Trei poligoane de instructie si o baza aeriana vor fi puse, temporar, la dispozitia armatei americane, Romania urmand sa isi pastreze drepturile si titlurile de proprietate asupra acestora si avand dreptul sa aprobe in prealabil operatiunile comune cu statele membre sau partenere NATO.

Acordul incheiat, la sfarsitul anului trecut, intre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor SUA stationate pe teritoriul tarii a fost ratificat, joi, de Guvern printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului spre aprobare.
Documentul prevede ca Romania isi va pastra drepturile si titlurile de proprietate asupra facilitatilor si zonelor puse temporar la dispozitia fortelor SUA.
Aceste facilitati sunt poligonul de instructie Smardan, poligonul de instructie si rampa de imbarcare-debarcare Babadag, baza aeriana Mihail Kogalniceanu si poligonul de instructie Cincu.

Conform acordului, traficul avioanelor, vehiculelor si navelor apartinand SUA va respecta pe deplin masurile care reglementeaza siguranta traficului aerian, naval sau rutier pe teritoriul Romaniei, precum si procedurile convenite intre cele doua state.
In cazul unor operatiuni si exercitii militare comune, participarea unor unitati ale altor state membre sau partenere NATO se va face cu consimtamantul prealabil al partii romane.

In domeniul juridic, acordul prevede o serie de masuri asiguratorii pentru respectarea legislatiei si normelor romanesti, precum autorizarea executarii si modificarii constructiilor, derularea traficului aerian, naval sau rutier, deplasarea in afara amplasamentelor convenite a efectivelor si echipamentelor fortelor SUA, protectia mediului inconjurator, conditiile de angajare a personalului autohton.
Poligonul Cincu se intinde pe teritoriul judetelor Sibiu si Brasov, are o suprafata de 104 km patrati si aproximativ 100 km de drumuri natural amenajate, fiind autorizat pentru executarea aplicatiilor tactice cu trageri de lupta cu compania si batalionul de infanterie.

Poligonul Malina (Smardan) din judetul Galati are o suprafata de 8.500 hectare si poate asigura cazarea pentru 600 de persoane, fiind omologat pentru trageri de instructie si de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta.
Poligonul Babadag din judetul Tulcea are o suprafata de 2.700 hectare si o capacitate de cazare pentru 250 de persoane, permitand aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile.
Aerodromul Mihail Kogalniceanu are o lungime de 3.500 metri, latimea de 45 metri si pista de beton, asigurand conducerea zborului si conducerea administrativa, cladiri pentru cazarea personalului si lucrul personalului tehnic, hangare pentru avioane, spatii pentru depozitare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.