Guvernul a emis o hotarare prin care se cere primariilor si comisiilor de retrocedare sa accelereze procesul de restituire a proprietatilor.

In caz de nesupunere, hotararea prevede si sanctiuni pentru persoanele care se dovedesc ca obstructioneaza procesul de restituire. Proprietarii nu sunt insa multumiti si sustin ca prin aceasta noua hotarare Guvernul dovedeste ca nu poate controla procesul de restituire si nu-i poate pune la punct pe cei care nu vor sau intarzie sa-si faca treaba.

Explicatia Guvernului pentru aceasta noua masura ar fi aceea ca s-ar fi constatat tergiversarea nejustificata a solutionarii notificarilor si dosarelor depuse de persoanele indreptatite - o concluzie pe care proprietarii au tras-o de foarte multa vreme. Ei spun ca exista cadru legal de aplicare a legii si nu mai era nevoie de amenintari suplimentare pentru ca functionarii responsabili sa-si faca datoria.

Maria Teodoru, presedinta Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv, a subliniat ca guvernul ar trebui sa raspunda pentru ceea ce fac autoritatile locale.
"Am ramas stupefiata cand primul ministru a spus la televizor ca este obligatorie punerea in aplicare a hotararilor definitive si irevocabile. Deci traim intr-o tara in care hotararile definitive si irevocabile pot sa nu fie puse in aplicare, in care deciziile si legile pot sa nu fie respectate de catre primarii si de catre cei care trebuie sa le respecte. Eu cred ca guvernul este vinovat ca traim intr-o tara in care fiecare face ce vrea dupa bunul sau plac si dupa interesul sau personal", a declarat Maria Teodoru.

Probleme mai multe si mai complicate

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sustin insa ca pana acum, desi existau legi de retrocedare si control asupra modului in care se fac restituirile, nu erau prevazute si sanctiuni.
Acum, cei care obstuctioneaza controalele si nu prezinta documentele solicitate, asa cum au existat cazuri, pot primi amenzi de pana la 100 de milioane de lei. De asemenea, prin noua hotarare de guvern Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor primeste unda verde pentru tragerea la raspundere si a primarilor.

Pana acum doar prefectii ii puteau trage la raspundere, dar nu s-au inregistrat progrese.
"Oamenii se plang de ritmul lent de solutionare a dosarelor, ca nu se solutioneaza in termenele legale. Exista un termen de 60 de zile de cand dosarul e complet. Depinde acum ce se intelege prin "complet" fiindca ce intelege petentul prin "complet", nu e intotdeauna asa din punctul de vedere al celui care solutioneaza dosarul", a declarat Bianca Cimpoi, sef serviciu aplicarea legii 10 din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

"Nu au fost situatii in care sa fie vorba de rea-vointa. Banuiesc insa ca sunt si asemenea situatii, le vom urmari si daca vor aparea, vor fi aplicate sanctiuni", a mai precizat Bianca Cimpoi. Problemele ridicate de proprietari sunt insa mai multe si mai complicate decat o arata institutia subordonata Cancelariei primului ministru.

Proprietarii spun ca sunt 128.000 de cereri de restituiri in natura.

Ei sustin de asemenea, ca proprietatile exista, dar majoritatea caselor au fost vandute la un pret modic multora dintre cei care au detinut si detin functii importante in Guvern, Parlament sau alte institutii. Pe langa aceasta oamenii s-au plans ca au intampinat foarte mari greutati in recuperarea actelor doveditoare de la arhive.

Alte sute de proprietari s-au plans de faptul ca in plan local, comisiile de restituire nu au recunoscut proba cu martori, cu toate ca ea este prevazuta in lege. Sceptici ca se mai poate pune ceva la punct, cei care revendica spun si ca noul Fond Proprietatea, destinat celor care nu mai primesc proprietatea in natura, va fi si el un experiment nefericit.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.