Sotia rectorului tine in mina contractele de cercetare ale universitatii, in valoare de 1.000 de miliarde de lei. Fiul presedintelui universitatii coordoneaza programele de masterat pentru America.

Sotia si fiii secretarului stiintific din universitate conduc impreuna Departamentul de invatamint la distanta. Toate se intimpla la Universitatea Bucuresti. Cei care conduc institutia nu s-au marginit doar in a-si accepta rudele ca si cadre didactice. Mai mult, le-au permis sa dezvolte si afaceri cu universitatea.

La Universitatea din Bucuresti, pina si rectorul, Ioan Panzaru, lucreaza impreuna cu sotia sa, Rodica Panzaru. De meserie economist, sotia rectorului a venit la Universitatea Bucuresti in urma cu trei ani, pe cind sotul sau era prorector, si a obtinut un post in Departamentul de cercetare al institutiei. Rodica Panzaru are in mina toate contractele de cercetare ale institutiei. Ea se ocupa de contractele de cercetare incheiate de universitate cu diverse ministere si societati si coordoneaza toata activitatea stiintifica a institutiei. Universitatea din Bucuresti este institutia care a cistigat anul acesta cele mai multe contracte de cercetare, care "valoreaza aproximativ 1.000 de miliarde de lei", asa cum spune Ioan Mihailescu, presedintele universitatii.

"Daca aveam 25 de ani, ma angajam in alta parte"

Ioan si Rodica Panzaru s-au casatorit in timpul studentiei. Dupa terminarea facultatii, ea a lucrat in comert exterior. "Acum nu mai exista rafinarii sau combinate chimice de care strainii sa fie interesati. Asa ca acum trei ani am vazut anuntul in ziar pentru postul de membru in Departamentul de cercetare al universitatii si mi-am zis ca nu pierd nimic daca incerc. Nu am intrat pe pile, pentru ca sotul meu este prea exigent", spune Rodica Panzaru. Cu toate acestea, sotia rectorului nu este incintata de ceea ce face. "Nu fac o pasiune din ce fac eu la universitate. Noroc de contracte. Imi place sa ma ocup de ele. Desigur ca m-as fi angajat in alta parte, dar daca as fi avut 25 de ani. Eu voi scapa in citeva luni pentru ca ma pensionez", spune sotia rectorului.

O suta de familii intr-o universitate

Pe linga faptul ca se ocupa de contractele de cercetare ale universitatii, Rodica Panzaru tine si evidenta cadrelor didactice angajate de UB, inclusiv a CV-urilor acestora. Chiar ea povesteste despre sotiile, copiii sau nepotii angajati in universitate si sustine ca unii nu se afla acolo pentru ca ar avea merite, ci au fost angajati datorita parintilor, sotilor sau unchilor. "In universitate sint aproximativ o suta de familii, sot si sotie sau parinte-copil. Sint exemple de copii buni, dar sint si parinti care inchid ochii pentru copiii lor care nu ar merita sa fie in universitate", spune Rodica Panzaru.

Psihologia e sub tutela Mitrofanilor

La Facultatea de Psihologie se preda in familie. Prodecanul Nicolae Mitrofan lucreaza alaturi de sotia sa Iolanda, dar si de fiul Laurentiu. Chiar daca sustine ca atit sotia, cit si fiul sau au ajuns sa lucreze in facultate in urma concursurilor pe care le-au dat, Nicolae Mitrofan recunoaste ca el i-a adus acolo. "Sotia mea a fost inainte cercetator. A dat concurs pentru a acoperi o disciplina pentru care nu existau oameni calificati, si anume Psihoterapia experientiala. Eu am fost cel favorizat pentru ca am adus in facultate cel mai competent specialist", spune Nicolae Mitrofan.

"Toti depind de ce am facut eu"

In acelasi timp, Mitrofan este si presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania si presedintele Colegiului Psihologilor din Romania. Astfel, el reprezinta pe de-o parte interesele psihologilor, iar pe de alta parte, ca presedinte al Colegiului, le da autorizatii dupa care sa functioneze cabinetele lor, iar in cazul in care gresesc, le poate retrage. "Trebuia sa fiu decan ca sa fiu sef de clan, dar nu am vrut", spune profesorul Nicolae Mitrofan. Seful psihologilor se lauda ca este unul dintre cei care au reusit sa salveze aceasta stiinta. "Toti cei de aici depind si de ce am facut eu, cum au fost: modernizarea facultatii, promovarea cadrelor didactice, imbunatatirea bazei materiale si altele", spune Mitrofan. In legatura cu fiul sau, Laurentiu, Mitrofan spune ca nu l-a favorizat niciodata. "Fiul meu a predat initial ca preparator si asistent la Universitatea 'Titu Maiorescu>>. Acum este lector si a dat concurs ca sa vina la noi, si este unul dintre cei mai apreciati de catre studenti", se lauda Nicolae Mitrofan.

