Desi partidul sau nu ne vrea in UE, crestin-democratul Bernard Bot a fost avocatul Bucurestiului in Parlamentul de la Haga. Olanda are numai de castigat din aderarea Romaniei, care va reprezenta o noua piata de desfacere. Tratatul va fi votat marti

Romania va deveni dupa integrare o noua piata de desfacere. Asa a incercat sa-i convinga ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, pe colegii sai crestin-democrati sa nu se opuna aderarii Romaniei la UE. Parlamentul olandez a dezbatut miercuri, intr-o sedinta maraton, daca tara noastra merita sa se alature, la 1 ianuarie 2007, "celor 25".

Discutiile, care au durat aproape sapte ore, au fost monopolizate de crestin-democrati, care au incercat sa-si convinga colegii sa nu voteze, pana in vara, Tratatul de aderare al Romaniei. Propunerea lor nu a avut insa succes printre parlamentarii olandezi, urmand ca martea viitoare documentul sa fie supus votului.

Cel mai probabil, rezultatul va fi unul favorabil Romaniei. Doua dintre partidele aflate in coalitia la guvernare, dar si principala formatiune de opozitie au anuntat deja ca vor aproba documentul. Singuri, crestin-democratii au ramas fermi pe pozitie si vor da un vot negativ. Decizia acestora parea, initial, sa puna in pericol aderarea Romaniei, in conditiile in care nu se stia optiunea celorlalte partide.

Respingerea Tratatului de aderare la UE de catre una dintre membrele organizatiei ar bloca aderarea, pentru ca una dintre conditiile respectarii lui ianuarie 2007 este ca toate cele 25 de Parlamente ale statelor membre sa aprobe documentul.

Crestin-democratii nu ne vor

Partidul Crestin-Democrat (CDA), principala formatiune din coalitia la putere in Olanda, sustine ca va vota impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei pentru a mentine presiunile asupra celor doua tari, in vederea continuarii reformelor. Crestin-democratii, dintre care face parte si premierul olandez, Jan Peter Balkenende, considera ca cele doua tari, dar in special Romania, nu au intreprins suficiente actiuni pentru combaterea coruptiei si aplicarea reformelor in sistemul judiciar.

"Am decis sa votam impotriva tratatului", a declarat purtatorul de cuvant al CDA, Jan Jacob van Dijk. "CDA este in principiu in favoarea aderarii Bulgariei si Romaniei, dar aceste state trebuie sa indeplineasca anumite criterii, unul dintre ele fiind buna functionare a sistemului judiciar. Acesta este insa extrem de corupt in Romania", a subliniat el.
"Dorim sa continuam exercitarea de presiuni asupra Romaniei, pentru reformarea sistemului judiciar", a mai spus purtatorul de cuvant. El a precizat ca, daca cele doua tari nu ar fi trebuit sa adere impreuna, CDA ar fi aprobat Tratatul Bulgariei, nu insa si pe cel al Romaniei.

Sa fim critici, dar cinstiti

In timpul dezbaterilor din Parlament, Bernard Bot, si el crestin-democrat, a incercat sa-si tempereze colegii. Sloganul, comenteaza BBC, pe care ministrul de Externe si-a construit raspunsul a fost: sa fim critici, dar cinstiti. El a spus ca Guvernul sustine aderarea celor doua state si ca acum e momentul ca acestea sa primeasca incurajari, nu critici. Raspunzand intrebarilor parlamentarilor, Bot a precizat ca Olanda nu are decat de castigat din aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune. Cele doua tari vor deveni noi piete de desfacere, iar stabilitatea in zona va creste.

"Trebuie sa dam un semnal pozitiv. Guvernul e increzator ca ambele tari fac tot ce le sta in putinta pentru a implementa reformele si cred ca acestea au indeplinit deja criteriile de aderare in proportie de 80 pana la 90 la suta", a precizat ministrul olandez de Externe. El a adaugat ca aceasta nu este doar parerea Guvernului sau, ci si a altor 24.

Un aliat al lui Bot a fost ministrul pentru Afaceri Europene, Artzo Nicolai. In opinia sa nu e nevoie de alte critici deoarece posibilitatea de a amana aderarea cu un an este cea mai eficienta metoda de presiune. Un alt oficial guvernamental a declarat ca probabil majoritatea parlamentarilor olandezi vor aproba aderarea celor doua tari. "Daca se va constata ca respingerea este iminenta, probabil ca votul va fi amanat pana dupa luna mai", cand Comisia Europeana va prezenta rapoartele asupra Romaniei si Bulgariei, a precizat el.

Ungureanu raspunde

Crestin-democratii olandezi primesc un raspuns si de la Bucuresti. Razvan Ungureanu sustine, intr-un interviu acordat cotidianului olandez Trouw, ca nivelul coruptiei din Romania a scazut, fiind putin peste UE. Ministrul de Externe si-a exprimat, totodata, speranta ca CDA va renunta la opozitia fata de aderarea Romaniei in 2007. "Coruptia are o istorie lunga in Romania. In fosta dictatura comunista, a fost un mod de supravietuire. A patruns adanc in cultura societatii", a admis insa Ungureanu.

"Ne-ar parea rau daca CDA se mentine pe aceeasi pozitie, dar, pe de alta parte, obtinerea unanimitatii in Parlament este, practic, imposibil de atins. Noi am facut tot ce am putut sa raspundem cerintelor UE in cat mai multe domenii. Si consideram ca satisfacem criteriile de aderare", a adaugat el. In ciuda tuturor avertismentelor diversilor oficiali europeni, Ungureanu refuza sa ia in considerare posibilitatea amanarii aderarii.

"Noi nu dorim sa luam in calcul aceasta optiune. Noi ne concentram total pe obtinerea calitatii de membru UE la 1 ianuarie 2007. Pentru noi, acest punct este, stilistic vorbind, ori victoria, ori moartea", spune el, in interviul acordat cotidianului olandez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.