Capitala este dotata in acest moment cu un centru pilot de inalta clasa de preluare a eventualilor pacienti cu gripa aviara.

Este vorba de un intreg pavilion de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", a carui modernizare a fost finalizata in toamna anului trecut. Dotarile saloanelor si echipamentul cadrelor medicale pot rivaliza cu cele existente in orice unitate medicala privata din Occident.

Posibilitatea aparitiei de cazuri de imbolnaviri la om cu virusul gripei aviare a devenit mult mai probabila si in Romania din momentul declansarii haosului in Turcia. Asa ca in afara instruirii populatiei, a luarii unor masuri drastice de verificari in vami si pe aeroporturi etc. autoritatile incearca sa se pregateasca si pentru cel mai negru scenariu.
Institutul "Matei Bals", condus de dr. Adrian Streinu-Cercel, a fost pregatit astfel ca statie terminus de "acostare" a virusului H5N1, existand aici si experienta din urma cu trei ani, cu sindromul respirator acut-sever (SARS).

Astfel, orice persoana suspecta de gripa aviara va fi adusa la Pavilioanul 4 cu Salvarea, sau preluata de la intrare de personalul de la Camera de Garda. "Accesul se face numai pe baza de cartela. Pacientul este condus cu liftul intr-un salon de la etajul doi. Deocamdata au fost rezervate unor posibile cazuri 7 saloane a cate 15 paturi", ne explica dr. Rodica Bacruban. In cazul in care numarul bolnavilor sau al suspectilor ar creste, repartizarea lor s-ar face pe toate cele trei etaje ale pavilionului.

Doua noi focare in judetul Braila

Ieri, veterinarii din judetul Braila au depistat inca doua focare de gripa aviara, iar autoritatile au decis distrugerea tuturor pasarilor domestice si masuri urgente de carantina. Concret, in comuna Ciresu si in comuna Dudesti pasarile domestice s-au infectat cu virusul H5. Comuna Ciresu se afla in apropierea localitatii Scarlatesti, unde exista deja focar. De aceea s-au luat masuri de intensificare a supravegherii pe o raza de 10 km si se vor lua masuri stricte de carantina.

ECHIPAMENT. Pe toata perioada sederii bolnavului sau suspectului in spital, acesta nu va fi vizitat de nimeni. Cadrele medicale vor avea un echipament complet format din: masca ultramoderna, prevazuta cu filtru si care ofera cea mai mare protectie, manusi, halat si boneta de unica folosinta si ochelari de protectie care se folosesc pentru ca asistentele sa nu se stropeasca cu produse biologice cand fac recoltari.

APARAT DE "ARS" ACE DE SERINGI. Asistentele si medicii care vor intra la pacient vor avea intotdeauna la indemana o masuta prevazuta cu doua etajere. In partea de sus se gasesc: o sticla de spirt, vata, pansamente, seringi si toate "ustensilele" necesare pentru un tratament injectabil. "Resturile" nu vor fi aruncate intr-un simplu cos de gunoi. Exista patru recipiente destinate acestui lucru si asezate in partea de jos a masutei. In primul rand este vorba de un aparat special de distrugere a acelor folosite. Seringa se introduce cu acul in aparat, care il distruge prin ardere.

CUTIE PENTRU COLECTAREA SERINGILOR. Dupa ce varful acelor a fost ars de aparat, ceea ce ramane din ace se arunca intr-un cos. Intr-o alta cutie galbena sunt stocate seringile folosite. In lateralul masutei se afla un alt cos destinat deseurilor menajere, respectiv ambalajele de la seringi, ace, perfuzii etc.

PATURI CU TELECOMANDA. Paturile aflate in aceste saloane sunt ultima moda pentru sectiile de terapie intensiva. Ele pot fi actionate prin telecomanda, se ridica, se lasa, oferind pacientului cea mai confortabila pozitie, si dand medicului posibilitatea de a manevra cat mai usor bolnavul.

MONITOR. Intre cele doua paturi din salon se gaseste monitorul unui ventilator. Aparatul respectiv se foloseste numai in cazul in care pacientul are nevoie de respiratie artificiala.

continuare... 'Virusul s-ar putea raspandi, in ciuda masurilor'


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.