Afacerea SPER e afacerea sotiei

Daca sotul conduce doua asociatii profesionale, si sotia Iolanda Mitrofan are una: Societatea de Psihoterapie Experientiala din Romania (SPER), care este, de fapt, o scoala pentru masteranzi. Toti cursantii sint instruiti in cladirile Universitatii Bucuresti, lucru care a deranjat conducerea. "Prorectorul Dana Marinescu a ridicat problema SPER in sedinta de senat universitar. A spus ca nu plateste chirie pentru spatii. Eu nu stiam nimic despre acest lucru. SPER ramine sub semnul intrebarii. Nu are nici o legatura cu universitatea", spune Ioan Mihailescu, presedintele Universitatii din Bucuresti. Nicolae Mitrofan isi apara sotia, spunind ca "SPER este in colaborare cu universitatea si este controlata de catre universitate".

Chiar daca afirma ca societatea sotiei sale nu ia bani pentru cursurile organizate, Nicolae Mitrofan vorbeste de afacere. "La SPER avem masterul gratis. Este afacerea sotiei, iar eu nu sint implicat deloc", mai afirma Mitrofan.

Familia Mitrofan nu este singura din Facultatea de Psihologie. Tot aici mai preda la catedra de psihopedagogie speciala Emilian Verza alaturi de fiul sau, Florian. Sotii Ion si Georgeta Panisoara predau si ei impreuna, dar la catedra de pedagogie.

Universitatea Bucuresti, sub ocupatia familiilor
Departamentul de invatamint deschis la distanta al Universitatii din Bucuresti - CREDIS - este condus tot de o familie de profesori, si anume familia Logofatu. Capul familiei, Bogdan Logofatu, este directorul departamenului, dar si secretarul stiintific al Universitatii Bucuresti. Sotia sa, Michaela, este directorul executiv. Ei au renuntat sa mai predea la Facultatea de Fizica din cadrul universitatii pentru a se ocupa mai bine de CREDIS.

Alaturi de ei, in departament lucreaza si cei doi fii. Cristian Logofatu se ocupa de partea financiar-contabila a Departamentului de invatamint la distanta. Al doilea fiu, Mihai Logofatu, este managerul programului CISCO, in domeniul retelelor de calculator, cu toate ca este in anul III la Academia de Studii Economice.

Afacere de familie facuta cu universitatea

"Noi am facut CREDIS-ul de la zero si nu aveam cu cine, asa ca ne-am adus copiii, care au dat si cu matura. In membrii familiei poti sa ai incredere. Cu ajutorul celor din familie am pus departamentul pe roate", spune Michaela Logofatu. Departamentul se autofinanteaza, iar membrii familiei Logofatu si-au dezvoltat propria afacere. "Este oarecum 'afacerea>> noastra. Este aducatoare de bani si pentru noi, si pentru universitate si este foarte important sa fie facuta ca intr-o familie", spune Michaela Logofatu. Banii sint adusi in Departamentul CREDIS din contracte si din taxele de la studenti. "Primesc un salariu de aproximativ 25 de milioane de lei. Este salariul calculat pe grila de salarizare de la universitate", spune Michaela Logofatu.

Sociologia e sub clanul Zamfir

Facultatea de Sociologie de la Universitatea Bucuresti este condusa de familia Zamfir. Decanul facultatii, profesorul Catalin Zamfir (foto), este fostul consilier al primului-ministru Adrian Nastase pe probleme de saracie si este director la Institutul pentru Calitatea Vietii, subordonat Academiei Romane. Sotia sa, Elena Zamfir, este seful catedrei de asistenta sociala. In timp ce Catalin Zamfir era consilier la Guvern, ea era director general in Ministerul Educatiei pe probleme de integrare europeana.

Dar, alaturi de cei doi, la Facultatea de Sociologie preda si fiica lor, Luana Pop, care este conferentiar la catedra de sociologie, unde preda si tatal ei. Pina in urma cu citeva luni, sotul sau, Lucian Pop, a predat si el la Facultatea de Sociologie, la aceeasi catedra cu sotia si socrul sau. A renuntat si a plecat pe un post mai bun la Banca Mondiala.

Presedintele cumatru

Familia Zamfir are si alte rude alaturi in facultate. Ciprian Badescu, fiul lui Ilie Badescu, seful catedrei de sociologie, este finul familiei Zamfir. Cu Ciprian Badescu, conducerea universitatii a incheiat un contract prin care acesta a deschis un program de masterat in facultate.

