Grupurile din PSD rateaza impacarea frateasca, iar Mircea Geoana forteaza concentrarea puterii in miinile sale. Pe un curios fundal albastru-portocaliu, seful PSD a vorbit, ieri, la Consiliul National, despre "primenirea liderilor". "Primenitii" Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu au parasit sala la discursurile lui Ioan Rus si Miron Mitrea. Pe holuri, Ion Iliescu l-a vorbit de rau pe Nastase, iar Rodica Stanoiu pe Geoana.

"La noi are loc un proces de primenire a liderilor. Poate prea incet, dar are loc". A fost fraza din discursul lui Geoana la care Adrian Nastase, asezat in primul rind din sala, a tresarit putin. Cind Geoana a vorbit despre "vinatoare de vrajitoare", a tresarit din nou. Pesedistii adunati la Consiliul National au evitat conflictul direct intre grupari, insa au ratat obisnuita poza de familie unita. Abia au reusit sa tina tensiunile sub capac ca sa nu explodeze la tribuna. Frustrarile s-au eliberat pe holurile Palatului Parlamentului, unde Adrian Nastase sugera, prin fraze usor alambicate, ca razboiul intern ar trebui sa ia cit mai repede sfirsit: "suspiciunea in partid e precum inflatia in economie".

Pe aceleasi holuri, Ion Iliescu dezgropa securea razboiului, afirmind ca "imbogatirea stridenta a unui lider social-democrat" i se pare "inadmisibila", iar raspunsul viza o intrebare referitoare la scandalurile cu Adrian Nastase. Nici Mircea Geoana n-a scapat de suturi dinspre sustinatorii lui Iliescu. "Dupa 20 de minute m-am plictisit. Asta n-a invatat nimic", spunea Rodica Stanoiu referindu-se la discursul-fluviu de peste o ora al liderului PSD.

In sala, raspinditi printre baronii locali, si-au gasit loc Dan Ioan Popescu, nedezlipit de avocatul Ioan Neagu, si Adrian Nastase, in primul rind. Ion Iliescu a preferat un colt al salii, izolat, asezat linga un pesedit tot cu numele de Iliescu de la sectorul doi. Cum si-a incheiat Geoana discursul, Nastase si Dan Ioan Popescu au parasit sala. Unii spuneau chiar ca Nastase a preferat sa urmareasca, la televizor, intr-un birou, discursurile lui Ioan Rus si Miron Mitrea. "Nesemnificativ", a comentat lapidar Ioan Rus absenta grupului DIP-Nastase din sala.

Geoana a desenat conducerea PSD dupa gustul sau

Proiectul cel mai indraznet prezentat de Mircea Geoana a fost cel privind restructurarea panoului de comanda al partidului. CNal PSD a dat unda verde comisiei care va modifica Statutul. Propunerile de modificare care urmeaza a fi supuse negocierii cu liderii locali si centrali ai partidului duc spre un PSD cu un centru unic de comanda.

In loc de un PSD bi sau chiar tri-cefal, care a rezultat dupa Congresul din aprilie, Geoana vrea un partid condus de un singur presedinte care isi alege singur echipa de adjuncti. De aceea, cea mai importanta propunere vizeaza alegerea vicepresedintilor si a secretarului general nu de catre Congres, ci de catre presedintele partidului. Singurul ales de Congres ar urma sa fie presedintele PSD. Din viitoarea structura ar urma sa dispara functia de presedinte executiv. In schimb, se propune infiintarea unei functii de prim-vicepresedinte pe care tot presedintele il va desemna.

Dispare pozitia de contra presedinte

Printre propunerile prezentate de Doru Ioan Taracila, seful comisiei de modificare a Statutului, nu se facea nici o referire la functia de presedinte executiv. Aceasta pozitie dispare din schema viitorului PSD asa cum este el imaginat de Geoana. Aceasta idee nu a indignat pe nimeni, astfel ca nu a existat nici o luare de cuvint pentru pastrarea acestei pozitii, ocupata in prezent de Adrian Nastase.

