusi era un jucator pe piata de capital, dar l-a "recrutat" ca sa lucreze pentru el din momentul in care Dobinda a parasit Banca Moldovei.

Prins intre CNA, Basescu si Voiculescu
Dorinta lui SOV de a-si asuma explicit paternitatea postului Realitatea TV survine in contextul in care CNA cere de luni de zile acest lucru, Basescu acuza grupurile de interese, iar Voiculescu vrea sa blocheze preluarea a 8% din Petrom de catre cuplul Luca-Vintu.

Chiar daca Vintu a spus ca decizia de a-si recunoaste public calitatea de proprietar a fost determinata de ultimele atacuri privind grupurile de interese, aceasta a fost generata si de somatia data de CNA pentru Realitatea TV. Printr-un demers mai vechi, aceasta a cerut tuturor posturilor de televiziune sa dezvaluie identitatea proprietarilor, intrucit citeva canale radio sau TV isi tineau secret actionariatul. La rindul sau, CNA a actionat in urma mai multor rapoarte realizate de experti media si care au ajuns sa fie cunoscute si peste hotare. "Este de felicitat aceasta atitudine a domnului Vintu, prin care isi asuma calitatea de actionar majoritar. Pentru noi, important este sa stim persoanele fizice care stau in spatele posturilor, respectiv cine are puterea de decizie", a declarat Ralu Filip, presedintele CNA.

Ultimatumul dat postului expira astazi, iar nedeclararea actionariatului ar fi atras somatii, intreruperea emisiei sau, in faza finala, chiar pierderea licentei. B1 TV, un post la care pachetul majoritar era detinut de o societate cu sediul in Antilele Olandeze, va depune si ea documentatia, dupa cum sustine Filip, scapind de sanctiuni. Demersurile CNA de transparentizare au inceput in 2004, iar Ralu Filip tine sa nege orice legatura cu recentele declaratii si dispute referitoare la existenta "grupurilor mafiote" ce stau in spatele unor trusturi de presa. In realitate insa, "dezvaluirea" facuta ieri de Vintu vine intr-un moment de virf al razboiului cu "grupul de interese" reprezentat de Dan Voiculescu. Acuzat saptamina trecuta de liderul Partidului Conservator ca l-ar fi santajat, impreuna cu Sorin Rosca Stanescu pe vicepremierul George Copos, Vintu a ripostat dur, amenintind cu un proces. Prin recunoasterea paternitatii postului Realitatea TV, razboiul dintre cele doua grupuri de interese se ascute si pare sa se apropie de asaltul final.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.