Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) preconizeaza investitii de aproximativ 190 de milioane de lei pentru constructiile de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile interioare si de la Dunare.

In septembrie, octombrie si noiembrie anul trecut, delegati ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ai "Apelor Romane" (ANAR), ai Hidroelectrica, ai Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au verificat aproape 400 de constructii hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile interioare si de la Dunare, iar raportul emis releva ca marea majoritate a acestora sunt functionale, dar sunt necesare investitii pentru marirea gradului de siguranta in exploatare, dar si pentru executarea unor constructii noi, mai ales in zonele critice.

Astfel, in programul de investitii al MMGA pe 2006 sunt prevazute fonduri in valoare totala de 189.446.000 lei, atat de la bugetul de stat, cat si din credite externe. O alta problema pentru majoritatea digurilor verificate o reprezinta necesitatea efectuarii masuratorilor topografice, a reactualizarii profilelor longitudinale si transversale si intocmirii acestora conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale. Astfel de masuri sunt prioritare la digurile de pe 13 rauri (printre care Timis, Barzava, Bega, Crisuri, Tarnave, Ialomita, Siret, Buzau, Somes), precum si la cele de pe Dunare. Ministerul precizeaza ca sunt necesare lucrari de reparatii si completari ale instalatiilor de inchidere si la un numar important de subtraversari prin corpul digurilor pe sapte rauri (printre care Mures, Tarnava Mare si Ialomita) si pe Dunare.

O problema deosebita o constituie si lucrarile de consolidari de mal executate prin programele de investitii in ultimii ani, care sunt grav avariate si pentru care trebuie identificate solutii de refacere. Pentru evitarea deteriorarii digurilor de la Dunare, prin actiunea valurilor sau a sloiurilor de gheata, este necesar ca Regia Nationala a Padurilor sa continue programul de impaduriri, in zonele afectate, sustine MMGA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.