Cu o firma a carei principala activitate era comercializarea de produse IT, fratele si nepoata sefului SRI, Radu Timofte, au recuperat datorii de patru miliarde de lei in numele unui creditor caruia nu i-au mai predat insa banii. Mai mult decit atit, fratele lui Timofte era in acelasi timp si angajat al firmei care voia sa-si recupereze banii, dar si administrator al firmei recuperatoare.

Potrivit saptaminalului "Ieseanul", Computer House, firma lui Ioan Bancila Timofte si a fiicei acestuia, Ioana Timofte (fratele, respectiv nepoata sefului SRI - n.r.) a incheiat in 2004 un contract de recuperare creante cu societatea Constructii Feroviare Moldova Iasi. Mai precis, firma familiei Timofte, care are de fapt ca principal obiect principal de activitate comertul cu produse IT, urma sa recupereze pentru CF Moldova datorii de 1,2 miliarde de lei de la societatea Constructii Feroviare Galati si alte 2,8 miliarde de lei de la Moldofer, din Iasi.

Ziaristii de la "Ieseanul" au descoperit ca firma Computer House a reusit sa recupereze creantele respective, dar nu a mai restituit cele 4 miliarde de lei catre beneficiar, CF Moldova. Intre timp, CF Moldova a fost scoasa la privatizare cu tot cu datoriile care se ridicau la 600 de miliarde de lei. Odata vinduta, noua con-ducere a inceput si recuperarea dato-riilor. Nu a fost uitata de pe lista datornicilor nici familia Timofte.

Cum avertismentul dat in aprilie 2005 firmei Computer House pentru plata celor 4 miliarde a ramas fara ecou, CF Moldova a dat in judecata firma familiei Timofte. Dar, ghinion: la nici doua luni de la avertisment, Computer House a intrat in reorganizare judiciara. Firma, pe care o conduce nepoata sefului SRI, Ioana Timofte, se afla acum in faliment, cu 14 miliarde de lei datorii, printre care cele 4 miliarde catre CF Moldova si 900 de milioane de lei catre stat.

Recuperator si administrator

Potrivit saptaminalului "Ieseanul", Ioan Bancila Timofte, lider de sindicat la CF Moldova, este in acelasi timp si administrator la Moldofer, firma de la care Computer House a recuperat 2,8 miliarde de lei in conturile CF Moldova. Cu alte cuvinte, Timofte, angajat al CF Moldova, avea de recuperat prin propria firma bani de la o societate pe care tot el o administra.

Acest fapt contravine, conform publicatiei "Ieseanul", Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie potrivit careia "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica, intr-un sindicat ori intr-o asociatie fara scop lucrativ sau fundatie si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani". Tot printre actionarii de la Moldofer se numara si Paul Butnariu, directorul CF Moldova, cel care a semnat contractul de "cesiune de creanta" cu Computer House.

Matusa SRI din SUA

Potrivit saptaminalului "Ieseanul", intre Computer House si seful SRI ar exista, totusi, o veriga. Potrivit declaratiilor de avere din 2004 si 2005 ale lui Radu Timofte, acesta ar avea depozite bancare in valoare de 150.000 de dolari, bani dati de catre "sora din America". In urma cu doi ani, nepoata directorului SRI, Ioana Timofte, explica in presa ieseana care a fost principala sursa de bani la cumpararea firmei Computer House: un imprumut de 85.000 de dolari de la matusa sa din America.

Fratele sefului SRI are memorie scurta si selectiva

In declaratia data saptaminalului "Ieseanul", Ioan Bancila Timofte sustine ca nu-si mai aminteste detaliile din contractul cu CF Moldova. "A fost un lant de compensari intre mai multe firme. N-am putut da banii inapoi pentru ca firma a intrat in faliment si mi-au blocat conturile", a explicat, in schimb, fiica sa, Ioana. Referindu-se la relatiile sale cu CF Moldova si experinta in domeniul recuperarilor de creante, Ioana Timofte afirma doar ca a fost omul potrivit la locul potrivit si ca totul a pornit de la faptul ca inca inainte de semnarea contractului, Computer House avea relatii comerciale cu CF Moldova.

Intrebat, prin intermediul Biroului de presa, despre afacerile rudelor sale, directorul SRI, Radu Timofte, a precizat ca "nu este in nici un fel angrenat in sustinerea intereselor de afaceri ale membrilor familiei sale ori ale altor persoane din anturajul acestora" si ca "atit fratele, cit si nepoata sint responsabili de demersurile comerciale pe care le intreprind".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.