Mai mult, prin votul dat in bloc tuturor documentelor prezentate ieri, si deci si setului de propuneri vizind modificarea Statutului, se poate considera ca deja a fost desfiintata pozitia de presedinte executiv. Nastase a fost de altfel singurul care a parut afectat de aceasta manevra. Intr-o discutie purtata pe holuri cu mai multi lideri PSD, printre care si Ioan Rus si Miron Mitrea, Nastase a avertizat: "Sa nu va grabiti cu desfiintarea functiei de presedinte executiv, ca poate la urmatorul Congres voi candida la cea de presedinte".

La mina baronilor

Lucrurile nu vor fi insa asa de simple, deoarece o alta propunere importanta este infiintarea unui Consiliu al Presedintilor. Acesta va fi format din presedintele PSD, fostii presedinti ai partidului si liderii de organizatii judetene. Deja liderii nationali si cei locali ai PSD isi disputa conducerea partidului, ajungindu-se la o cutuma ca, de fiecare data cind centrul vrea sa ia o decizie politica importanta, convoaca un sfat cu acestia. De multe ori deciziile centrului au fost blocate de liderii judeteni, ajungindu-se la impresia ca pozitia lui Geoana este slabita nu doar de Nastase si Mitrea, ci si de oligarhia liderilor locali.

Geoana vrea partid anticoruptie

Poate cel mai curajos pasaj din discursul lui Geoana a fost cel referitor la transformarea partidului: "PSD trebuie sa-si asume strategic decizia de a inchide robinetul privilegiilor statului profitorilor si coruptilor. Clientelismul trebuie sa dispara din vocabularul politic al PSD". In mod normal, ce a urmat ar fi trebuit sa-i faca pe multi din sala sa roseasca: "Nu ne plac capitalistii rentieri ai tranzitiei, care s-au imbogatit prin capusarea statului". In lungul sau discurs, Geoana i-a menajat cit a putut pe baronii locali, fata de care n-a facut nici macar aluzie, iar despre liderii loviti de scandaluri a vorbit din virful buzelor: "Concluzia este una singura, stimati colegi. PSD nu poate cistiga alegerile urmatoare decit prin eliminarea vulnerabilitatilor in zona moralitatii si propunera unui proiect alternativ".

Nastase isi face planuri de cariera

Dupa mai multe ezitari, Adrian Nastase a cerut si el sa ia cuvintul. Intii a explicat ca nu el se afla in spatele dezvaluirilor de presa, care il au ca tinta pe Mircea Geoana. Apoi a dat un sfat: "Sa ne intoarcem catre electoratul nostru. E bine sa avem comunicare si cu intelectualii de dreapta, dar sa nu ne inchipuim ca o sa le convingem pe Ana Blandiana si pe Alina Mungiu sa voteze cu PSD".

Apoi a emis un avertisment catre Geoana si catre toti cei care ii aranjeaza trecerea in istorie: "Poate am fost mai util pentru partid decit sint considerat acum sau decit poate voi fi. Nu stiu, ramine de vazut". Nastase a incheiat cu un aforism: "Orice partid isi consuma liderii. Ceea ce e important, insa, e sa fii un soldat al partidului si apoi vom vedea cum organizam ierarhiile".

Batrinul intelept si grupul miliardarilor din PSD

Discursul lui Iliescu a fost singurul care a ridicat sala in picioare. "Decit sa te imbogatesti cu nerusinare, mai bine ramii sarac", a rabufnit Iliescu catre asistenta miliardara din PSD. Fostul presedinte nu i-a uitat nici de aceasta data pe cei care au atirnat de gitul PSD eticheta de partid al coruptilor si le-a cerut sa spuna foarte clar in jurul carei idei vor sa refaca unitatea partidului. "Eu stiu ce inteleg unii prin lupta pentru unitatea partidului si pentru revenirea la putere: sa revenim la cascavalul puterii. Nu de asa ceva avem nevoie", a rabufnit Iliescu, care in final a cerut publicului sa ia cuvintele sale drept "sfatul unui batrin".

