Declaratiile de avere ale lui Nastase din ultimii doi ani nu concorda cu explicatiile pe care el le da prin intermediul avocatilor sai. Veniturile mentionate ca provenind din chirii sint mult mai mari decit sumele identificabile prin contracte de inchiriere.

Avocatul Arin Stanescu, chiriasul Danei Nastase in cele trei apartamente pe care aceasta le-a primit mostenire de la matusa sa Tamara Cernasov, ne-a trimis ieri o precizare fata de pretul real al chiriei pe care o plateste sotiei fostului premier. Amintim ca in editia de ieri am estimat chiria lunara la 7.000 de dolari, dublu fata de pretul pietei, pornind de la o declaratie a lui Alexandru Bitner.

Acesta declarase intr-un interviu ca "Tanti Tamara" incasa, pe linga pensia de 4 milioane de lei, si 7.000 de dolari din chiria celor trei apartamente. Am coroborat aceasta informatie cu cifra in-scrisa de Adrian Nastase in declaratia de avere, la rubrica "venituri din chirii" pe anul fiscal 2005: 238.965 RON, ceea ce inseamna aproximativ 81.000 de dolari pe an, adica 6.700 de dolari pe luna.

Arin Stanescu sustine, insa, ca chiria lunara pe care o plateste este de numai 2.760 de dolari pe luna, suma perfect incadrabila in pretul pietei. Ramin asadar in jur de 4.000 de dolari pe luna, provenind din chirii, greu de regasit in realitate.

Situatia se complica

Am cerut clarificari asupra acestor aspecte avocatului Bogdan Radulescu, cel desemnat de Adrian Nastase sa raspunda la toate intrebarile legate de mostenirea primita de la Tamara Cernasov. Raspunsul sau, desi la fel de imprecis ca toate pe care ni le-a furnizat de-a lungul crizei, complica si mai mult lucrurile. Avocatul sustine ca, pina la moartea Tamarei Cernasov, survenita in aprilie 2005, aceasta a fost cea care a incasat chiria de la firma lui Arin Stanescu, iar dupa aceea beneficiara chiriei a fost Dana Nastase.

Situatia se complica, intrucit asta inseamna ca suma mentionata de Adrian Nastase in declaratia de avere, de 238.965 RON ca venituri din chirii pe anul 2005, trebuie impartita la 8 luni, si nu la 12 luni, ceea ce duce la un venit lunar de aproximativ 10.000 de dolari pe luna. Oficial insa, se stie doar de cei 2.760 de dolari, proveniti de la Arin Stanescu. In plus, si in anul 2004 Nastase a raportat incasari din chirii de 3 miliarde de lei (aproximativ 100.000 de dolari), fara a fi limpede ce proprietati i le puteau furniza.

Am solicitat din nou clarificari, si sub acest aspect, de la avocatul Radulescu, insa nu ne-a raspuns la acest ultim e-mail si si-a inchis telefonul mobil. Iar Nastase, la conferinta de presa , nu a lasat sansa ziaristilor sa puna intrebari, refugiindu-se in biroul sau de la sediul PSD din Kisseleff.

Nastase, vecin cu Vintu

Dana Nastase se dovedeste a fi o maestra a ingineriilor imobiliare. Terenul de la Balotesti, despre care cotidianul "Evenimentul zilei" a scris ieri ca a fost cumparat tot la pret de chilipir de Dana Nastase direct de la Roxana Bichel, fost demnitar in guvernul Nastase, se afla linga padurea Corbeanca, la nici 300 de metri de vila lui Sorin Ovidiu Vindu. Parcelele, trei la numar, au fost achizitionate de Roxana Bichel de la trei localnici din Corbeanca: Voicu Constantinescu (10.000 de metri patrati), Gheorghita Talamete (10.000 de metri patrati) si Persifonia Constantin (6.230 de metri patrati). Pentru cei 26.230 de metri patrati, Roxana Bichel a platit, in 1996, 18 milioane de lei. Cu acelasi pret ea a vindut terenul mai departe sotiei fostului premier al Romaniei, trei luni mai tirziu.

Terenul este considerat unul agricol, insa poate deveni oricind un pamint bun pentru ridicarea unei vile la citeva zeci de metri de DN1. De altfel, in vecinatate sint vreo trei constructii, iar racordurile la apa si gaze sint deja facute.

