Secretarul CSAT, generalul Viorel Barloiu, si-a dat ieri demisia dupa ce a fost acuzat de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu ca a lucrat impotriva presedintelui Traian Basescu. Cu de la sine putere, Barloiu trimisese la Guvern un proiect propriu, din care reiesea ca Basescu urma sa-l detroneze, in ierarhia CSAT, pe Tariceanu in favoarea lui Nicolae Vacaroiu.

Secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, generalul (r) Viorel Barloiu, si-a dat ieri demisia din functie. Purtatorul de cuvint al Palatului Cotroceni, consilierul prezidential Adriana Saftoiu, a explicat ca, miercuri, presedintele Traian Basescu a avut o sedinta cu toti consilierii sai, la care s-a luat in discutie restructurarea CSAT si reinnoirea echipei. Dupa sedinta, la care a participat si generalul Viorel Barloiu, acesta si-a anuntat demisia.

Barloiu, numit secretar al CSAT in 2001, de ex-presedintele Ion Iliescu, a fost detasat de la MApN. In decembrie 2004, cind Ion Iliescu, la despartirea de Cotroceni, l-a avansat in grad si l-a trecut imediat in rezerva, lui Barloiu i-a incetat si detasarea de la MApN. Adriana Saftoiu a precizat ca este de asteptat ca intreaga componenta a Secretariatului CSAT sa fie schimbata si a aratat ca cea mai mare parte a membrilor Consiliului sint detasati de la alte institutii.

Invitatie la demisie

Surse din Palatul Cotroceni ne-au relatat ca, la sedinta de miercuri, Basescu i-a sugerat lui Barloiu ca locul lui nu mai e printre consilierii sai. El ar fi spus ca nu accepta in jurul sau oameni care "sa nu lucreze pentru presedinte" si cu atit mai putin nu vrea in jurul sau oameni care "sa lucreze impotriva presedintelui".

Proiecte respinse, "scapate" in presa

Generalul Viorel Barloiu a fost acuzat ca a trimis la Guvern propriul proiect, respins de CSAT, de modificare a legislatiei privind siguranta nationala. Prin "proiectul Barloiu", Basescu ar fi urmat sa-l detroneze pe premier din pozitia de "numarul doi" in CSAT si sa-l aduca in locul lui pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Cel care a descoperit manevra lui Barloiu a fost consilierul prezidential pe probleme politice Claudiu Saftoiu, investit de Basescu sa coordoneze Grupul de lucru pentru elaborarea propunerilor de modificare a legilor din domeniul apararii si sigurantei nationale in vederea infiintarii Comunitatii Nationale de Informatii. Claudiu Saftoiu l-a acuzat pe secretarul CSAT, dupa ce, la jumatatea lunii trecute, citeva ziare l-au atacat pe Traian Basescu, pentru asa-zisa dorinta de a-si constitui propria politie informativa. Concret, ziarele au citat documente despre care au spus ca ar fi fost primite de la guvern unde fusesera trimise de Palatul Cotroceni pentru avizare.

Barloiu a recunoscut, in cele din urma, ca este autorul proiectului legislativ care viza cooptarea in CSAT a lui Nicolae Vacaroiu. A sustinut chiar ca si premierul Tariceanu "a fost mai mult de acord" cu proiectul sau. "A fost o propunere a mea", a declarat, nonsalant, generalul. Ex-secretarul CSAT s-a ratoit chiar la consilierul prezidential: "Nu stabileste Claudiu Saftoiu ce sa se trimita si ce nu!". La rindul sau, purtatorul de cuvint al Guvernului, Oana Marinescu, a confirmat pentru "Cotidianul" ca Barloiu si-a trimis la Palatul Victoria initiativa privind reformarea si redenumirea CSAT. Marinescu a aratat insa ca Barloiu a mintit cind a spus ca Tariceanu si-ar fi formulat un punct de vedere, si inca unul favorabil, cu privire la reformarea CSAT. Purtatoarea de cuvint a Guvernului ne-a spus ca "documentul purta sigla Secretariatului CSAT".

Adus de Iliescu

Generalul Viorel Barloiu, 54 de ani, trei copii, a fost secretar CSAT din 1 iunie 2001, fiind adus de Ion Iliescu din MApN, unde era comandantul Sectiei Doctrina si Instructie. Anterior fusese comandantul Scolii Militare de la Sibiu. Secretariatul CSAT este o structura de lucru permanenta, constituita distinct in cadrul Departamentului Securitatii Nationale de la Cotroceni si e destinata sa acorde suport tehnic pentru Consiliu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.