Dupa modelul tepelor date la Electrica Banat, 15 angajati ai Regionalei Cailor Ferate Timisoara, majoritatea cu functii de conducere, au reusit performanta de a prejudicia Compania Nationala CFR, in numai 14 luni, cu peste 33 de miliarde de lei vechi, prin cumpararea unor produse la preturi mult supraevaluate.

Ofiterii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara au finalizat cercetarile intr-un amplu dosar in care au fost cercetati 15 angajati ai Regionalei CF Timisoara.
Astfel, Constantin Radulescu (57 de ani - eliberat recent din inchisoare) si Sorin Mezin (52 de ani) - ambii fosti sefi ai Serviciului de Aprovizionare Administrativ, Florin Ionel Parau (31 de ani - jurist consult) si Ioan Parau (53 de ani - tehnician in cadrul Serviciului Aprovizionare) sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Adriana Buharu (53 de ani - tehnician Serviciul Aprovizionare) este acuzata de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in timp ce Mircea Sandru (56 de ani - sef Divizie Tehnic) este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Victoria Duma (56 de ani - sef Serviciu Buget Analize), Renata Gropsian (50 de ani - economist 1 la Biroul Bugete), Milca Emilia Lehenea (37 de ani - economist al Diviziei Economice), Lucia Florica Balas (54 de ani - contabil sef la Serviciul Miscare Comerciala), Constantin Laurentiu Pomoja (28 de ani - economist Sectia CT3 Caransebes) si Lucian Claudiu Balabuc (30 de ani) pentru neglijenta in serviciu in forma agravanta, Ana Maria Cosma (29 de ani - contabil sef la centrul de Electrificare Caransebes) si Ioan Sorin Gabor (44 de ani - inginer la Siguranta Traficului), pentru neglijenta in serviciu, iar Grigore Ovidiu Balabuc (41 de ani - actualul sef al Serviciului Aprovizionare), pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Anchetatorii au retinut in sarcina celor mentionati ca, in perioada ianuarie 2002 - martie 2003, au participat la efectuarea de achizitii publice pentru Regionala CF Timisoara, constand in produse petroliere, tabla, cabluri electrice, piese pentru sudura, contactori de la patru societati comerciale (Myrynes SRL, Euro Evrialy SRL, Metalnef Industrial SA si Metalrom Industrial SA), cu nerespectarea procedurilor legale privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate.
"Unele dintre produse nu erau necesare a fi cumparate si nu corespundeau din punct de vedere calitativ", ne-a declarat, ieri, comisarul Serban Pittner, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Timis, precizand ca pentru justificarea procedurilor de achizitie realizate, cei 15 au intocmit si semnat in fals procese verbale de analiza oferte pe care le-au prezentat organelor de control.

Prin cumpararea acestor produse, CNCFR SA a fost prejudiciata cu suma totala de 3.302.008,6 RON, ne-a mai spus comisarul Pittner, subliniind ca dosarul, inregistrat sub numarul 5418/P/2003, a fost inaintat deja Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara cu propunere de trimitere in judecata a celor inculpati.

Povestea celor 134,5 miliarde de lei

Tepele date CNCFR sau de catre fosta conducere a companiei nu mai sunt de mult timp o necunoscuta pentru politisti. In luna octombrie a anului trecut, ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IGP au inaintat Parchetului General un dosar penal privind rambursarea abuziva, de catre fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate, printre care si Mihai Necolaiciuc, a unui credit de 134,5 miliarde de lei, contractat in 2002 de Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF SA de la o banca comerciala.
In urma verificarilor, ofiterii au stabilit ca, la data de 18 februarie 2002, intre banca respectiva (cedent), CNCF CFR SA (cesionar) si SAAF SA (debitor) s-a semnat un contract de cesiune prin care banca ceda CFR drepturile si obligatiile rezultate din contractul de credit si contractele de garantie aferente, CFR obligandu-se sa achite bancii debitul SAAF.

Prin preluarea creantei, CFR a incalcat legea, avand in vedere ca n-a beneficiat de profit, iar contractul de cesiune a fost semnat de conducerea CNCF fara aprobarea Consiliului de Administratie. Ulterior, in scopul realizarii creantei fata de SAAF, conducerea CNCF a acceptat preluarea unui numar de vagoane de calatorie functionale. Desi acestea n-au fost niciodata inregistrate in evidentele CFR, apartinand scriptic SAAF, fosta conducere le-a vandut ca fier vechi.

Totodata, plata debitului cedat, in valoare de 134,5 miliarde lei, a fost dispusa de catre fosta conducere a CNCF din fonduri alocate de catre Banca Europeana de Investitii, in urma contractarii unui imprumut extern de catre Ministerul Transporturilor.

Facturi false de 303,7 miliarde

Un alt caz, cu legatura directa cu CNCFR, a fost instrumentat de ofiteri in ultimele zile ale anului trecut. Atunci, procurorii Ministerului Public au inceput urmarirea penala asupra administratorului unei societati comerciale din Capitala, Danut Feraru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si fals intelectual. In sarcina lui, anchetatorii au retinut ca, in anul 2003, a creat statului un prejudiciu de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. Feraru a inregistrat in contabilitatea SC Expert Industrial Grup SA Bucuresti cheltuieli nereale, privind achizitia unor marfuri de la o alta societate, SC Sidernef Indusrial SA, tot din Capitala. Produsele achizitionate au fost revandute, ulterior, Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA. In urma cercetarilor a rezultat faptul ca cel in cauza a actionat in calitate de administrator al ambelor societati, in conditiile in care cea de-a doua societate (Sidernef) era radiata de la Oficiul Registrului Comertului incepand cu luna martie 2002.

Politistii au stabilit ca in perioada 1.07.2003 - 31.03.2004, prima societate comerciala a avut ca unic furnizor societatea radiata de la Oficiul Registrului Comertului, valoarea totala a facturilor fiscale emise de aceasta catre prima societate, in perioada mentionata, fiind de 303.745.222.761 ROL, din care TVA 48.497.136.407 ROL, toate cele 103 facturi fiscale fiind completate de Feraru.
Din verificarile efectuate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a rezultat ca prima societate a inregistrat facturile fiscale emise de societatea radiata de la Oficiul Registrului Comertului, fara ca operatiunile comerciale sa fie reale, in vederea inregistrarii de cheltuieli nereale si sustragerea, in acest mod, de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. Prin savarsirea acestor fapte, Danut Feraru a cauzat bugetului general consolidat un prejudiciu de aproximativ 112.309.157.996 lei, din care 63.812.021.589 lei - impozit pe profit si 48.497.136.407 lei - TVA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.