Doamna Geta, personaj-cheie

De citiva ani, Emanoil Vila are grija de una dintre proprietati si spune ca terenul lui Nastase n-a fost cultivat cu nimic anul acesta. "Acum doi ani a avut floarea-soarelui, dar vara trecuta a stat pirloaga", spune Vila. Cine i-a lucrat pamintul? Stie Gheorghe Duminica, un alt vecin, care i-a vazut pe baietii fostei secretare a primariei Corbeanca, o anume doamna Geta, ca acum doi ani ar fi venit cu utilaje pe ogorul lui Nastase. De altfel, terenul a fost pus in posesie pentru prima data de primaria Corbeanca, nu de cea din Balotesti. Batrinul Duminica a auzit si ca, la un moment dat, Nastase ar fi vrut sa vinda pamintul, iar zvonul era intretinut si de un panou la sosea. "L-a dat vintul jos, nu se mai vede acum". Pretul cerut pentru teren era, fireste, unul corect: 120 de euro pe metrul patrat, adica 3.147 de milioane de euro.

Nastase ne raspunde prin avocat

In ultimele zile, "Cotidianul" a incercat sa afle de la Adrian Nastase raspunsuri la citeva intrebari privind averea sa, in general, si mostenirea primita de la Tamara Cernasov, in special. Fostul premier ne-a raspuns, prin intermediul avocatului Bogdan Radulescu, dupa cum urmeaza:

In ce an si in ce context a venit Tamara Cernasov in Romania?

Astfel cum rezulta din declaratiile televizate ale domnului Adrian Nastase, va stau la dispozitie cu orice problema de ordin juridic pe care ati considera-o ca necesitind lamuriri.

Ce a facut Tamara Cernasov cu bijuteriile, in perioada comunista?

La fel ca raspunsul la intrebarea 1.

Cind si de ce s-a hotarit Tamara Cernasov sa-i vinda bijuteriile lui Alexandru Bitner?

Fiind vorba despre decizia defunctei, imi este imposibil de a va raspunde in vreun fel la aceasta intrebare.

Din ce an avea cunostinta domnul Adrian Nastase de existenta acestor bijuterii?

La un moment ulterior casatoriei cu doamna Daniela Nastase.

In ce an, de la cine si cu ce suma a cumparat domnul Adrian Nastase casa din str. Jean Texier?

Mentionez ca am primit mandat sa aduc lamuriri de ordin juridic numai cu privire la mostenirea de pe urma defunctei doamne Cernasov.

Cum se explica faptul ca testamentul Tamarei Cernasov, prin care Daniela Nastase a primit bunurile, a fost incheiat pe 1 noiembrie 1999, iar terenul din Voluntari a fost cumparat pe 20 decembrie 1999?"

Bunurile nu au fost primite prin testament, ci prin certificatul de mostenitor. Faptul ca au existat achizitii inainte sau dupa intocmirea testamentului nu are nici o relevanta. Potrivit art. 920-922 din Codul civil, testatorul poate revoca testamentul oricind, pina la data decesului. Pentru acest motiv, beneficiarul testamentului nu are nici o siguranta ca, la data decesului testatorului, i se va mai transmite sau nu mostenirea.

In ce masura domnul Bitner a participat, ca si consultant, la cumpararea terenului din Voluntari?

In interviurile acordate cotidianelor "Adevarul" si "Gandul", dl Bitner a raspuns la aceasta intrebare.

Domnul Nastase a declarat ca familia sa obtine venituri lunare de 7.000 de euro din inchirierea de imobile. Din ceea ce stim, cele trei apartamente ale doamnei Tamara Cernasov au fost inchiriate cu doar 2.700 dolari/luna. De unde provine diferenta de la 2.700 de dolari pina la 7.000 de euro?"

Nu exista nici o declaratie a domnului Nastase conform careia familia sa ar obtine venituri lunare de 7.000 de euro din inchirierea de imobile. Mai precizam ca toate cele 3 apartamente sint vindute.

Exista si alte apartamente, imobile inchiriate de familia domnului Adrian Nastase? Despre cite alte apartamente este vorba? Unde sint situate acestea, de unde provin, de la cine si pe ce sume au fost cumparate?

In prezent, nu mai exista nici un imobil inchiriat de familia domnului Adrian Nastase.

De catre cine a fost incasata chiria pe cele trei apartamente ale doamnei Cernasov? De catre doamna Cernasov sau de catre Dana Nastase?"

Pina la decesul doamnei Cernasov, chiria a fost achitata prin virare in contul bancar al acesteia. Dupa decesul doamnei Cernasov, chiria a fost achitata prin virare in contul bancar al doamnei Daniela Nastase.

Geoana - ultimatum lui Nastase

Geoana, Rus si Mitrea i-au sugerat lui Nastase sa se autosuspende din PSD, motivind ca scandalul mostenirii aduce partidului prejudicii de imagine prea mari. Nastase a refuzat sa se retraga.

Amploarea scandalului "matusa lui Adrian Nastase" i-a scos pe liderii PSD din sarite. Presedintele PSD, Mircea Geoana, in urma consultarii cu ceilalti lideri ai partidului, a decis sa se distanteze de Adrian Nastase dindu-i un ultimatum sa-si clarfice situatia inainte ca partidul sa ia o decizie.

