Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, s-a grabit miercuri sa trimita un procuror pentru a face investigatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in legatura cu disparitia dosarului "matusii Tamara", care viza alimentarea contului Danei Nastase cu 400.000 dolari.

Claudia Oncica, presedintele interimar al oficiului, ne-a declarat ca, marti, a sesizat Parchetul General cu "o posibila disparitie a unei lucrari care viza acea depunere de 400.000 dolari". Potrivit demnitarului, "lucrarea figureaza ca inregistrata in anul 2000, dar nu a fost gasita in arhiva oficiului, motiv pentru care am facut sesizarea. Noi nu putem sti daca dosarul a fost sustras, distrus sau daca a fost trimis la Parchetul General la sfarsitul anului 2000".

Legea combaterii spalarii banilor a aparut in 1999, cand, de altfel, Sorin Tesu a depus in contul Danei Nastase suma cash de 400.000 dolari. Potrivit legii, banca la care se depuneau/retrageau sume mai mari de 10.000 dolari era obligata sa anunte oficiul. In cazul contului Danei Nastase, banca a trimis documentele cu privire la provenienta banilor, prin vara lui 2000.

In mod normal, oficiul trebuia sa sesizeze Parchetul pentru a se declansa verificarile cu privire la veridicitatea celor inscrise in documentele justificative. La Parchet, specialistul in spalari de bani era procurorul Victor Ponta, instruit special in Italia. El era procurorul desemnat sa tina legatura cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dupa cum "Averea" a precizat in numarul din data de 16 ianuarie a.c.

In mod firesc, procurorul Ponta ar fi trebuit sa primeasca dosarul "matusa Tamara". Nu se stie inca daca acest dosar a ajuns la Ponta. Am incercat telefonic, de mai multe ori, sa obtinem un raspuns de la Victor Ponta, dar ne-a raspuns invariabil robotul, unde am lasat mesaje in acest sens. Cert este ca dosarul a disparut, fie la Oficiu, fie la Parchet, fie pe drumul dintre Oficiu si Parchet, unde procurorul specializat era Victor Ponta.

Ce stim este ca, dupa ce Adrian Nastase a ajuns premier, l-a numit pe Victor Ponta seful corpului sau de control. In prezent, Ponta este seful tineretului pesedist si parlamentar PSD. Nastase nu l-a uitat nici pe Melinescu. In 2004, cand presa l-a acuzat pe Ion Melinescu, presedintele Oficiului, ca ascunde dosare de spalari de bani pentru a proteja clientela PSD, premierul Adrian Nastase l-a transferat la cancelaria sa.

Succesorul lui Melinescu, judecatorul Iulian Dragomir, a confirmat oficial dezvaluirile presei, anuntand in 2004 ca a facut mai multe sesizari la Parchetul General cu privire la 14 infractiuni de abuz in serviciu, comise de Ion Melinescu. Atunci, procuror general al Romaniei era tot Ilie Botos. Daca procurorii din subordinea lui Botos ar fi facut o ancheta serioasa, ar fi descoperit si lipsa dosarului care o viza pe Dana Nastase.

Poate chiar au descoperit aceasta disparitie, dar au fost intimidati de numele titularului de cont si de noua functie guvernamentala a lui Melinescu. Atunci, anchetatorii lui Botos s-au perindat mai multe zile pe la Oficiu, au facut ancheta serioasa, dar Melinescu nu a fost pus sub invinuire in 2004, desi existau probe certe furnizate de presedintele oficiului, Iulian Dragomir.

Acum, in mod bizar, Ilie Botos s-a grabit sa se bage din nou in ancheta, desi stie ca de dosarul "matusii Tamara-Dana Nastase" se ocupa procurorii anticoruptie (DNA). Oare Botos se teme ca nu cumva procurorii anticoruptie, investiti de lege sa ancheteze dosarul "matusa Tamara-Dana Nastase", sa nu descopere ca in 2004 Ion Melinescu a fost iertat de Parchetul General?

Probabil, Ilie Botos va aduce iar explicatii de genul "noi am monitorizat... etc.", cum a facut in multe alte cazuri, intre care Omar Hayssam, unul dintre protejatii lui Melinescu. Asteptam ca noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii sa ne spuna ce s-a intamplat la Parchetul General, in 2004, cu dosarul "Melinescu". Botos nu poate sa fie prea linistit pentru ca si Departamentul National Anticoruptie este interesat de disparitia dosarului "Matusa Tamara".

Surse judiciare au confirmat pentru "Averea" ca DNA a extins cercetarile si cu privire la modul in care un teren forestier, aflat in acte in proprietatea statului, apare in declaratia de avere a lui Adrian Nastase. "Averea", in articolul " Acte false pentru padurea lui Nastase" a prezentat ingineria prin care familia Nastase a intrat in posesia unui teren care valoreaza acum milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.