Iliescu si Nastase: "Geoana promite"

Consiliul National de ieri a fost vazut de mai multi lideri PSD drept punctul culminant al frustrarilor lui Geoana fata de pozitia de sef care isi cistiga cu greu autoritatea in partid. "Geoana pare sa promita", a caracterizat Iliescu pozitia actualului presedinte la aproape un an de la preluarea partidului. Adrian Nastase a fost pe aceeasi unda cu Iliescu. "Credem ca intilnirea de astazi a aratat ca Geoana incepe sa fie performant in functia de presedinte al partidului", a comentat si Nastase, adaugind ca Geoana a facut multe eforturi, in ultima perioada, pentru a se legitima ca presedinte al partidului, ales la Congres.

Oprescu, ovationat la scena deschisa

Senatorul-doctor-director de spitale Sorin Oprescu a fost vedeta Consiliului National PSD. Geoana, Mitrea si Ion Iliescu l-au laudat in discursurile lor, prezentindu-l in chip de erou al PSD, "singurul care a repurtat o victorie asupra guvernarii portocalii". Oprescu a fost si cu aceste ocazii si atunci cind a tinut un discurs despre lupta cu "contabilul portocaliu" sigurul pesedist aplaudat cu entuziasm. Pentru toti cei din sala, Oprescu reprezenta chintesenta pesedistului prigonit de putere, dar care pina la urma a reusi sa-i biruie pe adversari. "PSD nu uita si nu iarta", si-a incheiat Oprescu discursul.

PSD s-a convertit la portocaliu

Consiliul National al PSD a reprezentat un nou inceput si din punctul de vedere al schimbarii culorii partidului. Desi se planuia adoptarea rosului socialist, fundalul prezidiului la care liderii PSD si-au tinut discursurile a fost vopsit intr-un portocaliu care amintea permanent de Alianta D.A. Vinovat de acest portocaliu scandalos a fost gasit chiar sistemul de proiectare a imaginii pe peretele salii de sedinta. La un moment dat, organizatorii au dispus stingerea celor mai multe dintre luminile din sala, dar portocaliul proiectat pe perete a ramas la fel. "Ma enerveaza culoarea portocalie din spatele meu", a rabufnit Victor Ponta.

Planuri anti-Tariceanu

Desi nu s-a luat inca o decizie, la virful PSD se coace o manevra care s-ar putea incheia cu debarcarea lui Tariceanu din fruntea Guvernului. Conform unor lideri PSD, au inceput deja discutii cu membri din conducerea PD cu scopul de a spijini o motiune de cenzura in urma careia sa fie demis premierul. Motiunea de cenzura va fi depusa de PSD doar daca Guvernul evita dezbaterea parlamentara a pachetului de legi privind reforma in Sanatate, ne-a explicat unul dintre liderii PSD, convins ca Tariceanu, pus in fata acestui risc din partea PD, nu va trece prin asumarea raspunderii legile Sanatatii.

Coruptia "va scufunda" PSD

Potrivit unor surse din partid, PSD a decis sa retraga sprijinul politic liderilor cu probleme in Justitie doar atunci cind sint condamnati intr-o prima instanta. Altfel, daca ar aplica vreo sanctiune in faza urmaririi penale, PSD ar risca sa ramina fara lideri. "O statistica interna arata ca 90% dintre primarii PSD au intre una si cinci plingeri penale", ne-a declarat unul dintre liderii partidului. Inclusiv Geoana, intr-un acces de sinceritate, a recunoscut ca "atunci cind romanii aud cuvintul coruptie, doua treimi dintre ei se gindesc la PSD. Este o piatra de moara, care ne va scufuda, daca nu taiem lanturile care o leaga".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.