"Eu nu am nici o legatura cu masteratul pe care il preda Ciprian Badescu. El nu a dat concurs ca si cadru didactic. El coordoneaza programul de masterat pe care l-a deschis in facultate. Chiar daca este finul meu, nu inseamna ca il promovez", spune Elena Zamfir.

Familia Zamfir are sustinere din partea conducerii universitatii, mai ales ca l-a nasit chiar pe fiul presedintelui Ioan Mihailescu. "Cunosc foarte bine situatia familiei Zamfir. Fiica a obtinut pe merit postul. Ea este in acelasi timp si cel mai mare critic al tatalui sau", spune presedintele Mihailescu.

Fiul presedintelui, sef peste masterate
Presedintele universitatii, Ioan Mihailescu, il are si el alaturi in institutie pe fiul sau, Marius Mihailescu. El coordoneaza programele de masterat MBA si a incheiat cu universitatea un contract in acest sens chiar in perioada in care tatal sau era rector. Initial, a propus acest tip de masterat Universitatii particulare "Nicolae Titulescu", dar aceasta nu a acceptat oferta sa. In schimb, a primit raspuns favorabil de la Universitatea Bucuresti, condusa de tatal sau. "El a facut un mare favor Universitatii Bucuresti, aducind acest program de master. Fiul meu se gindea la un moment dat sa renunte, pentru ca eu fac parte din conducere, iar lumea spune ca eu il ajut, ceea ce nu este adevarat", spune tatal, Ioan Mihailescu. Finantatorul masterului de MBA in Romania este Universitatea Tiffin din America, la care Marius Mihailescu si-a terminat studiile. Cu Universitatea Tiffin din America are legatura presedintele Universitatii, Mihailescu. El a primit chiar diploma Doctor Honoris Causa din partea acestei institutii.

Hardau condamna clanurile

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a preluat ideea fostului ministru, Mircea Miclea, de a introduce in universitati un cod etic care sa elimine nepotismul. "Universitatea Bucuresti va trebui sa-si asume responsabilitatea luarii unei decizii pentru a corecta aceasta situatie, neacceptata si nefireasca pentru multi dintre membrii comunitatii academice. Codul Etic Universitar nu este nici inchizitie, nici politie, dar va reprezenta un standard de repere morale la care se vor raporta toate situatiile, inclusiv cea la care va referiti dumneavoastra, urmind ca mediul academic de la Facultatea de Psihologie de la Universitatea Bucuresti sa gaseasca o solutie pentru corectarea acestei situatii, care se gaseste undeva intre legalitate si moralitate", spune Hardau.

Cursurile sint predate in familie

Familia Chelcea: Septimiu Chelcea - profesor la catedra de sociologie a Facultatii de Sociologie, iar fiul, Liviu, preda la aceeasi catedra.

Familia Verza: Emilian Verza - secretar stiintific si sef la catedra de psihopedagogie speciala a Facultatii de Psihologie, iar fiul, Florian, este asistent la aceeasi catedra.

Familia Panisoara: Ion si Georgeta sint profesori la catedra de pedagogie a Facultatii de Psihologie.

Familia Iova: Iancu Iova este profesor la Facultatea de fizica, dar si directorul Centrului de Cercetare in domeniul opticii. Sotia, Floriana, este conferentiar tot la Facultatea de Fizica.

Familia Matei: Ion Matei este profesor la Facultatea de Geografie, iar fiul, Marian, este asistent la aceeasi Catedra de geografie regionala.

Familia Zavoianu: Dinu si Raluca Zavoianu predau la catedre diferite din cadrul Facultatii de Chimie.

Familia David: Victor si Gabriela David predau la Catedra de chimie analitica a Facultatii de Chimie.

Familia Dumitrescu: Valerica Dumitrescu este seful Catedrei de Chimie Analitica de la Facultatea de Chimie, iar sotia, Nina, preda la aceasta catedra.

Familia Murgescu: Bogdan Murgescu este profesor invitat la master in cadrul Facultatii de Istorie si directorul Institutului Revolutiei din Bucuresti. Sotia, Mirela, preda tot la Facultatea de Istorie.

Familia Moldoveanu: Nicu Moldoveanu este seful Catedrei de teologie practica, iar fiul sau, Ioan, este lector la Catedra de teologie istorica.

Familia Bunaciu: Fratii Ioan si Otniel Bunaciu (decan) predau la Facultatea de Teologie baptista.

Familia Iga: Dumitru si Silvia Iga predau la Catedra de anatomie si oncologie a Facultatii de Biologie, unde si fiul lor a devenit asistent.

Familia Toma: Dolores si Radu Toma predau la Facultatea de Limbi straine, la sectia franceza.

Familia Teleman: Andrei si Ana Maria Teleman predau la facultatea de matematica, fiind cea de-a V-a generatie de matematicieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.