Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta, intrunit, miercuri, la Ocnele Mari, a decis ca in perioada urmatoare in zona sa inceapa consolidarea digului de retentie, iar barajul sa fie tinut cat mai gol, pentru a prelua saramura in caz de urgenta, transmite corespondentul Mediafax. Autoritatile au luat in discutie si problema locuitorilor din zona, pentru a fi luate masuri astfel incat acestia sa nu aiba de suferit in urma eventualelor deversari de saramura.

Ministrul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, a declarat ca masurile de stramutare a populatiei nu vor fi luate in perioada imediat urmatoare. "S-a comandat deja un studiu in zona, respectiv in campurile I, III si IV pentru a vedea care este situatia. La ora actuala nimeni nu poate spune ca exista sau nu un risc in zonele respective. De acum inainte vom monitoriza situatia ca sa putem controla totul pentru a nu afecta gospodariile oamenilor", a declarat Mantog.

In prezent, in lacul de retentie nu mai exista saramura, dar acesta poate prelua o cantitate de 60 - 80 de mii de metri cubi, in cazul unei noi prabusiri. "Vom consolida digul de retentie care a fost afectat saptamana trecuta, iar lucrarile vor incepe cat de curand pentru a definitiva solutia in maximum cinci - sase zile. In afara de aceasta remediere a digului, nu avem in vedere alte lucrari imediate", a mai spus Mantog.

Miercuri, la Ocnele Mari s-au mai aflat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Varga, directorul general adjunct in Administratia Generala a Apelor Romane, Ovidiu Gabor, ministrul secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Dobre si prim-adjunctul sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Liviu Nemes. Autoritatile valcene au decis, marti, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, sa fie ridicata starea de alerta de la Ocnele Mari si sa se treaca de la codul rosu la cel galben.

Autoritatile locale din judetul Valcea au intrat in alerta, vinerea trecuta, dupa ce la Ocnele Mari au avut loc prabusiri importante ale tavanului cavernei. Autoritatile au trecut de la codul galben de alerta la cel rosu, dupa ce conurile de surpare formate la suprafata in 2001, 2004 si 2005 s-au unit intre ele ca urmare a prabusirii unei mari suprafete de teren.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.