Nastase a fugit de intrebari

Nastase a convocat ieri seara, la ora 19, o conferinta de presa. In loc sa raspunda acuzatiilor care i s-au adus, Nastase a contraatacat dur, considerindu-se victima unor "grupuri de interese" care, de citava vreme, duc impotriva sa "o campanie" cu scopul de "a-l discredita". El nu a nominalizat pe nimeni, spunind ca are doar banuieli, majoritatea indreptindu-se catre zona puterii, iar o parte catre zone din interiorul PSD. Sugestiile lui Nastase au fost de tipul "cei care nu au reusit sa-l inlature de la conducerea Camerei", "cei care nu stiu cum sa evite criza gazelor, criza din sistemul de sanantate", sau "cei care, in pragul Consiliului national al PSD vor sa destabilizeze partidul". "Nu ma voi retrage" a anuntat Nastase, desi nimeni din PSD nu i-a cerut public acest lucru. Public, pentru ca la virful PSD a existat totusi o incercare de a-l determina pe Nastase sa se autosuspende pina isi clarfica situatia.

Celula de criza la Geoana

Solicitarea de suspendare i-a fost transmisa lui Nastase prin telefon. Discutia telefonica dintre Geoana si Nastase a avut loc ieri la amiaza, in biroul lui Geoana, in prezenta liderului clujean Ioan Rus si a secretarului general al PSD, sustin surse din partid. Inca de miercuri dupa-amiaza, in biroul lui Geoana din sediul PSD, situat pe bulevardul Kiseleff, s-a constituit o celula de criza ad-hoc. Fie pe telefon, fie fata in fata, Geoana a avut discutii cu apropiatii sai si cu liderii grupului de la Cluj. Impreuna cu Ioan Rus si Vasile Dincu a cazut de acord ca "trebuie luata o pozitie publica". Aceeasi discutie a avut-o a doua zi la prinz cu Miron Mitrea, care tocmai se intorcea din concediul petrecut in Austria. De la aeroport, Mitrea a venit ieri direct la "celula de criza", pentru a se sfatui cu Geoana si Rus.

Public, Geoana a facut o declaratie mai moale. "Referitor la scandalul <> fac urmatoarea declaratie: Ca presedinte al PSD, m-am saturat de aceste crize, care afecteaza de prea multa vreme credibilitatea partidului nostru" a recunoscut ieri Mircea Geoana problemele de imagine pe care le-a adus PSD-ului mostenirea lui Adrian Nastase. Din acest motiv, Geoana i-a cerut lui Adrian Nastase sa-si limpezeasca situatia. "Datoram membrilor de partid si simpatizantilor nostri, electoratului de stinga, sinceritate si fermitate" a adaugat Geoana, declarindu-se "convins ca Adrian Nastase va face tot ce ii sta in putinta pentru a-si clarfica neintirziat situatia".

In acest scop, si datorita unei "obligatii de colegialitate" presedintele PSD a precizat ca " va astepta un timp rezonabil inainte de a lua masurile necesare". Potrivit unor surse din anturajul lui Geoana, ragazul acordat lui Nastase este pina la Consiliul National al PSD, programat la sfirsitul lunii februarie. Nimeni din PSD nu stie insa ce s-ar putea intimpla acolo. Decizia va fi luata in functie de amploarea scandalului si de evolutia PSD in sondaje.

Iliescu este suparat

Explicatiile lui Adrian Nastase erau asteptate si de Ion Iliescu, dar nu in Kiseleff, ci din biroul sau din Atena 11. Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 13, Adrian Nastase i-a facut o vizita lui Ion Iliescu, punindu-l la curent cu ceea ce va declara in conferinta de presa. Desi Ion Iliescu era destul de suparat pe Adrian Nastase pentru felul in care mostenirea sa afecteaza imaginea PSD, el a refuzat sa faca vreun comentariu public fata de acest scandal.

Nastase, discutat la partid

Unii dintre liderii mai vechi ai partidului sint de parere ca Adrian Nastase ar trebui sa dea explicatii si in structurile de partid. Doru Ioan Taracila, presedintele PSD Calarasi, spune ca Adrian Nastase "ca presedinte executiv al partidului, are obligatia sa clarifice aceasta chestiune si in interiorul si in exteriorul partidului".

Nemultumirile fata de imaginea PSD, sifonata de mostenirea lui Nastase, au fost exprimate ieri si de catre activistii de la organizatiile sectoarelor 2 si 3, cu care Geoana s-a intilnit miercuri seara si joi seara. Acolo, Dan Ioan Popescu, liderul PSD Bucuresti, desi are si el probleme cu justificarea averii, l-a atacat dur pe Nastase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.